Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Последна промяна на 30 април 2013 в 15:55 5604 24

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление, като не е упражнил контрол върху използването и прилагането на специални разузнавателни средства. 

Тази констатация направи прокуратурата, по повод скандала с мобилната техника за подслушвания на МВР, станала по-известна като "цецомобил".

От Софийска градска прокуратура днес съобщиха, че наказателното производство срещу четиримата служители от СДОТО, които първоначално бяха обвинени за нерегламентирано използване на техниката за подслушване, е прекратено, за което е издадено прокурорско постановление.

Основанието за спиране е, че в хода на разследването срещу четиримата служители са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветанов. В качеството му министър на вътрешните работи, той съзнателно е допуснал неговите подчинени от службата за подслушване на МВР - Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления - злоупотреба с власт и служебно положение. 

По-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че проверката за незаконните подслушвания няма да приключи само с кръга на четиримата обвинени, като по този начин не изключи възможността да има още обвиняеми по казуса. 

За момента наказателното производство срещу Цветанов е спряно, тъй като към настоящия момент той се ползва с имунитет, в качеството му на кандидат-депутат. В Изборния кодекс не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване на резултатите от изборите, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветанов или ще са налице основания главният прокурор да поиска от парламента да му позволи наказателно преследване срещу Цветанов, в качеството му на избран депутат. 

На 23 април прокуратурата повдигна обвинения на четирима души от Специализирана дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) в МВР, заради скандала с незаконните подслушвания. Сред обвинените е и Радко Димитров, станал популярен като Радко Отвертката. Шефът на 4-и отдел в Специализирана дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) беше обвинен за по чл. 287 а, т. 2 НК. Текстът касае унищожаването на записи.

Прокуратурата повдигна обвинения и на бившите директори на СДОТО от 2009 година насам Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов затова, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици. Обвиненията към тях са за злоупотреба с власт и служебно положение. Сергей Кацаров има и второ обвинение – за съставяне на документи с невярно съдържание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.05 2013 в 12:09

В България винаги така се прави предизборна кампания – с компромати и черен PR. Но фактите са, че при управлението на ГЕРБ бяха пуснати спрените еврофондове, бяха договорени повече средства за следващия програмен период, изгради се инфраструктура, запази се финансовата сигурност на страната, беше обърнато внимание на спорта, на младежта, на образованието, бяха постигнати резултати във всички занемарени досега сфери. С тези скандали се опитват да омаловажат всичко това, защото няма какво друго да направят. Смятам, че разумните хора няма да се поддадат на тези манипулации.

01.05 2013 в 11:06

Това са ченгесарски истории
Стига с тези компромати
Противниците само това чакат, не се поддавайте на глупостите им
Не е ясно кой мъти водата, но е фактите са, че това се случва преди 12, а интерес е ясно кои имат

01.05 2013 в 09:09

Цветанов е най-успешният вътрешен министър на прехода. дали е подслушвал ми е все едно...да ги слуша дори е за предпочитане...да си знаят, че своеволията им няма да бъдат подминати

01.05 2013 в 07:55

Ако искате да се убедите,кой колко много лъже и говори глупости от името на народа и кой къде ще се озове след изборите, може на този адрес в "дир,бг" да го видите:
http://dnes.dir.bg/izbori-2013/anketar.php?id=473&tag_id=122244
Тук ще видите, за кого и колко ще гласуват образованите хора на България и ако изборите се фалшифицират, кой има големите възможности да напусне България на момента.

01.05 2013 в 07:30

@ Аделина, чети ги поръчковите коментари преди да ги постнеш, бе. Ще падне в съда, само ако обвинителния акт го е писал нЕкой като Роман Василев. Щото той, българския съд, кипи от обич към Цецко. Чака го с отворени обятия, демек.

01.05 2013 в 07:21

"През 2009 година 608 служители на министерството [финансовото"> са получили общо над 6 милиона лева допълнително или това прави по 823,39 лева средно на служител на месец. През следващата година парите, раздадени допълнително на точно 593 работещи във финансовото ведомство са общо над 5,4 милиона лева или точно 767, 70 лева на човек месечно. През 2011 година Дянков е дал над 4,8 милиона лева бонуси на 610 свои служители, а през 2012 парите са вече над 5,8 милиона лева и са за 606 работещи в Министерството на финансите.

През 2009 година допълнителните приходи на НАП са над 378 млн. лева, през 2010 – над 293 млн.лв., през 2011 – над 354 млн.лв., а през 2012 ( до края на юни) – над 128 млн.лв."

http://offnews.bg/index.php/189618/kabinetat-borisov-razdal-150-mln-lv-bonusi-v-nap

Така се пазаруват герберюги. Стадо след стадо.

01.05 2013 в 01:56

Явно ще е напред..... към масови самозапалвания, а Бочко и Цвъцко как сущий Нерон да пишат поезия.
Колко ли болен мозък трябва да е някой, че да пусне бюлетина за гърб-авите

01.05 2013 в 00:34

Аз лично не вярвам на прокуратурата, защото никога до сега не са се произнасяли толкова бързо! Това поражда съмнения за качеството на събраните доказателства! Прокуратурата действа поръчково и предизборно! Тя въобще не трябваше да се занимава с този случай до 12 май! Свидетели сме на абсурдните действия на прокуратурата! Ако има обвинение срещу Цветанов, то ще падне в съда, защото Цветанов не е виновен! Въпреки всичко, това няма да промени нито моите, нито нагласите на хората, които подкрепят ГЕРБ и Бойко Борисов! Победа за ГЕРБ с номер 15 в интегралната бюлетина!

30.04 2013 в 23:59

Компромати. Спекула. Не се връзвайте на тези блъфове.

30.04 2013 в 22:16

Идиот! Ама кръгъл и видим отвсякъде!

Да не би и "компроментаторите" да им сложи думите в устат и действията в ръцете? М? Значи, ония компрометиращите са отишли при Бойко и са му рекли: "Да не вземеш да пропуснаеш някоя прокурорска проверка! Всичко да взимаш и всички магистрати на каишка да държиш!... И с Миро да договориш как да се дялкат парите по фондовете... "

Еееееей, ама сте нагли това герберите! Не е истина чак!