Найденов: Очаквам присъда срещу България за заменките

Милен Енчев 20 ноември 2012 в 14:00 2604 1

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив
Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив

Обективните правни очаквания са за негативен изход. Това обяви земеделският министър Мирослав Найденов в отговор на въпрос за евентуално дело от Европейската комисия срещу България заради заменките на гори.

Дали ще има дело ще стане ясно до края на годината, допълни министърът. Според него, ако наказателната процедура, която сега тече срещу България влезе в европейския съд в Люксембург, страната ще бъде осъдена за нерегламентирана държавна помощ заради горските замени, след което ще получи срок да се коригира – или да си върне горите в държавния горски фонд, или да си прибере разликата в цената между пазарните стойности и онези, при които са били заменени десетките хиляди декари гора в последните години.

Според предишни изказвания на Найденов, глобата щяла а да бъде между 2 и 8 милиарда лева. Тези пари ще трябва да се внесат в европейския бюджет или ще бъдат удържани от следващи плащания за България от еврофондовете.

"Морално раздвоени сме, защото това е една кражба", каза Найденов за преговорите, които държавата води с Еврокомисията с цел да избегне наказанието. "Няма да върнат нищо, сигурно ще влезем в тежки съдебни спорове", каза той по адрес на облагодетелстваните от замените частници.

За започналата наказателна процедура срещу България Найденов съобщи в началото на октомври, след близо 2 години кореспонденция по казуса между дирекцията по конкурентоспособността в Брюксел и ведомството му. Замените на гори и земеделски земи бяха правени основно между 2006 г. и 2009 г., когато парламентът премахна заменките и наложи мораториум върху преобразуването на заменени гори. Това беше и сред основните предизборни обещания на ГЕРБ през 2009 г. Въпреки това Найденов опита да остави общо около 33 000 дка. от заменените гори вън от забраната. В крайна сметка по настояване на граждански организации и сред медиен шум, управляващите бяха принудени да си изпълнят обещанието.

Наказателната процедура беше открита по сигнали на български неправителствени организации. 

Днес Найденов използва очаквания негативен развой на процедурата за предизборна саморазправа с левицата. "Това означава, че когато председателят на ПЕС Станишев излиза и говори за гори, да обясни как са го правили това, защо са го направили. Нека отговори как е позволил по негово време да се случат тези заменки". Догодина на парламентарните избори хората трябвало да имат предвид замените и глобата, като гласуват, завърши министърът агитацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews