Началникът на президентския кабинет Цветлин Йовчев връчи оставка

09 април 2013 в 17:35 4143 3

Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС

Цветлин Йовчев, началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев, подаде оставка.

В момента съм в отпуск и след приключването му няма да съм част от администрацията на президента. Имам лични проекти, които не мога да съвместя с длъжността началник на кабинет на президента. Те са все още в начална фаза и не бих желал да споделям повече информация. Мога само да кажа, че не са свързани с политика, заяви Йовчев пред агенция" Фокус".

От администрацията на Плевневлиев потвърдиха, че началникът на кабинета на президента е поискал да бъде освободен от длъжност по лични причини.

В момента г-н Йовчев е в отпуск. Припомняме, че назначаването и освобождаването от тази длъжност става с указ на президента. Към настоящия момент такъв не е издаден, уточняват от Президентството.

По повод твърденията на Яне Янев, че причина за оставката му е изтичане на информация от президентството Цветлин Йовчев заяви:

„Господин Янев е погрешно информиран. Не е имало дори намек за подобно нещо. Не само това, практически е невъзможно някой да сподели факти, които не са му били известни”.

Въпросите на Яне Янев

Има ли високопоставен служител, който си е депозирал оставката, и е излязъл в отпуск?

Това попита днес сутринта председателят на РЗС Яне Янев. В свои медийни участия от последните дни Янев твърдеше, че оставката на високопоставения служител е заради подадения от него сигнал до служебния премиер Марин Райков срещу служебните министри Асен Василев и Юлиян Попов.

Би следвало да се изясни как така декларациите, внесени от министрите в служебния кабинет, са входирани в президентството с изходящ номер? Това е безпрецедентен гаф, за който все още от президентската администрация се мълчи гузно, без да се каже кой в крайна сметка е направил тази фалшификация, твърди лидерът на РЗС.

Имаме антидатиране, което е попълване на документи с невярно съдържание. Президентът пак противоконституционно е сформирал разследваща група за теч на информация от президентството по повод нашия сигнал до премиера Райков за конфликт на интереси и за несъвместимост. От президентството мълчат, заяви Яне Янев.

Йовчев и Тановгейт

Цветлин Йовчев е назначен за председател на Държавна агенция “Национална сигурност” малко след като правителството на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов встъпва в длъжност.

Указът за назначаването му е разписан от президента Георги Първанов на 10 август 2009 година по предложение на Министерския съвет.

Подава оставка на 16 февруари 2011 година, разписана на следващия ден от премиера Бойко Борисов.

С оставката си Йовчев поема отговорност за бушуващия скандал, станал популярен като “Тановгейт”, с публично огласените от в. “Галерия” записи на телефонни разговори на директора на Агенция “Митници” Ваньо Танов с бившия му заместник Антоний Странджев, с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов.

Записите извадиха и думите на Борисов към Танов, че премиерът обещал “да не го закачам тоя Мишо Бирата” (бизнесмена Михаил Михов – един от собствениците на пивоварна “Леденика” – проверявана от митниците за укрит акциз – бел. ред.).

Самият Михов почина няколко месеца по-късно от инфаркт. Няколко месеца след оставката му като председател на ДАНС Йовчев стана съветник на премиера Борисов.

Ден преди назначаването на Йовчев за началник на кабинета на президента – в понеделник, 23 януари 2012 година, Софийската градска прокуратура спря разследването на т. нар. “Тановгейт”. Официалният мотив: не може да бъде открит извършителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!