От името на кабинета Цветанов подкрепи искането за ски зона Банско

Последна промяна на 30 декември 2012 в 18:00 3600 24

Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Цветан Цветанов подкрепи искането на банскалии за разширяване на ски зоната в национален парк „Пирин“. Ден след като председателят на парламента Цецка Цачева и двама депутати от ГЕРБ се включиха в протеста, днес лично Цветанов осинови каузата на инициативния комитет за разширяване на зоната с втори кабинков лифт, няколко седалкови лифта и около 30 километра нови писти. Той се ангажира диалогът с община Банско да се пренесе в Министерския съвет.

Това се случва само година, след като екоминистърът Нона Караджова, след две измервания на ски зоната, оповести, че тя се е разпростряла на 650 дка. над площта, дадена на фирма „Юлен“ с концесионен договор. Оттогава министерството на Караджова започна разговори с концесионера, който твърди, че геодезичната фирма, мерила курорта, се е объркала. „Юлен“ обявиха, че на свой ред ще поръчат измерване на зоната, но това така и не се случи. Междувременно разговорите между министерството и фирмата продължават, все така без резултат и без наказание за нарушенията.

На днешния 30-минутен протест Цветанов заяви убеждението си, че най-скоро време исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени. Въпросът ще бъде поставен на вниманието на кабинета още на първото му заседание след новогодишните празници. „Не е нормално в България зимните писти да са 220 км, а в Швейцария, Австрия, Германия пистите са по 1200 км в курорт“, каза вицепремиерът, повтаряйки аргументите, изтъквани от фирма „Юлен“, банкера и шеф на Българската федерация по ски Цеко Минев и сдружението „Природата за хората“, създадено като контрапункт на неправителствената екогрупа „За да остане природа в България“.

„За да няма спекулации: вие сте хората, които най-много милеете за тази природа. Защото тук са живели вашите деди, вашите родители и никой не може да ме убеди, че би могъл да защити повече природата от самите вас”, каза още Цветанов. По негова молба кметът на Банско Георги Икономов се съгласи протестните блокади на шосето към града да бъдат прекратени по време на празниците.

Исканията на общината бяха посрещнати от еколозите с припомняне, че ски зоната вече е разширена над допустимото. От екогрупата „За да остане природа“ предупредиха, че новите разширения биха довели до изсичане на огромно количество дървета в парка и вероятно до изваждането му от списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.01 2013 в 23:31

Ама естествено, че ще го подкрепи Цветанов, той се оказа забъркан в толкова имотни схеми, че със сигурност морала не му пречи да подкрепи всеки грабеж на някой от силните на деня.

02.01 2013 в 12:19

аз обичах банско, ходех там всяка седмица когато с приятели си разменяхме телефони за квартири, когато веднага следкато се върнехме от пистата минавахме през кръчмите да си резервираме места за вечерта, когато се оговаряхме с микробусите към колко да ни вземат следобед и съответно да ни закарат на другия ден. По онова време парите от пистите наистина отиваха за Банскалии и Банско беше едно прекрасно малко градче с уникална архитекрура и уют, еее верно за лифта се чакаше около 30-40 минути. Сега Банско няма нищо общо с онова градче, може би онези хора който тогава даваха квартири сега са камериерки и портиери - незнам, но едва ли някой от тях притежава хотел, даже да има едва ли е просперирал но ако е - поздравления. За лифт и сега се чака толкова че и повече, само където тогава си струваше да се чака. ски сезона е преко сили от януари до края на март, и април може да се кара ама е киша, но пък като се стопи снега пистите са много грозна гледка. И оо моля не ми обяснявайте колко км писти има в Швейцария и Австрия, то за това си се иска и подходящи склонове и какво ли още не. ОК ще пуснат втора кабинка - и какво - опашките долу че се пренесат горе, ОК ще пуснат още 30км писти - и какво? ще настигнем ли Швейцария и Австрия?
Силата на Банско беше точно в природата и уникалното градче, ако бяха запазили това което имаха щяха да могат да дават стай по хотелите от по 200 евро и нагоре целогодишно за ценители, вместо да събират всякаква паплач за жълти стотинки. Не можем да настигнем Швейцария и Австрия нито по км писти, нито по традиции и качество на обслужването, но можехме да сме силни с това което имахме... Ееее вече го нямаме, въпрос на време е да им дадат да си направят тия писти, 3 години по късно ще поискат още толкова, след 5 години ще се окаже че те всъшност така или иначе са си ги направили незаконо, но ще им дадат отново още да си направят, ама банскалии ли ще са тези които ще спечелят от това? айде да не се лъжем. Аз лично давам най доброто от себе си да не изхарча и стотинка в района, яд ме е че моите пари биха отишли точно в ръцете на тези които разрушиха това което обичах, и не съм пенсионер на 36 съм, т.е. времето за което говоря не е тодорживково.
Скъпи банскалии, вижте Слънчев бряг, в най добрия случай ще направите от града си нещо подобно. Щом искате борете се за това, ние пък ще ви пречим, и дано по разумния победи.

31.12 2012 в 22:45

Това е същото като милото едно време-" по молба на трудещите се бяха увеличени цените".Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено!Пълни боклуци!

31.12 2012 в 14:09

Скъпи Анализаторе,
ще ходя на Орлов мост, защото е приятно място където виждам добри приятели и на което няма шанс да се сблъскам нито с Цецка нито с Цецо

Ти къде смяташ да ходиш?

31.12 2012 в 10:12

Анализатор... Никът няма да ти помогне да си избиеш комплексите. Незнам дали си трол, но си кух и ненаяден. Представям си какво шкембе имаш и пак ревеш, че не са ти дали достатъчно да папкаш. Лошите хора... Дето вместо да си изсекът гората, да я изядат и изпият, искат да се любуват на някви дървета!?!

Ако можеше да мислиш, щеше да разбираш това:

"А Исус му отговори: Писано е: "Не само с хляб ще живее човек, [но с всяко Божие слово">. Лука 4:4"

И това:
Матей 6:25
"Затова ви казвам: Не се безпокойте за живота си, какво ще ядете или какво ще пиете, нито за тялото си, какво ще облечете. Не е ли животът повече от храната, и тялото от облеклото?"

Но който не може да говори - дрънка! При това ушепроглушително...

31.12 2012 в 09:56

Екотуризъм в Банско?

ХАХАХАХХА

Този смях е през сълзи. Можеше да е истина. Но вече няма как да е.

31.12 2012 в 09:55

Ски пистите в Банско и В МОМЕНТА са в нарушение на закона. Завзетите територии са близо два пъти повече от отдадените на концесия. Съответно концесионерът не само, че е унищожил неправомерно горски масиви, а и НЕ плаща това, което реално ползва. Държавата ежедневно губи много пари. Колко много - можеше да знаем, ако договорите се оповестяваха публично и прозрачно.

И какво става сега? ЦЕЦО И ЦЕЦКА, представители на властта, отиват В ПОДКРЕПА НА НАРУШЕНИЕТО НА ЗАКОНА??!?!?!?

31.12 2012 в 09:21

ПРОСТАК.ВСИЧКО УРЕДИЛ В БГ,СЕГА ЩЕ СТРОИ ПИСТИ.

31.12 2012 в 07:11

Айде стига тролене, а? Руската църква, как не! Ами като моят поминък си е моя работа, както на банскалии, що не взема още сега един булдозер и да си припозная градинката пред Руската църква, и с него - напреки - за басейнче, такованка, щото съм пето поколение софиянка и вече работните места намаляха, тряя се дава под наем на чужденци за спа! Ама я! И това си е нашият живот, по герберастко-бесепарски! И Цецо ше викнем - да протестира с нас от басейна, как имаме право! Човек като има шест апартамента, по друг начин гледа на справедливите искания на софиянци, не ли?

31.12 2012 в 07:04

Айде да не се обиждаме на партиен принцип, а? Нито аз, нито семейството ми имат каквото и да било общо с БСП-БКП, за разлика от Цецко, Цецка, Боко и Цеко! А колкото за заплащането - благодаря, съвестта ми не се купува, нито продава! За разлика от мекеретата във властта, както и платените викачи и служители на общината в Банско, на които се плаща надница за да стоят на "протест"!
А кореняците банскалии нямат монопол върху природните паркове, какъвто е Пирин! Както софиянци не могат да си правят каквото си искат на Витоша. Това, че си се родил някъде не ти дава право да опоскаш гората, да заравниш дюните и да продадеш нещо, което не е твое, за жълти стотинки! Банскалии бяха измамени веднъж да продадат нивите си на безценица, втори път - че ще има за тях работа в хотелите (няма, щото мафиотите си водят морския персонал от хотелите зимата в Банско!), и сега - че като се опоска планината, за тях изведнъж ще се намери поминък. С опоскване на природните ресурси няма бъдеще нито една страна, нито един град! И защо все Банско, що не построят писти в Стара планина? Колко други общини са закъсали, и къде повече! Щото требва инфраструктурааа, инвестиции, пари, а нашите мафиоти са свикали да лапат от дръжавата и да не дават нищо в замяна!