Професорка рекетирала учени, за да им осигури пари по проекти

23 ноември 2012 в 15:40 2188 0

Проф. Рангел Гюров Снимка: БГНЕС
Проф. Рангел Гюров Снимка: БГНЕС

Като член на изпълнителния съвет на фонд "Научни изследвания", професор Мира Кортенска е подправяла подписи, присвоявала пари и изнудвала ръководители на научни проекти, за да "осигури" одобрението им за финансиране от фонд "Научни изследвания". Това обяви проф. Рангел Гюров, председател на изпълнителния съвет на фонда на пресконференция днес.

Думите му бяха потвърдени и от управителя на фонда Христо Петров.

Заради сигналите, проф. Кортенска - преподавател по история и теория на драмата и театъра в Югозападния университет в Благоевград, е била отстранена от съвета с решение на образователния министър проф. Сергей Игнатов на 17 октомври 2012 г., уточни Петров.

Според Гюров, нарушенията са "злоупотреби в ЮЗУ, подправяне на подпис на колежка, присвояване на около 20 хил. лева", както и рекет спрямо ръководители на проекти, кандидатствали за финансиране от фонда тази година в конкурсната сесия   „Финансиране на фундаментални научни и научноприложни научни и научноприложни изследвания в приоритетните области“.

"Тя е поискала 10% от ръководители на проекти, за да прокара проектите им и ги е получила. Взела е 7 хил. лева от един, 7000 лева - от друг, после - от трети", заяви Гюров.

"От мен поиска 40 хиляди за пиар на фонда, поиска телефон, после - още един, карта за градския транспорт", оплака се управителят на фонда Христо Петров.

"Материалите са предадени на прокуратурата, предричам ù бляскаво бъдеще в заведение от затворен тип", каза още Петров.

Преди няколко месеца проф. Кортенска обвини ръководството на фонда в непрозрачност и нарушения, свързани с провеждането на конкурсите.

OFFNews изпрати въпроси до проф. Кортенска на посочения за връзка с нея имейл, ако тя отговори на обвиненията, ще публикуваме позицията ù.

Името на проф. Гюров също бе въвлечено в скандал заради съмнения за професурата му. Той не е станал професор, спазвайки изискванията на тогава действащия закон в България. Гюров е геолог с професорска титла от Ангола. Днес той коментира въпроса с думите: „Професор съм, спазени са всички закони“. Допълни, че професурата му била призната в Португалия, което осигурявало признаване в цяла Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови