Пловдивски съдия: Цветанов не е клеветил Мирослава Тодорова

Юлиан Христов 14 декември 2012 в 11:01 2148 2

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов не е заявявал, че съдия Мирослава Тодорова покровителства организираната престъпност или че е част от нея.

Това става ясно от мотивите по делото, което Тодорова заведе срещу министъра. На 18 октомври Пловдивският районен съд оневини вицепремиера по обвиненията за клевета. Името на Мирослава Тодорова стана символ на безпрецедентен натиск на управляващите към съдебната система. Поводът бе заведеното от нея дело срещу Цветанов. След това близките до него магистрати стартираха наказателна процедура срещу Тодорова с мотива, че е забавила дела. Уволнението ѝ беше последвано от първия в историята ни протест на съдии, както и от остри критики от страна на Европейската комисия.

В мотивите по делото, които бяха оповестени вчера, съдийката Екатерина Роглекова обяснява, че е взела решението си за оправдателната присъда на базата на "обстоен граматически и смислов анализ" на репликите на министър Цветанов в две последователни негови интервюта - пред в. "24 часа" на 23 януари 2012 г., а на другия ден - и пред бТВ. 

Според съдия Роглекова, в интервютата, дадени от министър Цветанов, няма "каквото и да е излагане на конкретни, но и неверни факти, които да могат да бъдат квалифицирани като изрично разгласяване на неистинско позорно обстоятелство". Коментарите на Цветанов, направени на 24 януари 2012 г. в сутрешния блок на бТВ, обсъдени в светлината на предходното му интервю от 23 януари 2012 г., представляват единствено една негативна оценка за Мирослава Тодорова като съдия и като председател на Съюза на съдиите в България - оценки на министъра, които са негово свещено право в светлината на свободата на словото, е записано в мотивите. Съдийката обосновава анализа си на това, че Цветанов никъде в прав текст не е казвал, че Тодорова покровителства мафията, а той само заявявил: "Абсолютно, абсолютно!", когато го питат дали е така.

"Правен свят" припомня, че скандалът със съдия Тодорова тръгна от интервю на Цветанов за в. "24 часа", в което той заявява: "Точно тази съдийка и този съюз бяха най-критични към дейността на МВР, а всъщност те са хората, които трябва да гарантират справедливост и принципи в интерес на обществото и държавността... С поведението си, Тодорова и хора като нея, биха могли  да създадат благоприятна среда в полза на организираната престъпност. В този смисъл можем да предполагаме схемите за функционирането на така наречения Октопод в съдебната система. Подобни неща деморализират съда и хвърлят тъмно петно върху него. Още веднъж искам да се извиня, ако редовите съдии са се засегнали, но всичко, което съм коментирал, е по конкретни случаи. Сега давам пример с Председателя на Съюза на съдиите г-жа Мирослава Тодорова."

Ден по-късно в сутрешния блок на bTV той довършва тезата си. На констатация на водещите за това, че министърът е обвинил съдийката, че тя покровителства мафията, Цветанов отговаря: "Абсолютно, абсолютно! Вижте, има подходи, които се прилагат в съдебната система от подобни съдии, които всъщност са в услуга не на обществото, не на тези, които плащаме данъците си, за да издържаме съдебната система, а всъщност те подкрепят точно организираната престъпност".

Отговорът на Районния съд в Пловдив е, че заглавието и подзаглавието на посочените интервюта като изречения не са съставени от подсъдимия, "нитоу видно от изложеното по-горе, в тях се цитират дословно негови твърдения". "Описаните фрази не се и инкриминират от частната тъжителка. Логическо следствие на обсъдените изявления на подсъдимия Цветанов в интервюто му във вестник "24 часа" на 23.01.2012 г., но и най-вече на цитираните заглавие и подзаглавие на журналистическия труд, са и въпросите на водещата г-жа Ани Цолова на 24.01.2012 г. към министъра на вътрешните работи: "...Скандал с шефката на Съюза на съдиите – Мирослава Тодорова... Вие я обвинихте, че покровителства, едва ли не, престъпността, организираната престъпност...", а после и "...мафията", пише още в мотивите си зам.-шефката на Пловдивския районен съд.

Според съдия Роглекова изказванията на Цветанов са "израз на правото на всеки гражданин свободно да се изразява, а в случая и да критикува наболели за обществото проблеми и публични фигури, каквато за пловдивския съд несъмнено в по-голяма степен се явява Мирослава Тодорова."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови