МВР получи 4 млн. лв. дарения за половин година

OFFNews 09 август 2012 в 12:13 3061 1

МВР. Снимка: БГНЕС, архив
МВР. Снимка: БГНЕС, архив

4 114 449.73 лв. е сумата, която Министерството на вътрешните работи е получило под формата на дарения, показва справка в Публичния регистър на сключените договори и получените дарения във ведомството.

Най-големият благодетел на МВР е американското правителство, от което в министерството под формата на хардуер и софтуер са постъпили 243 хил. лв. От справката става ясно, че собствената фирма на ведомството „Безконтактни мултиплексорни вериги“ ЕООД (БМВ) остава традиционен дарител сред родните предприятия, отделили най-високи суми. На 6 март 2012 компанията е дарила на ведомството леки автомобили за 148 860 лв. В предприятието е направен и ремонт на служебен автобус за 18 хил. лв. БМВ също така е дарило на Пътната полиция веднъж 5000 лв. за светлоотразителни жилетки и втори път още 9000 лв. за консумативи за компютри. С пари на дружеството – 48 хил. лв., е направен ремонт на полицейското управление в Бочиновци, а за сумата от 187 хил. лв. са купени мотоциклети БМВ за Областната дирекция на полицията в Пловдив.

Масови дарители на МВР са общинските власти, които дават предимно пари за бензин. Тези дарения варират между 100 и 500 лв. По-щедри в това отношение са били от АЕЦ "Козлодуй", които са отпуснали повече от 20 000 лв. за горива за ОДМВР-Враца и районното управление на атомната електроцентрала. В списъка с дарителите присъстват и ВиК-дружества, "Мини Марица-изток", Югоизточното държавно предприятие, както и няколко горски стопанства.

Дарение е направила и Военноокръжна прокуратура-Сливен, която дала компютър за 200 лв. на районното управление в града. Окръжна прокуратура в Силистра пък е дарила хардуер на ОДМВР за 1 383.40 лв.

МВР обявява даренията си след скандал с частни дарители във ведомството. Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов спря порочната практика, но остави възможност дарения да се правят от институции, общини и фирми с държавно участие. В края на миналата година МВР получи също близо 6 млн. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови