Новият патриарх ще бъде избран с бяла бюлетина

Борислава Бибиновска 24 януари 2013 в 18:56 1453 0

Кой ще е новият патриарх на България
Кой ще е новият патриарх на България

Новият патриарх на Българската православна църква (БПЦ) ще се избира с бяла бюлетина, съобщи днес Американският митрополит Йосиф.

Митрополит Йосиф, който е председател на подготовката за предстоящия Патриаршески събор,  обясни, че всеки избирател ще трябва да отбележи с кръгче името на един от тримата кандидати за патриарх.

Изборът за патриарх ще се състои на 24 февруари. Рано сутринта след 8. 30 ч. всички 142 избиратели ще се съберат в салона на БАН.

 След това всички делегати ще се отправят към Синодалната палата, където ще се състои и същинският избор за патриарх. Митрополит Йосиф не се нае да прогнозира кога ще приключи процедурата и кога Синодът ще обяви избора на новия патриарх. Очаква се все пак гласуването да приключи по обяд.

Кворумът, нужен за избора на новия патриарх, е 2/3 от гласовете на избирателите.

На 15 и 16 февруари Светият синод ще се събере на заседание, на което ще бъдат излъчени тримата митрополити-кандидати за патриарх.

Сливенският митрополит Йоникий, Врачанският Калиник и Великотърновският Григорий вече обявиха, че не желаят да участват в надпреварата за патриарх.

Митрополит Йосиф също писмено ще заяви, че не желае да бъде номиниран.

От надпреварата за патриарх отпадат още Пловдивският митрополит Николай, който няма навършени 50 години, и Доростолският митрополит Амвросий, който не отговаря на изискването за управление на епархия от 5 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови