Протестите в големите градове (обновена)

Борислава Славова 03 юли 2012 в 19:24 2678 0

Един от протестите на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов
Един от протестите на Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов

Жители на Пловдив, Варна и Стара Загора се събраха в центровете на градовете са и тази вечер на протести. В София са се събрали хора на Орлов мост, но не за да протестират, а за да изразят солидарността си с протестиращите в другите градове, както и с пожарникарите и доброволците, които се борят трети ден с пожара на Витоша.

Най-големият протест беше във Варна, където се събраха над 1000 души, които блокираха движението пред общината.

Всичките те са против  новия устройствен план, който предполага строителството в парковата местност Салтанат в Морската градина. Според него се допуска парковата местност да бъде застроена като има опасения, че част от Морската градина може да се превърне в нов жилищен квартал. С лозунги "Варна, събуди се!" и "Време за половинчати действия няма!" варненци призоваха да се отмени планът за застрояване на парка. В края на протеста се стигна и до размирици, при които бяха арестувани четирима младежи.

Протестиращите обещаха да се съберат отново пред общината в сряда.

 

В София събралите се са около 50-60 души, обстановката и движението са спокойни.  Това обаче е очаквано, тъй като протестът бе отложен за 5 юли, а и много от хората са все още в планината и се борят с пожара. Няма и полиция. Това събиране имаше нестандартен сценарий. За негова собствена изненада главният редактор на OFFNews се оказа с мегафон в ръка, защото събралите се искаха да разказва какво е видял в последните 2 дни, в които като член на форума OFFRoad-Bulgaria.com участваше в гасенето на пожара.

В Стара Загора в района на "Гъбата" вече са се събрали около 40 човека, които се обявяват против новия устройствен план, узаконяващ застрояването на голяма част от парк "Бедечка", включително на частни имоти. По думите на Елена, един от организаторите на протеста, шествието е мирно и има за цел да се изясни проблема, до който ще доведе новият закон. С посланията "Искам закони за народа", "Някога битките са се водили в горите", "Надежда за горите", "Нека има гори, за да имаме чист въздух", "Да спасим парк "Бедечка", старозагорци призовават да се отмени строителството в парковата местност. И тук липсва полиция.

В Пловдив протестиращите се събраха в подкрепа на горите и против поправките „Цеко Минев“ в Закона за горите.

Очаква се протестиращите да се съберат отново утре по същото време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови