Протестите срещу Синята зона в София само отложиха абонамента

Нели Чолашка 27 август 2012 в 17:19 3342 5

Обшинският съветник Ангел Джамбазки бе сред протестираштите вчера. Снимка: Сергей Антонов
Обшинският съветник Ангел Джамбазки бе сред протестираштите вчера. Снимка: Сергей Антонов

Абонаментът за паркиране в центъра на София за хората, които живеят в центъра, ще бъде отменен до 1 октомври, за да се доуточнят правилата и цените.

За това се споразумяха окончателно днес протестиращите срещу новите правила за платено паркиране в столицата и общинската транспортна комисия.

Други отстъпки от новите правила за платено паркиране в София няма да има, категорични са общинарите.

Евентулано общинските съветници ще бъдат лишени от правото да паркират безплатно в Синята и Зелената зона. Някои от тях са върнали доброволно картите, които им позволяват безплатно паркиране.

Отлагането с месец на абонамента за живеещите в центъра на София ще се въведе със заповед на кмета. 

Няма да се свиква извънредна сесия на Столичния общински съвет (СОС), защото няма как предложенията за промени в наредбата за паркирането да престоят 14 дни на сайта на общината преди да бъдат гласувани. Ако се приемат изменения, които не са стояли две седмици на сайта, те са незаконни.

За хората, които вече са купили годишни стикери, ще бъде удължен срока на абонамента им до 1 октомври 2013 г., обяви шефът на траснпортната комисия Радослав Тошев.

С промени в наредба на Столичната община се въвеждат нови по-високи цени за паркиране в центъра на София от 1 септември.

Престоят на автомобили по всички улици в идеалния център на града става 2 лв. на час, а в ринга около тази зона се въвежда нова Зелена зона и там ще се плаща по 1 лв. за час престой. 

Удължава се и работното време на Синята и съответно Зелената зона - 8.00 до 19.00 часа, като Синята зона ще действа и в събота между 8.00 и 14.00 ч.

За живеещите в центъра на София се въвежда годишен абонамент, за да си паркират колите пред дома, но място не им се гарантира.

Те ще трябва да платят 150 лв. за стикер в Синя зона и 100 лв. за Зелена. За втори автомобил цената ще е три пъти по-висока - съответно 450 лв. и 300 лв.

Протестиращите от движение „ДНЕС“ и Фейсбук групата „Не на данък паркинг за живущите в зоните с платено паркиране“ настояват основно за това живеещите в центъра да не плащат за стикерите освен за разходите по изработката на стикера.

Не е ясно дали Столичният общински съвет ще отмени годишния абонамент и поне дали ще намали цените на стикерите.

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще настоява за опростени правила за издаването на стикери и затова право на тях да имат не само собствениците на апартаменти в центъра, но и наематели и техни роднини. Никой в общината не споменава за намаляване на цената на стикера за първа и втора кола.

Преди заседанието на транспортната комисия пред сградата на Столичната община се събраха над 100 протестиращи. 

Техни представители бяха пуснати на заседанието на комисията. Там обаче се разбра, че двете групи - сдружение ДНЕС и групата от Facebook, не са единни в исканията си и тепърва ще ги уеднаквяват.

На площад "Славейков" от 18 ч. се проведе поредният протест срещу Синята зона. На него гражданите обявиха, че не са успели да се споразумеят с общината и обявиха нови искания.

Те ще поискат пълен одит на "Паркинги и гаражи" (в момента част от Центъра за градска мобилност), в който да участват и граждански организации.

Ще настояват също платеното паркиране в София да не е към Столичната община, а да е под шапката на КАТ, както и апаратите на тези, които събират таксата от Синя зона, да бъдат свързани с Националната агенция по приходите (НАП).

Тези искания били отговор на "безразличието и некомпетентността на общинарите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови