Пожарът на Витоша овладян отново (снимки)

Последна промяна на 10 октомври 2012 в 09:40 5986 9

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Пожарът, с който се борят пожарникарите на Витоша вече втори ден, е овладян и почти потушен. Окончателното локализиране на пожара все още не е обявено официално, но към обяд обстановката показваше, че огънят е изцяло в ръцете на огнеборците. 

Горящият торф продължава да създава неприятности на огнеборците, защото те не могат да преценят има ли подземни огнища, които могат да се активизират и през останалите дни. Затова мястото остава под постоянното наблюдение на противопожарните екпи. Предполага се, че именно така е възникнал пожарът - вероятно той е продължение на пожара под писта Витошко лале, който пламна миналата седмица. Именно тофрът е вероятната причина тлеенето да е продължило няколко дни и да се е прехвърлило над местността Меча поляна, в близост до резервата Бистришко бранище. 

Между 80 и 100 дка са поразени от огъня, като става въпрос предимно за сухи треви и ниска растителност. Пожарът засегна и много малка част от гориста местност. Голямата част от площта на пожара е скалиста местност, т. нар. морени, между които гори растителността. Пожарникарите са убедени, че към този момент целият периметър на пожара е контролиран, но гасенето и наблюдението на местността остава. 

Близо 140 души - пожарникари, горски служители и доброволци, се включиха в гасенето на пожара.

Ето хронология на втория ден на пожара:

7:15 ч. Събират се първите доброволци.

8:15 ч. Кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бистрица Николай Гюров правят оглед. Първата група доброволци се качва да помага. 

На място са изпратени 140 пожарникари, работници, служители на Министерството на околната среда и водите. На хижа “Алеко” има два противопожарни камиона в режим на изчакване.

8:45 ч. – Пожарът е локализиран и овладян на площ от около 10 дка, съобщава МВР.

Горят гъсти клекови масиви и торф. Действията са затруднени поради труднодостъпния и пресечен терен и от силния вятър. Гаси се изцяло на ръка - не е възможно използване на наземна пожарна техника. Изградени са просеки за ограничаване разпространението на пожара.

Изградени са пет гасителни линии – две на източната страна по фронта на пожара и три по западната страна. По периметъра на пожара вече с верижна техника е направена и просека.

 

9:05 ч.  – Огънят е атакуван от две страни.

Пожарникарите атакуват пожара и от горната страна над пожара. По-рано сутринта там са качени 3 камиона, от които ще бъдат опънати маркучите и щранговете.

Вятърът утихва. Във въздуха се усеща мирис на изгоряло, но няма опасност от обгазяване, нито опасност огънят да се прехвърли към хижите. Единствената опасност е огънят да се прехвърли към областта “Платото”, където има естествен торф.

 

9:30 ч. - Пожарът е локализиран от всички страни, обстановката е нормализирана и няма опасност за населението, съобщава гл. инсп. Тошко Бързилов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.  

“Навсякъде по периметъра се е работило цяла нощ. Не беше дадена възможност пожарът да се разрасне към близката борова гора и хижа „Алеко”. Хората, които работиха цяла нощ, успяха да се справят с поставените задачи, въпреки че огънят е в труднодостъпна част. Опасност за населението няма.” 

Огънят е обхванал около 80 декара треви, храсти и торф. Не се потвърждават съобщенията от вчера, че пожарът е засегнал и борова гора.

По периметъра на пожара е направена просека с верижна техника.

 

10:30 ч. - Горният фронт на пожара е ограничен и потушен. На отделни места се виждат малки огнища. Теренът е труден за гасене. Става въпрос за морени и трева, както и много мека торфена почва.

Отгоре се виждат пушек и стълбове дим от една малка горичка в ниското.

Усилията на пожарникарите и доброволците са да се пресече развитието на пожара надолу.

Едната от трите противопожарни коли се е върнала, защото няма нужда от нея. Две остават да дежурят.

За момента няма нужда от още доброволци. 

11:02 ч. - Появи се вятър, който разпали отново огнището. Пламна теренът точно под Резньовете, под единия от върховете. Много трудно се достига до там, тъй като теренът е от камъни и торф. 

За момента не е ясно накъде ще тръгне огънят. Обстановката остава променлива и динамична.

 12:30 ч. - За момента няма разрастване на пожара. Пожарът е ограничен в няколко малко огнища и се гаси от пожарникари. Дежурствата на огнеборците ще бъдат удължени и те ще останат няколко дена на мястото, за да следят обстановката. След около час се очаква да пристигне и шефът на пожарната главен комисар Николай Николов.

За момента няма нужда от допълнителна техника и доброволци. Ситуацията е под контрол и е видимо спокойна. 

Вятърът е слаб и се е появила мъгла.

Все още се изясняват причините за пожара. Едната версия човешка небрежност, най-вероятно незагасен хвърлен фас.

Пожарникарите обсъждат и втора версия. Според нея пожарът е възникнал от само себе си. Силно нагорещените от слънцето камъни са запалили сухите треви.

 

13:30 ч. - Площта, която е обхванал огънят е между 80 и 100 дка. Това каза на импровизирана пресконференция пред журналисти главен комисар Николай Николов.

По думите му категорично не може да става дума за умишлен палеж. Най-вероятните версии са две. Едната е изхвърлен фас, а другата е ново разгаряне на пожара преди пет дни близо до същото място.

Комисар Николов обясни, че най-вероятно пожарът се е разпалил в следствие на тлеещ под земята торф.

Следобед ще бъде ясно със сигурност дали пожарът е овладян.

145 души пожарникари, доброволци и горски са на мястото и участват в гасенето по различните фронтове на пожара (целият запис с комисар Николов може да чуете ТУК).

Запис от прякото включване по OFFRoad Radio на Мартин Христов, член на форума OFFRoad-Bulgaria може да чуете ТУК

Запис от прякото включване на кмета на София Йорданка Фандъкова по OFFRoad Radio може да чуете ТУК

Запис от прякото включване на Ернеста Русева, организатор на фейсбук групата за гасене на пожара на Витоша, по OFFRoad Radio може да чуете ТУК

Запис от обобщението от деня може да чуете ТУК

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2012 в 01:46

Duvi, там където гори си се кара през сезона стига да има сняг. Без никакви ограничения. Законно.

10.10 2012 в 19:49

Нищо му няма на лифта :) днес даже работеше и превози хора нагоре :) Има информация че лифтовете ще си работят. А за това къде е огъня ... не съм скиор ... ама там където гори няма как да се кара законно :)

10.10 2012 в 18:22

Хората от офшорката или разчистват нови писти ,или преди самото начало на сезона вьжето ще се окаже обгоряло и ски сезона ще е отново миналогодишният! Всичко зависи от посоката на вятьра.

10.10 2012 в 17:48

Благодаря на Offnews за снимките,вижте кьде гори-около и под лифтовото трасе.Не трябва да е скиор човек да види умисьл!

10.10 2012 в 15:11

Според мен Офнюз и Офроуд радио бяха единствените, които следяха събитията до 22, 23 часа снощи. Нещо, което трябваше да правят всички останали медии, които наричат себе си професионалисти. За другите медии нямаше обръщане на пожара, нямаше опасност, нямаше нужда от доброволци. Никой не се сети да пита кмета на Бистрица или Секирянов преди да пусне излъсканото прессъобщение на Агенцията по горите, пуснато в 17, 18 часа, което трябваше да определи обстановката до края на вечерта. Никой не преекспонира - това е пожар, доста неконтролируемо нещо, вятърът може да разпали нов пожар всеки момент и това се случва непрекъснато. Когато обаче работното ти време свърши в 17,30 или пък те мързи да се свържеш с някой, отговорен за ситуацията, се получават разминавания в медиите. Истината е, че доброволци бяха нужни днес и бяха извикани официално вчера към 21 часа. Така че в случая, благодарение на 2-3 медии това беше съобщено. Останалите спяха сладък сън, подготвен им от държавните ПР-и и институции, чиято работа е не да се гаси пожара, а просто да се покрие случващото се - нещо, което е тяхната представа за "правилно информиране" на хората.

10.10 2012 в 13:47

"Пожарникарите обсъждат и втора версия. Според нея пожарът е възникнал от само себе си. Силно нагорещените от слънцето камъни са запалили сухите треви."
Еми да, то голямата жега беше баш сега насред октомври месец...

10.10 2012 в 13:35

Съгласен съм с теб, че малко преекспонират на моменти ситуацията, за да се вкара драматичност, но за променливата информация са виновни информаторите им, които веднъж решават, че огънят е овладян, после изведнъж установяват, че лекинко са се объркали...

10.10 2012 в 12:43

Мисля, OffNews, че създавате известна дезинформация първо и второ с постоянното повтаряне как джипките и атв-тата от форума ще го угасят - илюзия, че това ще стане. Защото нито този, нито предния ще бъде угасен по този начин, макар и помоща да е безкрайно важна. От всичката плява, която се изсипва по официалните канали вземете да филтрирате информацията - иначе просто пускате противоречива информация през 15мин., която обърква всички.
И ако има нужда от доброволци, а то има, не се правете на герои като предния път с джипките 2 дни, докато не стана критично и не се вдигна половин София на крак да тича по горите.....а ми го напишете точно и ясно.....

10.10 2012 в 10:54

komentra mi za pojara na vito6a se 4uvstvam spokoen za6toto sam pratil super muskolest maj da gasi s bi turbo ATB

<em>Моля, пишете на кирилица!</em>