Новите помощи за бедни - малко боб, никаква Инка, но много конфитюр

Нели Чолашка 11 март 2013 в 16:21 12223 6

БЧК раздава храни за бедните. Снимка: БГНЕС
БЧК раздава храни за бедните. Снимка: БГНЕС

В храните за бедни тази година, осигурени с безвъзмездна помощ от Европейския съюз, ще има много конфитюр и мед, но малко фасул, леща и брашно.

Това става ясно от обществената поръчка, обявена от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) за доставка на храните за бедни. От нея е видно, че за 2013 г. ЕС ни отпуска отново значителна сума за храна за най-бедните - 35 589 037 лв. или малко над 18 млн. евро.

Толкова получихме и миналата година, с което бяха осигурени по 64 кг. хранителни продукти за 308 хил. бедни. Тази година, за радост на доставчиците на хранителни продукти, няма да се плаща чрез интервенционен ечемик.

Както и миналата година в поръчката е определена сума за всеки продукт и кандидатите за доставчици се съревновават чрез предлагане на най-голямо количество срещу тази сума.

Интересно обаче е разпределението на общата сума по видове продукти. За пшенично брашно тип 500 са заделени едва 871 500 лв., а за фасул - 1.561 млн. лв. За сметка на това за пчелен мед сумата е 6.825 млн. лв., а за конфитюр - 2.695 млн. лв. Висока е сумата и за пюре на прах - малко над 3 млн. лв. (миналата година пюрето беше доставено на висока цена).

Шефът на ДФЗ Румен Порожанов обясни миналата година, че продуктите се определят от БЧК, която прави допитване сред бедните.

В пакета храни за бедни тази година поне няма луксозно кафе Инка, което беше поръчано миналата година в последния момент и беше доставено на впечатляващата цена от 19.43 лв. килограмът.

Тази година ДФЗ набира оферти за доставката на спагети, обикновени вафли, леща, едноплодов конфитюр, картофено пюре на прах, мед, ориз, пшенично брашно, захар, олио и фасул.

Изискванията към кандидатите са аналогични на тези от миналата година, но сега има в добавка и мостри на продуктите.

Вероятно е заради скандала с боба за бедни от миналата година, в който Агенцията по храните намери гъгрици и накара фирмата-доставчик -  ЕТ “Фантастика 95 – Георги Цанков” да изтегли част от количествата (Цанков спечели обществената поръчка за миналата година за 9 от всички 15 позиции).

Крайният срок за подаване на офертите е 25 март.

Сроковете са скъсени, за да няма забавяне като миналата година, обясни за OFFNews Порожанов. Той се надява  доставчиците да бъдат избрани до юли и храните да бъдат раздадени на три транша от юли до края на годината.

През 2012 г. имаше само два транша, септември и октомври все още имаше обществени поръчки за храни, а на второто раздаване бедните получиха рекордните 53 кг. храни накуп и се чудеха как да ги пренесат до домовете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови