Нов натиск на парламента над БНТ

OFFNews 11 юли 2013 в 15:54 12784 37

Стефан Данаилов Снимка: БГНЕС
Стефан Данаилов Снимка: БГНЕС

Натискът на парламента над националната телевизия продължава.

В разгара на конкурса за избор на нов генерален директор на телевизията председателят на медийната комисия в Народното събрание Стефан Данаилов (Коалиция за България) изиска пълна проверка на обществените поръчки на БНТ за последните две години (от 1 юли 2011 г. до 1 юли 2013 г.).

Писмото е адресирано до генералния директор Вяра Анкова.

Настояването на Данаилов е справката да бъде предоставена на депутатите в тридневен срок, научи OFFNews. Запознати коментираха, че става въпрос за огромно количество документация. Проверката ни в архива на Агенцията за обществени поръчки показа, че става въпрос за 60 проведени конкурса.

От писмото става ясно, че Данаилов и комисията му се интересуват как БНТ е харчила държавната си субсидия "за придобиване и основен ремонт на дълготрайни активи по списък, ежегодно утвърждаван от Министерството на финансите". Изисква се и отчет за малките обществени поръчки.

Накрая Стефан Данаилов пише, че отправя "гореща молба" БНТ да му предостави екземпляр от Правилника за организацията и дейността на обществения доставчик, тъй като той не бил качен на сайта на телевизията.

Подобно писмо е било заведено в КЗК преди около година от доставчик на техника, който преди време често е печелел обществени поръчки на телевизията, научи OFFNews. Проверка обаче е инициирана едва сега.

Писмото на депутата идва след сериен натиск върху държавната обществена медия покрай отразяването на гражданските протести. БНТ бе скастрена от председателя на НС Михаил Миков (КБ), че нагнетява обстановката и бе призована да отразява по-спокойно протестите. На следващия ден парламентът гласува държавната телевизия да излъчва директно заседанието му - нещо, което в дните след това се превърна във всекидневна практика. Така силно възпрепятства живото излъчване на блокадата пред НС по БНТ1.

В същото време БСП набързо стартира процедура по избор на нов член на Съвета на електронни медии от парламентарната квота, който може да заеме поста си точно преди гласуването на новия генерален директор на БНТ. За поста се състезават 6-има души, сред които е и настоящият генерален директор. СЕМ е органът, който избира шпефовете на държавните медии - БНТ и БНР. Името на новия директор на "Сан Стефано" 29 ще е ясно на 26 юли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!