Пощенска банка пак обжалва решение на съд, забранил ù да налага лихви по свое усмотрение

Последна промяна на 20 август 2013 в 11:02 8077 14

Пощенска банка
Пощенска банка

Юробанк България (Пощенска банка) ще обжалва решението на Софийския районен съд от 6 август, съобщи Илияна Захариева от отдел "Корпоративни комуникации" в отговор на запитване на OFFNews.

Съдът прогласява нищожност на клаузата, която дава право на банката да наложи по-висока лихва по кредита след сключването на договора, без клиентът да има възможност да предоговори условията или да го прекрати заради неизгодни условия. В масовия случай банката мотивира увеличението с "промяна на пазарните условия", без да е ясно какво стои зад тази формулировка.

"Съдържанието на конкретния договор за кредит, сключен с ищеца по делото, е в пълно съответствие с приложимото законодателство. По тази причина не сме съгласни с изводите на съда, чието решение подлежи на обжалване и жалба срещу него ще бъде подадена", се казва в отговора до OFFNews на банката след запитването ни относно решението на Софийския районен съд.

От Пощенска твърдят, противно на заключенията на съдиите, че банката договаря клаузите индивидуално. Чрез свидетелски показания пред съда, приети от СРС, става ясно, че всъщност не става въпрос за индивидуално договорени клаузи, а за предварително подготвен договор, както и че банката няма процедура за договаряне на клаузи с потенциалния клиент. Според Закона за защита на потребителите в такъв случай няма индивидуално договаряне.

"Банката договаря клаузите индивидуално с всеки свой клиент и съдържанието на договорите зависи от взаимната воля на страните, които ги подписват", се казва обаче в отговора от Пощенска банка до OFFNews.

"Случаи като разгледания от Софийския съд са винаги строго индивидуални. Приканваме нашите клиенти да се обръщат винаги първо към специалистите в клоновете на банката за намиране на навременно и гъвкаво решение от взаимна изгода за страните", пишат още от отдел "Корпоративни комуникации".

Решението на Софийския районен съд бе предшествано от подобно решение на Русенския районен съд от края на месец юли. С него Русенският съд прогласи нищожност на същата клауза от договор за кредит на Пощенска. Банката обжалва и решението на Русенския съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.08 2013 в 13:56

Точно така госпожо Станка, това е държавната политика на Българиа, за да може определени индивиди представляващи държавата да натрупат още милиони !

Навсякъде е така ,не само с банките.. гледайте на далеч и много неща в родната ни страна ще ви станат ясни и е ви отвратят, но в близкия 1 век оправия не се очаква !

25.08 2013 в 13:49

Ама банковите служители също лъжат като мобилните оператори при сключване на договор, само и само да те примамят за кредит или кредитна карта ! Истината е , че всичко трябва да се проучва много добре и да се чете внинмателно преди да се подпише ! ВЯРА НИКОМУ ! Поздрави !

20.08 2013 в 17:46

Не само с лихвите по кредитите е така. С ипотеките е същото. Моят случай и с ПИБ. На първа инстанция обикновено решението и в полза на длъжника. Но при втората инстанция вече банките се активизират и обикновено апелативния съд отменя решението с абсурдни доводи. А обжалването пред ВКС вече е много трудно, най-често оставят в сила решението на апелативния съд, ако въобще образуват дело. Имам гадното чувство, че това е държавна политика в интерес на банките, прокарвана от върховните съдилища.

20.08 2013 в 16:31

Банката която не нарушава потребителските права е единствената държавна банка-БЪЛГАРСКА БАНКА ЗА РАЗВИТИЕ, но тя не работи с крайни клиенти физически лица! Прецакани сме.

20.08 2013 в 14:51

Аз спрях плащанията от този месец и им изпратих уведомление, че в рамките на година и половина съм надвнесъл суми и съответно да си ги удържат през този период... Това ги ПОЩУРИ!! Най-малкото - водя и дело, а те не могат да настояват да им платя каквото и да е, защото аз оспорвам именно плащанията...
забелязвам, че даже и техните служители вече не пишат във възхвала на великия си работодател, както беше преди година.. явно не са стимулирани добре, да му мислят от ПБ...
Теглете си парите от тази банка, защото краят и е скоро!!!

20.08 2013 в 14:36

Приканваме нашите клиенти да се обръщат винаги първо към специалистите в клоновете на банката за намиране на навременно и гъвкаво решение от взаимна изгода за страните”, пишат още от отдел “Корпоративни комуникации”.

ДЕМЕК - Елате, пак да ви излъжем!!! Мизерници!!!

20.08 2013 в 12:20

Не са повече подлеци от повечето останали банки, начело с Уникредит.
За късмет обаче си бяха написали толкова неграмотно договорите, че сега съдиите масово им обявяват клаузата за лихвата за нищожна. Така че от друга страна който има кредит от тях има предимство, понеже при другите банки договорите не е толкова лесно да бъдат атакувани в съда.
Трябва разбира се да си ангажирате адвокат, да заведете дело и да платите държавна такса. За съжаление друг начин няма.

20.08 2013 в 11:58

Лесен е, когато нямаш договор с тях -- когато имаш, е по-сложен. А и въобще, не е редно в една уж цивилизована държава някой да може да да ти бърка в джоба чрез недобросъвестни сделки.

20.08 2013 в 11:39

Спасявайте се от Пощенска - изключителни подлеци са!

20.08 2013 в 11:36

А къде?! КОЯ е 25-ата банка?