Медийни експерти: Недопустимо е партии да звънят в редакциите, има си съд

Последна промяна на 08 февруари 2013 в 14:52 2295 2

Докладната на А. Емин.
Докладната на А. Емин.

 Недопустимо е партии да звънят в медиите и да настояват за каквато и да е намеса. Ако имат претенции към публикации, могат да изпратят право на отговори или директно да се обърнат към съда. Това е единственият позволен ред, по който трябва да се случват нещата в една правова държава.

На това мнение са трима медийни експерти, които редакцията ни помоли да коментират обаждането от пиар на партия "Атака" на редакционния ни телефон и наглото настояване публикация за Волен Сидеров да бъде изтрита от сайта.

Георги Лозанов: Партиите не могат да диктуват медийното съдържание

Не съм запознат със статията и каква е причината за действията на партия "Атака". Принципно погледнато, няма практика политическите партии да диктуват медийното съдържание. Те могат да заведат дело. Но да се звъни по медиите, не е редно. Възможно е от партията да смятат позвъняването за опит да не се стига до дело, коментира медийният експерт и председател на Съвета за електронни медии доц. Георги Лозанов.

Даниела Петрова: Нито физически, нито юридическо лице може да поиска сваляне на публикация

Недопустимо е такова искане, независимо дали идва от физически лице, юридическо лице или от друг правен субект. Вие като медия носите отговорност за изнесените факти. Достатъчна гаранция за равнопоставеността на страните в публикацията е публикуването на право на отговор в същия обем и място, каза председателят на Комисията по гражданско общество, култура и медии към Народното събрание Даниела Петрова.

Орлин Спасов: Лоша практика, която поражда уязвимости

 Да се действа по този начин в една правова държава, е некоректно. Абсолютно недопустимо е партия да настоява за сваляне на публикация. Ако имат претенции, да се обърнат към съда. Звъненето в редакциите е лоша практика, която поражда цяла верига от уязвимости, заяви изпълнителният директор на Фондация "Медийна демокрация" доц. Орлин Спасов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.02 2013 в 16:37

Лозанов и Спасов са го казали много хубаво, а изказването на Петрова за пореден път показва що за некадърници работят в парламента. Разбира се, ако тя е от ГЕРБ, това обяснява всичко. Питайте госпожата дали съдът не може да ви застави да свалите публикация или самите вие да публикувате опровержение.

Вижте, OFFNews, човешко е да се греши. И вие сте хора, и вие грешите (надявам се да е грешка, а не нещо друго). Сега, да се опитвате да оправдавате грешката си, не е доблестно. Излезте с опровержение на невярно публикуваната информация, пък после искайте от "Атака" да ви се извинят или се съдете, както решите. Това би било правилното действие.

Моля, не се опитвайте да загубите интелигентната си аудитория. Защото всеки интелигентен човек ще види, че както сте прави за опита за цензура от страна на "Атака", така сте и криви с публикуването на доказано (от съда) невярна информация. Мисля, че сте се насочили към интелигентните хора или греша?

Безпартиен съм, но съм много чувствителен на тема "справедливост" и "българска журналистика" (доколкото има такава).

08.02 2013 в 15:13

Тази новина дали няма да зарадва еврокомисията и "Репортери без граници"?