Първи конфликт на интереси в новия парламент

21 май 2013 в 06:55 18540 17

Александър Ненков и Румен Ненков
Александър Ненков и Румен Ненков

Имената на депутатите в новия парламент вече са ясни, с това изплува и първият конфликт на интереси.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков е син на конституционния съдия Румен Ненков. Като част от Парламентарната група на ГЕРБ той вероятно ще бъде сред депутатите, които ще подпишат искането до Конституционния съд за касиране на изборите на 42 Народно събрание, а татко му ще се произнесе по казуса.

Синът Александър Ненков е избран за втори път за депутат. Въпросът с конфликта на интереси между него и баща му беше тема и в миналия парламент.

След изборите за президент през 2011 година, когато група депутати поискаха обявяването на избора за незаконен, съдия Ненков беше един от тримата докладчици по делото, който се произнесе с особено мнение срещу допустимостта на искането за образуване на дело.

В § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (ЗПУКИ) е записано, че свързани лица, които трябва да декларират конфликт, са роднините по права линия, намиращи се в икономически или политически зависимости и когато това поражда съмнения за безпристрастност и обективност.

В декларациите за конфликт на интереси от 2009 година и двамата не са отразили роднинската си връзка.

Хипотезата за наличие на конфликт на интереси е размита, коментираха пред OFFNews юристи. Въпросът е дали работата на двамата е в пряка зависимост.

Делата в Конституционния съд не се разпределят на случаен принцип, като тази задача е отредена на председателя на съда, а безпристрастността в решенията на 12-те съдии се основава изцяло на морала им. По повод случая с искането за касиране на президентския вот през 2011 година съдия Ненков коментира казуса, че няма основания да си прави отвод, така, както тогава поискаха депутати от БСП, ДПС и „Атака“.

„В Конституцията пише, че по правило ние трябва да сме хора с висок морал и единствено да се подчиняваме на Конституцията, не на симпатии. Това, че синът ми е в ГЕРБ, а друг е назначен за президент или е бил в някоя партия, това не означава, че сме заинтересовани от изхода на заседанието. По същия начин трябва да търсите кой с кого е роднина и кой го е назначил в Конституционния съд“, обясни тогава той, цитиран от „Дарик“.

Бившата съпруга на конституционния съдия и майка на младия депутат е Юлия Ненкова - зам.-кмет на Столична община. Тя също е юрист и е известна с прозвището "зеления молив". Придобива прякора си по време на кметуването на Бойко Борисов, който не е подписвал нищо, което не е подписано преди това от Ненкова.

Ненкова е в близки отношения с Цветан Цветанов, който също беше зам.-кмет, когато Бойко Борисов беше градоначалник на София. От там идва и "увлечението" на сина й Александър към политиката, който влиза в младежката организация на ГЕРБ и се издига до координатор на партията в 23-ти МИР в София. В парламента той достига до зам.-председател на комисията по регионална политика и местно самоуправление и влиза в състава на постоянни делегации и групи за приятелство, сред които с Уругвай, Чили и Куба. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!