Монаси с петиция срещу скандален строеж на кметска щерка

Борислава Бибиновска 04 януари 2013 в 12:11 3144 1

Манастира
Манастира "Св. вмкч. Георги Победоносец" край Хаджидимово. Снимка: bg-patriarshia

Монаси от манастира "Св. вмчк. Георги Победоносец" край Хаджидимово, Гоцеделчевско, протестират срещу незаконен строеж на хотел, започнал през пролетта на миналата година, който буквално се издига пред входа на Светата обител. 

Публикуваната в интернет петиция, в която монасите се обръщат към президента, министър-председателя, председателя на Народното събрание, омбудсмана и към всички българи, посочва, че хотелът се строи на манастирска земя.

Фирмата строител е на Катерина Терзиева - дъщерята на кмета на Хаджидимово Людмил Терзиев.

Строежът се реализира по Европейска програма за развитие на селските райони и е на стойност половин милион лева.

Според монасите манастирът не е уведомен за започналия вече строеж, въпреки че спрямо Закона за опазване на околната среда и спрямо Закона за устройство на териториите, манастирът се възприема като "заинтересовано" в случая лице.

В текста се казва още, че хотелът попада в границите на манастирските земи.

В петицията се посочва, че по Устава на БПЦ не се допуска строеж на търговски и туристически обекти, питейни, увеселителни и развлекателни заведения на разстояние по-близо от 500 метра от манастири, храмове и др. Забранено е развиването на дейности, които противоречат на православната вяра, църковния живот и традиция.

"Така изградените хотел, ресторант и басейн, построени буквално на входа, безспорно ще смутят обичайния живот в Манастира", пише още в петицията.

Против изграждането на хотел, непосредствено до манастира в Хаджидимово, се обяви и неврокопският митрополит Натанаил.

Според него и монасите строежът е в разрез с Устава на БПЦ и е незаконен.

"Достатъчно е да си представим хора по бански отпред и около манастира", коментира пред Би Ти Ви отец Теофил, игумен на "Св. вмчк. Георги Победоносец".

Монасите призовават органите на местната и дръжавната власт да предприемат мерки за санкциониране на извършващите се незаконни строежни действия в близост до манастира.

"Е, като ми е дъщеря, какво да правя? Какво? Да я спирам? Да не кандидатства никъде, така ли? Какъв е проблемът? Тя ми е дъщеря и да не кандидатства по никакви програми и какво да прави тя? Това ли са законите в държавата", заяви на свой ред кметът на Хаджидимово.

Очаква се 17 януари Благоевградският административен съд да преразгледа жалбата на монасите срещу кмета на Хаджидимово, според която той е превишил правомощията си като собственоръчно е подписал заповедта за строеж на хотела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови