Обама хвали еднакво световните лидери (видео)

Борислава Бибиновска 05 декември 2012 в 13:51 2342 1

Барак Обама. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Барак Обама. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Датски журналист показа как президентът на САЩ Барак Обама казва едно и също на повечето световни лидери.

Най-честите думи, с които Барак Обама се обръща към чуждите гости е, че тяхната страна е "близък съюзник" на Америка.

Същите думи американският държавен глава каза и на българския премиер Бойко Борисов при срещата им на 3 декември в Белия дом.

След визитата Борисов побърза да подчертае суперлативите, които Обама е отправил към страната ни.

По думите на премиера американският президент е опредил България като "един от първостепенните и най-добри партньори на САЩ във всяка една област - и във външната политика, и в общите идеали, и в енергийната сфера, във военната сфера, в политическата сфера, културата".

Оказва се обаче, че много страни в света получават същите хвалебствени слова от президента Обама.

Видеото на датския журналист разкрива, че американският президент счита Дания, Норвегия, Холандия, Ирландия за малки страни с голяма сила. А те, както и Филипините, Австралия, Полша, Великобритания, Германия, Корея, Израел, Франция, Италия, Япония са сред "най-близките и най-силните" съюзници на Америка.

Срещата на българския премиер Бойко Борисов с Барак Обама пък не е представлявала интерес за медиите в Америка, обяснява Соня Каникова, кореспондент на Дойче веле във Вашингтон.

Пред bTV тя заяви, че едва няколко вестника - "Вашингтон пост", "Сиатъл таймс", "USA Today", са отделили място за кратки публикации преди и след разговора между двамата президенти. Материалът, който е поместен на страниците им, е повторение на информацията от официалния сайт на Белия дом.

Според Соня Каникова липсата на интерес е обяснима с оглед на факта, че в САЩ знаят твърде малко за България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови