Прокуратурата погна журналист заради Роман Василев

Последна промяна на 05 април 2013 в 16:32 5518 7

Борис Митов. Снимка: Facebook

Прокуратурата привика журналиста от Mediapool Борис Митов за разпит и проверка за разгласяване на държавна тайна. 

Това стана в петък само час след излизането на публикация "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?", в която Митов припомня публично известни факти от работата на заместник градския прокурор Роман Василев, които станаха известни по време на процеса в Софийския градски съд (СГС) по делото за подкуп срещу бившия министър Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.

Митов припомня, че Роман Василев е  съставил документ с невярно съдържание, който е използван по въпросното дело. 

Това стана явно от фактите по делото, изнесени по време на откритите съдебни заседания по споменатия процес. 

Час след излизането на публикация в Mediapool, авторът й е привикан в прокуратурата, за да даде обяснения. Той трябвало да обясни факсимилета на документи по делото. Става дума за искане и разрешение за прилагане на СРС срещу Тенчо Попов, подсъдим по гореспоменатото дело, които са разписани през март 2010 г. от настоящия главен прокурор и тогавашен председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Във въпросното искане Роман Василев е представил на съда неверни обстоятелства, като по този начин ангажира съда. 

Причината за интереса на държавното обвинение бе самоличността на източника на Mediapool, който е предоставил копия от въпросните документи. Според водещия проверката - прокурор Драгомир Янчев, документите все още са класифицирани и представляват държавна тайна. 

Документите са разсекретени с определение на съдията по делото Иван Коев. Аз съм ги взел от мой източник, който прокуратурата искаше да им разкрия, но аз не съм го направил, защото се позовавам на професионалната си етика, но те де факто сега издирват извършителя, който е изнесъл класифицирана информация, каквото към момента тя не е. Защото с определение на Софийския градски съд вече не е класифицирана и е преместена от секретното към явното деловодство на съда. Тук идва и нонсенсът, коментира пред OFFNews.bg Борис Митов.

Авторът на статията е предупреден, че носи наказателна отговорност по чл. 290 и по чл. 294 от Наказателния кодекс (НК), ако "затаи истина" или "спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, или да остане ненаказано". По тези текстове е предвиден затвор до 5 години.

След като самоличността на източника така или иначе остана неразкрита, последва предупреждение от обвинителя, че може да се стигне до дело за разгласяване на държавна тайна, което в случая ще бъде от компетентността на Софийската районна прокуратура (СРП).

Проблемът в случая за прокуратурата е, че правото ми като журналист да не издавам източниците си е регламентирано от Европейската конвенция за правата на човека в член 10 и тя е ратифицирана от България още през 1994 г., заяви пред OFFNews.bg Митов.

В понеделник отново съм призован на разпит. В редакцията се получи призовка за разпит в понеделник от 9 ч., съобщи журналистът от Mediapool.

БХК: Прокуратурата – инструмент за преследване на пресата

Българският хелзинкски комитет окачествява „прекия и сериозен прокурорски натиск над журналиста Борис Митов като драстично посегателство върху свободата на словото, в това число правото на обществото на информация“.

В тежко болната медийна среда на България, където свободата на журналиста да пише истината за фактите е сведена до минимум под прекия натиск на овластени политически и икономически лобисти, прокуратурата под ръководството на новия главен прокурор излезе на сцената като рекетьорска организация, с НК със свален предпазител в ръка вместо оръжие, пише в позицията на правозащитната организация.

Осъщественият от прокуратурата опит за принуда над журналист посредством злоупотреба с власт под формата на заплашване с образуване на наказателно производство срещу него следва да се схване от българската и международна общественост като отявлена репресия за сплашване на медиите и преграждане информирането на обществото за спорното поведение на един от прокурорите – заместник-градския, Роман Василев, отбелязват от БХК.

БХК акцентира, че документите, чието публикуване прокуратурата заплашва да инкриминира, са обявени за публични със съдебно определение. Във всички демократични страни по света позоваването на официален акт на държавен орган, който не е отменен, независимо дали впоследствие органът е бил обявен за некомпетентен, представлява напълно легитимна защита срещу наказателно обвинение. Трудно ни е да си представим, че в българската прокуратура има прокурори, които не са наясно с това. Поради това заплахите за прилагане на наказателния закон срещу журналиста Митов не са нищо друго освен опит за прехвърляне на проблема от болната глава на здравата – да се сплаши журналист с цел да се прикрият прокурорски безобразия, пише в позицията на БХК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.04 2013 в 12:28

Няма кой да измете от храма на Темида лихварите и търговците, затова ще продължават да тормозят журналистите. В тази връзка има ли изобщо честни съдии и прокурори, които да защитят честта си и да направят нужното с метлите и лопатите.

06.04 2013 в 20:26

Митов затова е журналист да огласява истината! Има ли осъден гъз на държавна служба - крал дьржавна пара или раздавал примерно концесии за жълти стинки за последните 23 години-нема! Ама сега журналистът- разгласявал бил държавна тайна.каква тайна е че показва с факти какъв е роман василев?Каква държавна тайна- като точно двойния стандарт на прокуратураюсъдебна система е на път да разруши тая държава изобщо доколкото я има?Тоя Роман нищо няма да направи с тази проверка с подлушванията.Един вид мвр-то си прави каквото си иска.Е ми те затова 2 милиона сънародници вече се изнесоха оттука. И така докато накрая останат само ченгета и прокурори - да видим кои ще им изкарва заплатите?

05.04 2013 в 23:38

Случая с Мишо Бирата - имаше разследване КОЙ е изнесъл информацията от СРС-тата, а не вярна ли е тя или не по същество! Впоследствие Боко си призна - значи не му се зачита престъпление по служба. Това е прокурорската логика! Случая с Марковска - пак, по нейно настояване, търсеха КОЙ е подал сигнала, а не какво съдържа и вярно ли е - така се роди легендата за Георги Тонев Колев.
Има още много примери, все в този дух. Така че тази реакция на прокуратурата си е стандартна - те действат точно като мафията - търсят КОЙ е нарушил омертата, а не има ли престъпление налице - то в последното остана ли някой да се съмнява...

05.04 2013 в 20:45

Сякаш гледаме нова версия на "Бързи, смели, сръчни" - Малки, Жалки, Смешни!

05.04 2013 в 20:32

Сега е момента да преброим свободните медии и журналисти. Аз стигнах до 4.

05.04 2013 в 19:57

Ама това държавна тайна ли е? - че Роман Василев може да бъде уличен в престъпни дейности? Ами някой искал ли му е обяснение откъде намира десетки хиляди долари да ходи на почивка в най-лъскавите курорти на арабските емирати? Или ще кажете - какви обяснение, то си е ясно че са от рушвети дадени от престъпници. Дето викат барабите "Ай сиктер бе! Не ме прави на будала!"

05.04 2013 в 17:27

Започва се.
Чакайте да видите след изборите какво ще стане.