Не държавата, а ЧЕЗ сами си избрали Митко Каратиста да ги надзирава

14 февруари 2013 в 22:39 12339 13

Протест срещу ЧЕЗ в Благоевград. Снимка: БГНЕС
Протест срещу ЧЕЗ в Благоевград. Снимка: БГНЕС

Димитър Николов Стефанов, известен и като Митко Каратиста, не е представител на държавата в ЧЕЗ. Чехите, ако наистина те са собственици на ЕРП-то, сами са си избрали шофьора на Румен Пашата за надзорник.

Това следва от справката, която OFFNews получи от министерството на икономиката за това кои са избраниците на министерството, които да защитават интересите на държавата в надзорните съвети на електроразпределителните дружества.

Оказва се, че държавата е имала представители само в сателитните дружества на ЧЕЗ - "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" АД. В основното дружество "ЧЕЗ България" ЕАД, държавата няма представител. Според самия сайт на ЧЕЗ" дейността на всички дружества от групата в страната се управлява и координира от „ЧЕЗ България” ЕАД".

Сред четирите чешки имена в Надзорния съвет на "ЧЕЗ България" обаче се мъдри името на Димитър Николов Стефанов, някогашният шофьор на Румен Николов - Пашата.

Това е името, което толкова препоти днес икономическия министър Делян Добрев. На въпрос на журналисти в парламента дали познава Митко Каратиста, Добрев отговори:

"Не знам кой е Митко Каратиста, никога не съм го виждал, държавата, доколкото знам в момента, няма представител в тези дружества, защото те са частни."

Явно собствениците са си го избрали, Димитър Стефанов не е представител на държавата, коментираха от министерството на икономиката въпросът ни защо името му липсва в справките, които ни предоставиха.

Поради късния час на получаване на справките, OFFNews не успя да попита собствениците "ЧЕЗ, а.с." - ЧЕШКА РЕПУБЛИКА каква е причината да си изберат шофьора на Пашата за свой надзорник. Така Стефанов, освен на чехите, се е явявал началник и на представителите на държавата, които са имали право да контролират само дъщерните дружества, но самите те са били управлявани и контролирани (според сайта на ЧЕЗ) от дружеството-майка, което се надзирава от шофьора на Пашата.

Освен бивш шофьор на Пашата, Стефанов е бил нещатен сътрудник на депутата от ГЕРБ Иван Божилов. Божилов е депутатът, който предложи отмяната на забраната за пушене в заведенията. По-известен обаче стана, когато се появи с насинено око в парламента. Малко след това джипът му бе откраднат.

Майката на детето на Стефанов бе трета в листите на ГЕРБ за общински съветници в София. В момента е председател на общинската комисия по сигурността.

След като Митко Каратиста е избран от чехите, а не от България в Надзорния съвет, нека видим кои са били представителите на държавата, които е трябвало да бранят интересите на България в електроразпределителните дружества.

Първо трябва да се уточни, че в момента държавата няма каквато и да било собственост в ЕРП-тата.

България е продала дела си от 33% в ЧЕЗ през ноември 2012 г.

През октомври 2012 г. държавата е продала дела си в "Енерго  про" (бившето Е.ОН).

През декември 2011 г. България е продала дела си в EVN.

За 33% в ЧЕЗ България взе 115 млн. лева, което беше близо до минималната възможна цена. Част от акциите са купени от пенсионното дружество "Доверие" и от Уникредит Булбанк.

За ЕВН се твърди, че почти целият държавен дял е купен от австрийските собственици на ЕВН, а цената е 93 млн. лв.

За дела си в Е.ОН държавата получи 67 млн. лв. След това обаче ЧЕЗ изкупи дела на Е.ОН и на практика е собственик на 2 от 3-те ЕРП-та.

Преди сделките България е представлявана в електроразпределителните фирми от следните лица (всички са членове на Надзорния съвет):

ЧЕЗ Електро България АД:

Христо Стоянов Петров - избран на 4.01.2010 г.

Евгения Бисерова Алексиева - избрана на 5.12.2011 г.

 Бойко Василев Вълков - избран на 11.06.1012 г.

ЧЕЗ Разпределение България АД:

Лъчезар Димитров Борисов - от 06.12.2007 г.

Атанас Петров Мишев - от 4.01.2010 г.

Е.ОН България Продажби АД:

Христо Кирилов Христов - от 28.04.2000 г.

Мариан Василев Николов - от 17.03.2008 г.

Е.ОН България Мрежи АД:

Красимира Спиридонова Дюлгерска - от 2.09.2010 г.

Мариана Иванова Даракчиева - от 2.09.2010 г.

ЕВН България Електроразпределение АД:

Иван Николов Сачков - от 11.05.2005 г.

Жана Йорданова Георгиева - от 11.05.2005 г.

ЕВН Електроснабдяване АД:

Гюннур Мустафова Джумалиева - от 12.01.2005 г.

Николай Димитров Налбантов - 12.01.2005 г.

OFFNews ще се опита да разбере как точно са защитили държавния интерес по време на мандата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!