Покъртителен разказ на Бареков за любовта и омразата с Бойко

10 май 2013 в 13:32 19008 32

Николай Бареков. Снимка: БГНЕС
Николай Бареков. Снимка: БГНЕС

Препечатваме едно към едно интервю на журналиста и изп. директор на TV7 Николай Бареков във вестник "Уикенд", където той разказва за личните и професионалните си отношения с Бойко Борисов.

- Г-н Бареков, успокоихте ли се вече след панаирите, разиграни от ГЕРБ в предизборното ви студио? Спахте ли добре или сънувахте кошмари?

- Много точно казано – това бяха наистина панаири, разиграни от представители на ГЕРБ. Честно казано, след предаването имаше малко емоции в мен, защото няма как човек да не е обиден от начина, по който реагират политиците в определена ситуация. Въпросният кандидат-депутат от ГЕРБ стана жертва на своите лидери, на своята партия. Защото омразата не беше толкова персонално към него, колкото беше към Борисов и Цветанов. Идвайки в самото студио, хората не го разпознаха и нямаше никакви реакции. В един момент на площада се оказаха няколко хиляди човека, настроени срещу ГЕРБ, и около двайсетина, които пък подкрепяха доскорошните управляващи. След като обявих представителя на ГЕРБ, хората подивяха от емоции. Усетих, че напрежението се качва и няколко пъти търсихме полицията, която отказа да се намеси. Това е първият град, където ни се отказва съдействие.

- Нима?! И защо ви се отказа?

- Според мен полицаите имаха нареждане от Цветан Цветанов и от сегашната министърка, която явно му е слугиня. Опитах се да овладея ситуацията. Дори и когато хвърлиха яйце срещу кандидат-депутата, пробвах да успокоя хората. Молих тълпата да престане. Второто хвърлено яйце обаче уцели човека на ГЕРБ по ревера или по яката. От това той направо подивя и тръгна към мен. Приближавайки се, видях в ръката му порцеланова чаша, която хвърли. Слава Богу, счупи я в краката ми, а не в главата ми. Проблемът е, че наблизо имаше и дете. То беше долу и парчетата строшен порцелан са минали на милиметри от главата му. След като хвърли чашата, кандидат-депутатът каза: „Абе, ти нормален ли си?!”. И тръгна да бяга. Трагикомична гледка!

За жалост ГЕРБ докара българския народ до истерия. Първата причина за това са ниските доходи. Управляващите подцениха тотално ситуацията, Борисов и Дянков докараха хората до просешка тояга и ги накараха да се самозапалват от отчаяние. След декларацията, която ГЕРБ извади срещу мен след предаването, доста мислих.

- Какво премисляхте?

- Мислих от къде са тези нелепици, написани там. По едно време дори получих съобщение от Бойко Борисов, че той бил знаел за тези събития. След това предложи да ми се извини публично… Някакви такива неща, които съвсем ме отвратиха от ситуацията. Ще заведа дело срещу тях. Гордея се с избора си да застана на страната на бедните и онеправданите в страната. Срещу мен се наостри цяла политическа клика, олицетворявана от Борисов и ГЕРБ.

- Какъв ще е искът, който ще заведете срещу този, който ви метна чаша в студиото? На каква стойност?

- Стойността ще бъде символична. Те са направили много хитро самата декларация. В нея не е споменато моето име или това на телевизията. В декларацията ни наричат „свободната телевизия”. Самият Борисов преди време обаче нарече телевизията „свободна” и аз мога да направя паралел и да се стигне до съдебно дело. Мисля, че това е една съшита с бели конци декларация, нелепа и невярна. Тя ще се обърне срещу тях.

- Притеснихте ли се, когато чашата се разби?

- Притесних се само за детето, за което споменах.

- Имаше ли злоба в очите на Доброслав Димитров, когато метна чашата?

- Имаше злоба в очите му. Огромна! Според мен злобата беше провокирана от безизходната ситуация, в която видя, че изпада.

- Замерян ли сте някога с нещо от други политици?

- Не, за първи път ми се случва такова нещо. Във Варна също замеряха кандидат-депутатите с яйца. На мен обаче политиците досега са ми посягали само с думи. Е, ето, че вече се случи и с чаша. Мисля, че за това е виновен езикът на омразата, който въведе персонално Борисов през последните години. В ГЕРБ много разчитаха на омразата, но сега това се връща срещу тях.

- Цивилизовано ли е да ви разбиват чаша в краката? Що за хора са тези, които искат да ни управляват още един мандат?

- Те няма да управляват. Ясно е, че ГЕРБ няма да успее.

- Социолозите им дават добри резултати…

- …Загубиха политическа легитимност. Навръх Великден Борисов ми се обади да ми се извинява за някакви спекулации и тогава му казах, че вече трябва да се дръпне настрана, защото не е редно да управляваш с 1/5 от гласовете на хората, а срещу теб да е 85% от населението, което не те иска. ГЕРБ не си дават сметка, че в момента са в окото на бурята и вместо да се снишат и оттеглят, продължават да стоят. Смятам, че до изборите ще се смалят още, а след вота ще изчезнат. В ГЕРБ има приятелства, кланове – кланът на Цветанов, на Борисов, но няма идеи. Моделът на ГЕРБ е най-виден в Русе. Там на практика има тотално срастване между местна власт, съдебна, изпълнителна, депутати и МВР. Крайният резултат е, че посягат на бизнеса на хората. Стигнали са до там, че са обсебили дори и организираната престъпност. На практика сега престъпниците са останали извън борда и са супер настроени срещу ГЕРБ, защото са им взели бизнеса. Нещо нечувано и невиждано стана за тези 4 години! Според мен на тези хора дълго след изборите ще им трябва охрана.

- Подозирам отговора, но все пак ще ви питам – да не би в името на шоуто и рейтинга вие да сте раздал по една кора яйца преди предаването на определени хора в публиката, та да замерят представителя на ГЕРБ?

- Иска им се много на политиците да е така. Истината е, че направих всичко по силите си, за да спра хората. Народът е толкова изнервен, че най-малкото, което може да се случи на политиците сега, е замеряне с яйца. Замерянето с яйце в България е като замерянето с обувка в източния свят. То показва презрение, безсилието на хората. Какво да направи гладният народ! Как да хвърли яйце срещу Бойко и Цветанов, които ходят с по 40 човека охрана?! Само с цветя може да ги замерят хората тях.

- Как така вашите предавания стават такива спектакли? Каква е формулата на успеха ви?

- Смелост от страна на мен и телевизията да дадем думата на народа. Ние обиколихме България и връчихме микрофона на хората да говорят без цензура. 1/5 от населението е с пенсии от по 100 лева и разходи за 200. Майките получават жалки пари от детски, има имотна мафия, която взима жилищата на гражданите. Хората са докарани до невъзможност, до прага на бедността.

- Стана дума за декларацията, с която ви заклеймиха от ГЕРБ. Там те обявиха, че повече няма да участват в предавания на вашите телевизии. Ще ви е тъжно ли без политиците от тази партия в студиото занапред?

- Няма да ми е тъжно за тях, аз също ги заклеймявам. Когато Цветанов преди време даде последното си интервю при мен, ми се разсърди, че не съм му задавал удобни въпроси. С Борисов пък отдавна се бях заканил да не взимам интервюта, защото след един период вече не се получаваха добре, ставаха прекалено фамилиарни, той скъсяваше дистанцията. Безсмислени са за мен подобни разговори. Последното ми добро интервю с Борисов беше в Би Ти Ви, когато той в прав текст каза, че одобрява целите на Възродителния процес, но не одобрява методите. Тогава разкри своята същност – един милиционер, който на практика няма и бегла представа от историята на народа си, от процесите, които текат в страната. Човек, който с лека ръка може да залепи етикет на някого и да забрави. Изключително късопаметно същество, което смята, че всичко му е простено! Да, ама не!

- Какво имаха предвид от ГЕРБ, когато ви обявиха за „свободен” журналист? Да не би да сте зависим от някого?

- Ако съм зависим, да посочат от кого. Ако ГЕРБ са ми давали пари, да го кажат!

- А какво имаха предвид, когато ви нарекоха сребролюбец?

- Очевидно намекват, че някой друг ми е платил да се обърна срещу тях. Нека да излязат и да го кажат! Още преди година и половина разбрах какво става. Говорих с Борисов, но той не си даваше сметка за случващото се. Ние направихме разследването за Здравната каса и лекарствата, за енергийната мафия и кръговете на властта, които се облагодетелстват. През 2010 г. имах интервю с Борисов, където го предупредих, че чрез политиката на Дянков подлага народа си на геноцид. Той обаче не вдяна, какво му се говори. Вместо това се занимаваше да кадрува с репортерки в телевизията. „Свали тая, вдигни оная, тая може ли да води, тази може ли да не ми я пращаш…” Това правеше Борисов. Нека хората да знаят, че премиерът се занимаваше с кадруване в българските медии.

- Защо за Бойко Борисов сте капут, с извинение за думата? Какво влага той в това определение? Възможно ли е да има предвид нещо друго, а не това, което означава в действителност?

- Обади ми се на Великден, искаше да ми се извинява. Не помнел, че бил казал такова нещо. Но това е неговото ниво, не мога да му се сърдя.

- И все пак не се ли обидихте на Бойко, когато в разговора си с Кокинов и Мирослав Найденов ви нарече капут?

- Не, за мен е чест, когато съм обиждан от такива политици. Аз съм много доволен, че Борисов показа пред други хора, задкулисно, какви са нашите отношения. Имаше много спекулации в медиите, как едва ли не сме били близки приятели. Ето, той разкри истинските ни отношения, които от години са много-много остри.

- Когато някой ви нарече капут, как бихте му отвърнали?

- Малко са невъзпитаните хора в политиката, които употребяват такъв речник.

- Защо властта започна да използва такъв каруцарски речник – говори се за капути, манафи, педали?

- Защото няма как да управляваш държава, а да си чел само книгата „Винету”. Най-малкото трябваше да прочетеш и „Капиталът” на Маркс. Това е нивото! Човекът си е останал на ливадата в Банкя с филията с мас в ръката. Не се е развил.

- Бойко едва ли отсега е започнал да употребява този „жаргон”? Когато бяхте в добри отношения, пак ли така си говореше? Този речник вас лично не ви ли възмущаваше?

- По-изтънчен и образован човек съм и пред мен се е пазил. Но в цялата му среда, с приятелите му от Банкя и Перник, винаги е говорил с такъв тон. Той другарува с хора от неговото ниво.

- Защо развалихте отношенията си с Бойко?

- Първо, Борисов предаде хората, които го подкрепят. Второ, видях по вторични белези, че е използвал властта за лично облагодетелстване и за извисяването на своето его. Когато преди година разбрах от български бизнесмени на високо ниво, че го наричат Началника, му звъннах по телефона. Казах му: „Човек, ти даваш ли си сметка какво правиш с държавата?! Не може хора от бизнеса да те наричат Началника. Ти не си им началник!”.

„А какъв съм им тогава?”, отвърна ми той.

Обясних му, че е министър-председател, че не може да е началник на хора от големия бизнес, нито пък на мен – човек от свободна медия. Този разговор пречупи съвсем нашите отношения.

- Спомнете си нещо мило от личните ви срещи с Бойко Борисов. Нещо, което винаги ще ви остане скъп спомен…

- Спомням си, когато ме ожени в общината. Беше сложил набързо костюма си, а след това седнахме да изпушим по една пура. Тогава видях, че на целия костюм и цялата официалност е обул чорапи, на които пише „Адидас”. Това няма как да го забравя никога.

- Навремето как станахте приятели с Бойко?

- Аз съм един от хората, който създаде феномена Борисов, имам доста сериозна вина за появата на този продукт. В един период много му се смеех за целия наивитет, с който участва в политиката, но и го подкрепях, защото беше добро момче. Или поне го играеше на такъв. Две-три години му давах трибуна и го лансирах, обяснявах колко е готин… Това беше един романтичен период, в който аз създадох този човек. С времето той се разви в погрешна посока, надскочи нивото си. Това е човек, който няма капацитет да бъде нито кмет, нито министър-председател, а беше и двете. Драстичният проблем при него дойде, когато взе властта. Тя пречупи неговото съзнание, но не и неговото его.

Преди изборите ми се обади Цветелина Бориславова и ми каза: „Даваш ли си сметка колко прост човек идва да управлява държавата?!”. Бях потресен, явно имаха лични проблеми! Попитах я защо говори така. „Той без мен и по-интелигентен кръг около себе си, ще съсипе държавата! Направи нещо, ти си един от малкото смислени хора около него. Обясни му, че няма капацитета да управлява държавата, ако не си намери хора, които да му помагат…”

- И обяснихте ли му?

- Когато стана министър-председател, отидох в къщата му в Банкя и му подарих кожена чанта. Казах му: „Даваш ли си сметка какво се случи, народът ти гласува доверие? Ти си министър-председател…”. Той беше седнал гол до кръста и ядеше. Като един огромен вол. „Ще се оправя, рече. – Ще си направя едно хубаво МВР, което ще подслушва всички министри и всяка вечер ще ми носят кой какво е откраднал и  какво е направил.”

- Помня, че навремето Бойко при всяко гостуване в студиото ви все искаше да седне във вашия стол, защото вярваше, че това му носи късмет на избори. Сега, като сте скарани, кой ще му носи късмет?

- Има един израз – късметът обича смелите. Смелите и добрите. На Борисов му трябва голям късмет за оцеляването му. Той ще има проблем с разпада на партията си, не вярвам, че ще се върне в политиката. Последния път, когато се чухме, му пожелах здраве и късмет.

- В миналото Бойко създавал ли ви е проблеми, когато го критикувахте? Мръщил ли ви се е? Отказвал ли ви е за назидание да ходите заедно на мач?

- На мач никога не сме ходили заедно. Истината е, че той много тежко приемаше критиката. Аз бях единственият човек, който го критикуваше в лицето. Имаше период, докато беше министър-председател, една година не сме се чували по телефона.

- След едни избори Бойко ви нарече подлога на БСП, а уж тогава бяхте приятели. Как му простихте? Извини ли ви се?

- Извини се. Той обижда и след това се извинява. Накрая излиза, че аз съм бил коректен с него, а той ме е наричал подлога и капут. Той е човек, който не си дава сметка за делата и думите. Човек без чувство за отговорност!

- Като журналист чувствал ли сте се заплашван и цензуриран по време на управлението на ГЕРБ?

- Както вече споменах, няколко пъти поиска от мен да кадрувам в телевизията с различни хора от журналистическия състав. Не му минаха номерата.

- А не се ли е случвало да ви звънят и да ви казват „не пускай този или онзи”, „не коментирай това или онова”? Бойко не ви ли се е обаждал да ви заръчва какво да правите?

- Той има много фини моменти, използва приятели. Последния случай беше на окървавените протести в София, където аз показах окървавената глава на човека, бит от полицай. Имаше зловещ натиск от Цветанов и Борисов през мои приятели да махна камерата от мястото. Не я махнах. Борисов ми пусна съобщение, че съм предател, били го предупреждавали за мен.

- Как реагирахте тогава?

- Звъннах на Цветанов и го предупредих, че няма да махна главата от кадър, но нека да изпрати полицаи, за да обяснят защо са пребили хората. На другия ден Борисов подаде оставка. За мен той видя, че народният гняв ще се излее към Министерски съвет и затова постъпи така. Направи груба грешка, като се опита да подмени протеста на хората, като вкара някакви псевдопротестиращи в Министерски съвет. Въобще Борисов от няколко месеца е в спирала от грешки. Той няма контрол върху ситуацията, няма полезен ход. Всеки ход, който прави, е обречен да бъде грешен.

- Някога, още докато бяхте в Би Ти Ви, имахте конфликт и с Волен Сидеров. И тогава ли беше толкова страшна омразата колкото сега?

- Не, Волен е интелигентен човек. Има разлика от скандала с простак. Волен е демократ, а не милиционер. Той е интелектуалец, пише книги, чете…

- Тогава написахте статията "Феноменът Волен Сидеров: нещо като Хитлер, нещо като Чухче, нещо като Дуче, нещо като нищо на света”. Ако сега трябва да напишете статия за Бойко Борисов, как ще я озаглавите?

- Няма смисъл да пиша статия за него, той трябва да бъде изследван от политолозите за това как един човек може да получи много власт, а изобщо да не я използва в полза на народа. Александър Каракачанов каза, че тези хора практически не искат да управляват. Половината работно време на Бойко минаваше на футболното игрище и по резиденциите. Той ходеше в Министерски съвет, когато трябваше да се снима с журналистите. Е, не се управлява така държава в криза!

- При кое от досегашните правителства свободата на словото беше най-много ограничавана?

- При ГЕРБ и в последната година от управлението на Тройната коалиция.

- Притеснявате ли се да не би Цветан Цветанов да ви е слушал и вас със СРС-та? Имате ли подозрения в това отношение? Впрочем в какви отношения бяхте и в какви сте сега с Цветанов?

- Вече не съм в добри отношения с Цветанов. Подкрепях го за това, което правеше, но първото ми разколебаване дойде, когато чете СРС-та за лекарите в Горна Оряховица. И след това, когато беше зает с кадруване в медиите. Може и да са ме подслушвали, но при мен има проблем – хетеросексуален съм и не съм взимал пари. Може и да не съм им интересен.

- Не ви ли е страх, че ако ГЕРБ се върне във властта, ще намерят начин да ви отмъстят за критиките, които сте им отправял?

- Директно ми казаха депутати от ГЕРБ и министри, че след изборите ще си отида, вземат ли властта. От хора, които имат някакво влияние в телевизията, Борисов е поискал ултимативно да бъда освободен преди месец. Но никой не му се поддаде. На практика през последните 6 месеца еднолично управлявам TВ 7, NEWS 7 и цялата група. Аз подписах договора със СNN, създадох NEWS 7, аз съм човекът, който взима решенията.

- Страх ли ви е за живота ви? Откъде идват заплахите? Не е ли крайно време да си вземете охрана?

- Не се страхувам за живота си. Според мен ако ГЕРБ спечелят, след изборите ще направят друга глупост – ще се опитат да ме махнат. След което моят път е ясен – отивам на улицата при хората. Ако Борисов спечели, мисля, че няма да управлява повече от 3 месеца. Няма да е способен да поведе хората през зимата. Народът изнемогва! По времето на Борисов лекарствата поскъпнаха с 500%, токът с 50%, Дянков отказа да вдигне детските добавки… Не, няма да ходя с охрана. За разлика от Борисов, мен хората ме обичат и няма кой да ме застреля на кръстовището, няма кой да ми метне яйце.

- Гласувал ли сте за ГЕРБ на досегашни избори?

- Никога не съм гласувал за ГЕРБ. От години нямам мотивация да отида до урната, защото познавам политическата игра. За последно гласувах за СДС, но онова, някогашното. Единствено за тях съм пускал бюлетина.

- При какво положение бихте гласували за ГЕРБ?

- Абсурд, няма как да стане това!

- Има ли нещо вярно в това, че който се е захванал да враждува с вас, добро не е видял? Как надделявате в битките си?

- Винаги така се случва. Единственият, който влезе в битка с мен и след това видя добро, беше Волен Сидеров. Защото се разбрахме. Всички останали… Наистина, имам такава харизма. Което куче ме е залаяло, добро не е видяло!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!