Обоснованото предположение за "Хизбула" се формирало наскоро

Нели Чолашка 07 февруари 2013 в 13:13 1593 0

Цветан Цветанов обяви, че
Цветан Цветанов обяви, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас след заседание на КСНС при президента. Снимка: БГНЕС

Обоснованото предположение, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас на 18 юли миналата година се е оформило след средата на януари, обяви днес вътрешният министър Цветан Цветанов.

"Докладът не беше изпратен предварително в президентството. Това, което сме направили в МВР е да изпратим доклад по миграционния натиск, който има в момента към България относно събитията в Близкия Изток", уточни Цветанов.

Той не смята, че президентът Росен Плевнелиев се разграничава от оповестената на 5 февруари след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност позиция, че "Хизбула" стои зад атентата.

Цветанов обяви отново, че терористите са били трима, минали са през страни от Европейския съюз с истинската си самоличност, а двама от са излезли отново с истинската си самоличност.

Предполага се, че загиналият атентатор - Филип, не е бил камикадзе, а е трябвало да постави бомбата в автобуса и също да напусне България.

Анализите показвали, че бомбата има 10- километров периметър на задействане.

„Разследването продължава. Назначени са международни съдебно-следствени поръчки. В момента, в който бъде изпълнено всичко по тези съдебно-следствени поръчки, тогава може би това, което ще бъде направено от прокуратурата, вече ще бъде на база на всички доказателства, които са събрани, и тогава няма да говорим за обосновано предположение, а за повече яснота и конкретика”, обясни Цветанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови