Исканията на протеста: Предложенията на Георги Петров

Последна промяна на 01 март 2013 в 14:11 3691 15

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Георги Петров.

На редакционната ни поща offnews@offnews.bg всеки може да изпрати предложенията си.

След всички събития, които се случиха през последните две седмици, реших в крайна сметка да напиша това. Тази публикация е своеобразен мой опит да дефинирам случващото се и, за да не бъда голословен, накрая ще дам и моята алтернатива за това какво може да се направи от тук нататък. Ще се опитам и да представя аргументи в защита на тезата си.

Позволете ми да започна с малко предистория. Оказа се, че протестиращите не бяха очаквали, че протестът ще има чак такъв ефект и когато работата стана сериозна, при някои от тях страхът от неизвестното надделя, което беше и целта на тези, които създадоха целия този театър. За съжаление, българите отново бяха изманипулирани по същата схема, както и преди. И те отново станаха участници в този театър и в крайна сметка бяха разделени. Както е казал Макиавели, "Разделиш ли ги, ще ги управляваш".

В един момент стана така, че имахме два лагера. Едните викаха "Оставка" и "Отивай си", а на 20 метра от тях другите викаха "Бойко, сакън, остани!". Виждате ли разделението? Смятате, че това разделение е случайно? Помислете пак! Някои даже плачеха. (Доколкото знам, Северна Корея е в Азия или бъркам?) А полицията стоеше между тях, за да ги предпазва да не се избият един друг. Велик цирк.

Но това беше миналата седмица. Вече падна правителството. И възникна въпросът "А сега накъде?"

Сега продължаваме с уличната "демокрация" без ясна цел и без ясни ориентири. Междувременно някои хора доволно потриват ръце, чувствайки се сигурни, че отново за излъгали народа и плана Ран-Ът продължава да се изпълнява точка по точка. За съжаление, не в услуга на българския народ.

В крайна сметка оставката е налице. И логично взехме да си задаваме въпроса "Какво, аджеба, ще правим, като си тръгне император Бойко?" Кой ще го замени - Станишев, Костов, Доган или някой от другите разбойници?" А отговорът е прост: "Ще го замени този, на когото ние позволим, господа и дами". Всъщност какво значение има кой е, след като нищо съществено няма да се промени, така или иначе? Промените няма да дойдат от тези, които са на власт, промените ще дойдат само от самите НАС.

Крайно време е да разберем как е устроена системата. Политиците не се избират на изборите, те са вече избрани преди това (разберете факта, че дори нито един гласувал да няма, пак ще има избрани) и са поставени там не за да променят нещата, а за да ги запазят такива, каквито са. И благодарение на медиите, те го правят. А илюзията, че ВИЕ имате контрол върху тях е просто един фарс и лъжа. Някой от вас да гласува за подписването на договорите с ЕРП-тата и изобщо за подписването на който и да е договор? Не, нали? Тогава, в какво точно се изразява вашия контрол? В пускането на хартийка в една кутия на всеки 4 години? И с това се изчерпва отговорността ви?

Този факт не е дупка в системата, която да изисква ремонт и закърпване. Системата не е прецакана, тя е проектирана да работи по този начин, още от самото си начало.

Нека ви кажа истината, приятели - никога не сте имали контрол, само сте си мислили, че го имате. Накарали са ви да вярвате в това. Толкова ли лесно прехвърляте отговорността за собствените си животи и тези на децата си на някой друг, който забравя за вашите животи в момента, в който стъпи на власт? Изглежда да. 

Знаете ли какво е лудост? Ами, лудостта е да правиш всеки път едно и също нещо и да очакваш различни резултати. Ние искаме промяна. Добре, но не правим нищо по-различно от предишните пъти. В последните 23 години, на всеки 4 години, ние правим едно и също. Посрещаме своя нов водач с фанфари и го изпращаме с пищялки, само за да посрещнем другия отново с фанфари. Ако искаме да променим нещата, този път трябва да измислим нещо друго. Нещо по-различно, защото очевидно това, което правим през последните 23 години не работи. Ще трябва да измислим система, която е иновационна и наистина в услуга на хората, а не на шепа крадци. За щастие, не ни трябва много да мислим, защото други осъзнаха това и вече измислиха и приложиха такава система. За нея ще обясня по-надолу в публикацията.

Българите някога са имали иновационна за времето си система и най-важното, справедлива. Как мислите, че народът ни е оцелял през хилядолетията преди новата ера, а и след това? Обиколил е половината свят, но е оцелял. Благодарение на различния си начин на живот, в много случаи уникален. Когато другите са имали роби, българите са правили точно обратното. Те са правили свободни избягалите роби, стъпили на българска земя, дори и военнопленниците. Когато другите са използвали пари, българите са познавали покварата на парите и поради тази причина не са ги използвали в живота си. Въвеждат ги доста по-късно, чак през 10-ти век (не случайно точно след покръстването). Ето това им е помогнало да оцелеят, иновационния подход. Те не са били овце, които да следват другите. Вместо това, където и да са ходили, те са давали тяхната култура на другите и много от тях доброволно са приемали тази култура, защото са виждали смисъла в нея. В много аспекти системата на управление и социален живот на тези българи е била уникална за света.

Но днешният българин, уви, със закостенелия си и атрофирал мозък, не може да излезе от кафеза и дори да помисли за алтернатива. А такива има. Винаги има.

Нищо лошо няма в това да сме на улицата, но този път нека го направим с някаква по-висша цел, отколкото просто да сложим на власт поредния хрантутник и паразит.

Много хора днес задават въпроса "Добре, каква е алтернативата от тук нататък?"

Преди да си отговорим на този въпрос, нека първо поговорим за това, как точно е конструирана днешната система. За да разберем как да променим системата, първо трябва да разберем как работи тя.

Днешната политическа система е конструирана през 15-ти век от италианския философ Николо Макиавели и, въпреки че тя е била видоизменена през вековете, Макиавели се приема за създателя на днешната политическа система и система за управление на държавата в лицето на републиката. В двете му основни творби: "Беседи върху първата декада на Тит Ливий“ и „Владетелят”, Макиавели се представя като привърженик на републиката, разграничавайки два противоположни духа на общността: този на народа и този на аристократите и тези два духа са в постоянен спор. За Макиавели по-добрият режим е добре организираната Република (за пример посочва Римската република), онази, която дава достъп до властта на двата основни слоя в обществото, държейки по този начин политическия конфликт в публичната сфера. Макиавели посочва (и оттук критерият за добра организация), че е от важно значение в споменатата република да се разполага с нужните институции за канализиране на конфликта вътре в самите тях, липсата на тези институции би довела до отслабване на републиката. В никоя от другите форми на управление като аристокрацията, тиранията, демокрацията или монархията не се е достигнало равновесието между страните вътре в режима, от което идва и тяхната нестабилност.

Макиавели смята, че всички владетели трябва да имат Вирту (да знаеш да се възползваш от момента, избягвайки негативите) и късмет, за да притежават властта: Вирту - за да вземат правилни решения и късмет - когато се опитват да завладеят територия. Онзи владетел, който се домогва до властта посредством престъпление или лошо отношение, бидейки той жесток и деспот, трябва да разбере, че възкачи ли се веднъж на власт, трябва да промени действията си спрямо народа, давайки му свободи, за да спечели одобрение, тъй като в края на краищата той е този (народът), който ще решава съдбата му.

Макиавели е също и един автентичен предвестник на работата на днешните политически анализатори: „всички днешни владетели имат цел и понеже ни е невъзможно да узнаем тайните им, сме задължени да я отгатваме от думите и действията им или да си я въобразим.” Флорентинецът стига до заключението, не без ирония, че „от известно време аз не казвам това, което мисля, нито мисля това, което казвам и ако понякога ми се изплъзва някоя истина, аз я крия измежду толкова лъжи, че е трудно да се припознае.”

Ето това са концепциите, които Макиавели въвежда. Сами виждате, че тези дефинирани основи предполагат абсолютна власт на владетел или президент (или други политици), който е в постоянен конфликт с народа, защото системата е базирана на конфликт. Институциите съществуват, за да канализират и абсорбират този конфликт в себе си, тоест те играят ролята на буфер между народа и политиците и функцията на този буфер е да смекчи конфликта. Което потвърждава и тезата ми, че системата не е прецакана, а е конструирана да работи по този начин. И аз ще ви докажа това.

През 19-ти век известният британски историк и политик, Лорд Актън, разбира всъщност как работи самата система. Поради тази причина и без изненада, той е един от най-неоценените и неразбрани мислители на 19-ти век. Сами вижте защо:

"Опасността не е, че даден клас е негоден да управлява. Всеки клас е негоден да управлява. Властта има тенденция да корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно. Овластените хора са почти винаги лоши хора, дори когато те упражняват влияние, а не власт. Ограничението е от съществено значение за властта. Правителството е легитимно, само ако то е ефективно ограничено. По-лесно е да се намерят хора, годни да управляват себе си, отколкото хора, годни да управляват другите. Правителството управлява настоящето, литературата управлява бъдещето. Демокрацията като цяло монополизира и концентрира власт. Поставете съвестта над системата и успеха. Проблемът, който е бил заметен през вековете и с който ще трябва да се борим рано или късно, е хората срещу банките. Официалната истина не е действителната истина."

Дотук с цитатите.

От горния цитат виждаме две много интересни неща. Че абсолютната власт корумпира абсолютно, и че правителството е ефективно само тогава, когато е ограничено. Докато първото е реалност в България, то второто е далеч от приложено. Тоест ние имаме абсолютната власт в ръцете на политиците и никакъв ефективен инструмент за ограничение на правителството. Много опасна комбинация.

Кажете ми, съвсем хипотетично, при какво условие бихте могли да кажете "Аз ще накарам времето утре и вдругиден да бъде слънчево и ясно"? Очевидно е, че само при условие, че вие контролирате времето. Без това условие не можете със сигурност да твърдите, че ще изпълните това, което казвате. Просто защото вие не притежавате контрола върху времето.

Тоест за да променим системата така, както я искаме, първо ние трябва да си си върнем контрола върху нея.

Значи нека да обобщим цялата тази лудост, която ние наричаме системата. Първо започвам с конституцията, защото се предполага, че тя трябва да е основният инструмент на народа срещу политиците. Каква е нейната функция? Тук повечето хора ще кажат "За да дефинира нашите права". Това е вярно. Но не само това, драги приятели!

Значи в цялата тази схема на първо място имаме нормалните хора, след което са политиците. А къде стои конституцията? Ами логиката казва, че тя би трябвало да стои над политиците. Нейната функция, освен да дефинира правата на гражданите, е и да ги пази от злоупотребяване с власт от страна на политиците. И ако тя трябва да ни предпазва от политиците и да е нашият инструмент за контрол върху тях, политиците НЕ трябва да са тези, които я пишат. Нали така? Защото е очевидно, че ако те я пишат, тази ù функция се обезсмисля, тъй като текстовете, които ще ги спрат от злоупотреба с власт няма да бъдат включени в нея. С други думи, давайки на политиците властта да пишат конституцията, ние им даваме абсолютната власт, включително и това да дефинират правата ни. Те могат да си правят каквото си искат и ние нямаме инструмент, за да ги контролираме. Оттам идва и безсилието на народа да се справи с шепата престъпници, които ни управляват. Властта има тенденция да корумпира, а абсолютната власт корумпира абсолютно. Нали това беше казал лорд Актън преди два века? И е бил прав. И тъй като ние им даваме властта сами да пишат конституцията, те естествено си дефинират и имунитет.

Вижте как хитро е направено всичко. Те имат абсолютната власт да пишат конституцията на страната и са си създали и имунитет, което затвърждава абсолютната им власт и следователно ги корумпира абсолютно. Лорд Актън отново е прав.

И, отразявайки тази реалност в България, това инстинктивно ни задължава да отхвърлим самата конституция като нелегитимен документ, защото тя не е написана от народа, а от политиците и естествено е съобразена с техните лични интереси или интересите на техните господари. Следователно ние трябва да декларираме и самото правителство като нелегитимно, защото то не е ефективно ограничено. Но, този проблем не е само в България, а навсякъде, защото системата е преобразувана по този начин. 

Тези дни се чуха и предложения за намаляване на депутатите от 240 на 120, и че така щяло да има по-ясен контрол. Как, като този контрол го няма на първо място?

С всичко написано по-горе дори дете би се сетило, че и 5 депутата да сложим е все тая, ако им даваме абсолютната власт в ръцете. Дори 5 човека с абсолютна власт могат да крадат колкото 240. Няма никакво значение броят им.

Простата логика говори, че не е важен броят на депутатите, а властта, която им даваме. Ние трябва да ограничим властта им, не броя им. Но те, имайки абсолютната власт, са се погрижили за това. Референдум можем да направим само ако имаме 500 000 души. Те много добре знаят, че това е трудно да се постигне от народа. Тоест, ние не можем да приемаме повече това, което са направили за легитимно и да го следваме. Защото играта вече е установена по техните правила. Ние не искаме да играем тази игра повече, нали? Трябва да спрем да участваме в нея за да може тя да спре. 

Наслушах се на "невъзможни" неща тези дни. Че, видиш ли, след 6 месеца можело да се свика Велико народно събрание и да се промени конституцията.

Кой го казва това, кой го реши? Народът? Политиците? Кой? Очевидно е, че народът не е решил такова нещо. Политиците са го решили. Е, в момента нямаме политици, какъв е проблемът тогава?

Както казах по-нагоре, понеже те си пишат конституцията сами, това значи, че ние не би трябвало да я приемаме за легитимна, защото тя дефинира техните предимства, вместо да пази народа от злоупотреби от тяхна страна. И президентът, който е също част от системата, казва, че не можело да се свика Велико народно събрание по-рано от 6 месеца.

Защо да не може? Няма не може, всичко може. Кой ги дефинира тези неща, след като не народът? Вие президент ли сте или лукова глава? Вие в момента сте действащ представител на държавата и сте длъжен да се съобразите с народа. Веднага ще отмените това и ще свикате Велико народно събрание още вдругиден.

Но този път в него няма да участват политици, а граждани. Ако не можете да го направите, тогава е редно да се оттеглите, а ние ще изберем служебен президент, който може. Щом може служебно правителство, защо да не може и служебен президент? Щом можете да пишете каквото си искате в конституцията и в другите закони, тогава ще можете и да отменяте. Това трябва да изисква народът и да държи до дупка за него.

Дотук с теорията.

Сега нека ви дам една примерна алтернатива. Модела го има, нарича се Исландия и той работи. От Еквадор, Аржентина, Венецуела и Перу има какво да вземем също.

Първото нещо, което трябва да се направи, е народът сам да напише конституцията по интернет, както направиха в Исландия, без участието на политиците, защото тя трябва да е написана точно за да предпазва хората от тях. 

Цялата информация по-горе трябва да се приложи незабавно, за да можем изобщо да говорим за условия за промяна. Даваме ли на политиците абсолютната власт, после нямаме право да се оплакваме, че си правят каквото си искат. И първи член на новата конституция би трябвало да е: "Никой няма право да взима каквито и да е решения, касаещи цялата страна, включително и за промяна на конституцията, без назначаването на национален граждански РЕФЕРЕНДУМ". Локалните решения в общините могат да се взимат по същия начин, само че на локално ниво. Само така народът ще си върне контрола върху държавата, като участва пряко във взимането на решенията и управлението. Не направим ли това, всичко друго е празни приказки и улична демокрация. Разбира се, цялата конституция в сегашния ù вид, бидейки част от сегашната система е за изхвърляне и народът трябва да създаде нова. Помислете върху това.

Ето и моята лична алтернатива, която аз предлагам и която е съобразена със ситуацията в България:

Първо се свиква Велико народно събрание с участието на хората от народа, не на политиците. Целта на събранието ще бъде съставяне на прозрачен план за коренна промяна на конституцията на страната. Ще се направи запитване към всички хора за това, какво според тях трябва да съдържа конституцията. Всяка от точките в този план ще бъде гласувана, чрез референдум по интернет. (В Исландия направиха публична асамблея и промениха конституцията си точно по този начин.) Въобще всичко от този момент нататък ще се гласува с граждански референдум, дори и най-малкото нещо. В Швейцария дори едно кошче да поиска да сложи общината се прави референдум и хората от квартала сами решават дали да има кошче или не. По този начин дори и българите в чужбина ще могат да участват в решаването на държавни въпроси. За тези, които си мислят, че гласуването по интернет е вятър работа, Исландия, както и други държави вече го правят. А тези, които си мислят, че резултатите от гласуването ще бъдат манипулирани отново, бъркат се. Преброяването на гласовете няма да става от хора, а от софтуер. Има достатъчно компании по света, специализирани в компютърната сигурност и поддръжка на компютърни системи и центрове за данни, които могат да бъдат използвани независимо, за да отговарят за сигурността, поддръжката и обслужването на техническото оборудване и софтуер. Също така независими компютърни специалисти ще бъдат използвани за одит на съответната компания и за тест за дупки в сигурността. Резултатите от референдумите ще бъдат записвани в база данни, до която всички хора ще имат свободен достъп за четене на информацията. Много корпорации днес използват подобни бази данни. След приемането на окончателния вариант и конституцията ще бъде приета официално.

Тъй като в днешното динамично общество има твърде много информация, политиците (без да говорим за политическата теория), колкото и честни да са, нямат капацитета да анализират цялата информация и базирано на нея да вземат правилното решение. Освен това те нямат капацитета да решават проблемите на хората (те са просто идеалисти, светът има нужда от инженери, техници и специалисти, а не от идеалисти), то те като цяло не са нужни. Да не говорим, че са лесно манипулируеми.

Това, от което имаме нужда е отново база данни, софтуер за разпределяне на ресурсите и софтуер за предлагане на решения, базирани на наличните ресурси, включително и парични, технически капацитет, когато е нужен и изчисляване на вероятностите. Преди да кажете, че това е научна фантастика, ще ви кажа, че Пенатагонът използва такъв софтуер от повече от 20 години. Това елиминира нуждата от лидери и определени хора, които да взимат решения постоянно. Данните ще бъдат публично достъпни. Някои държави по света вече се насочват към този модел. Това ще даде и право на българските граждани, които живеят в чужбина, също да участват в управлението на страната. Те имат това право. Независимо, че не са в България, те имат право да знаят какво се случва в страната и да участват във вземането на решенията, които засягат тях, както и техните близки и приятели в България. След като решенията бъдат предложени, те се подлагат на референдум от хората и в крайна сметка се взима решението, което е най-подходящо в определената ситуация, и което е в най-добър интерес за страната и нейните граждани. Така решенията не се взимат, до тях се достига. Оригиналният научен подход работи по същия начин. В електротехниката като се каже, че напрежението е 220 волта, то може да се измери, и когато измерването установи, че наистина е толкова, никой учен не оспорва това повече. Ние разчитаме на технологиите всеки ден, защо да не ги използваме и в управлението на страната си? Преди да кажете, че това са някакви си мои фантазии, подобни алтернативи вече започват да се предлагат и от други хора и дори други държави започнаха да мислят за подобни алтернативи.

Вместо депутати просто ще наемем съответните независими специалисти в различните области (образование, икономика, земеделие, туризъм, спорт, здравеопазване и т.н.), на които ще се плаща нормална за длъжността им заплата и които ще консултират народа за определени решения, но те няма да ги взимат еднолично, референдумът ще каже кое решение ще бъде взето и кое не след съответното запознаване с информацията по случая. Тук народът може да излъчи определени хора, които да сформират комисия, която ще е съставена от специалисти в тази област, както и от други граждани и която ще проучи информацията по определения случай. След като решението е взето, комисията се разпуска. Целият процес по проучването и обявяването на резултатите от него ще бъде напълно публичен. Всеки, който желае, може да наблюдава работата на комисията. Държавата може да запази президента, който ще е специалист в международните отношения, не просто някой, който просто сме си избрали. И той ще получава заплата колкото и всички други специалисти в неговата област. Парламентът като сграда ще си остане, но само като символ на държавата. Депутати и политици няма да има в него. Те не са нужни.

Преди обаче това да се случи, трябва да се направят някои неща, като тук се предполага, че народът вече си е върнал контрола върху държавата, тоест конституцията е създадена от народа: 

1. Плана Ран-Ът (ако не знаете какво е това, разровете в интернет) трябва да бъде незабавно прекратен, защото той не обслужва нашите интереси, а интересите на шепа чужденци, за сметка на нас и нашите деца. И тези, които досега са го изпълнявали (по делата им ще ги познаете) трябва да бъдат прогонени от страната без право на връщане и българското им гражданство трябва да бъде отнето, както и цялото им имущество, включително и парично. В затвор няма смисъл да се вкарват, защото ние не искаме да продължаваме да ги хрантутим и там. Достатъчно наказание ще бъде да им се отнеме имуществото и да бъдат прогонени от страната. Те са доказали, че не заслужават да бъдат български граждани. Понеже тези дни са свързани с Левски, нека ви кажа, че той вероятно би осъдил тези хора на смърт. Но ние няма да правим така. Трябва да бъдат изловени също и лидерите на мафиотските структури, останали все още в България. Те трябва да бъдат разрушени. Нямаме нужда от мафия за да живеем добре.

2. След това е ред на банките, които също са мафия. Всички чуждестранни банки трябва да бъдат изгонени от България, тези кръвопийци нямат работа у нас. Някои от банките просто трябва да се затворят, а останалите да се национализират. Ние имаме нужда само от нашата си банка, другите не ни интересуват. Трябва да се отървем от валутния борд също. Категорично трябва да откажем влизане в еврозоната.

3. Следват корпорациите, които са замесени по някакъв начин в живота на големи групи от хора, като електроразпределителните дружества, Лукойли всякакви други подобни частни корпорации, тук влизат и големите магазини като Била, Кауфланд и др. Те нямат работа у нас, защото убиват локалното производство и пасивите остават за българския народ. Всички приватизационни договори, сключвани през годините, трябва да бъдат прекъснати и България да си върне контрола върху всички активи. Компании могат да идват в страната и да развиват бизнес разбира се, стига да спазват определените предварителни условия и да бъдат одобрени от референдум. По този начин компании като "Шеврон" ще има да вземат да дойдат да дупчат в Добруджа. Този бизнес не трябва да е свързан по-някакъв начин с държавните дела и държавните структури. 

4. Трябва отново да започнем да произвеждаме храната, която сега тези големи магазини внасят от чужбина, най-вече плодове и зеленчуци. Има смисъл да внасяме храна, само ако сами не можем да си я произведем. Разбира се, ГМО и всякакви храни, съдържащи отровни химикали, просто нямат работа в страната.

5. Сегашните медии трябва да бъдат премахнати и да бъдат създадени нови, по-различни медии. Ще има строг контрол върху информацията, която предоставят и нейната истинност. Също така ще се следи и за различни подсъзнателни методи за контрол над поведението на хората (25-ти кадър, символични и скрити съобщения, звукови вълни и т.н.). Определя се отделен канал за реклами и който желае може да ги гледа там. Няма нужда всички да гледат неща, които не искат.

6. В енергетиката трябва просто да постъпим по български, без страх да се опънем на ЕС и просто да си пуснем спрените блокове в АЕЦ "Козлодуй", които бяхме принудени да спрем заради външни интереси спрямо България. Пък ЕС, ако желае, нека ни изключи за лошо поведение. Това би било достатъчно за да си възвърнем добрите цени на тока. Нямаме нужда от Белене. Според мен АЕЦ "Белене" няма смисъл изобщо да се строи, старата ни АЕЦ си върши прекрасна работа и ако си пуснем спрените блокове, ще получаваме достатъчно електричество за да задоволим нуждите на страната, че и да изнасяме даже.

Разбира се, всички тези решения ще бъдат вземани с референдум и с консултацията на независими експерти там, където е нужно. Подобни промени трябва да се направят в образованието, здравеопазването, вътрешните работи, спорта, културата, земеделието, отбраната, икономиката, туризма и там, където е нужна промяна.

Специално за отбраната, трябва да се осъществи постоянен контакт с независими организации, като Уикилийкс и независими информационни агенции, както и такива по интернет, които биха могли в случай на нужда да разгласят по целия свят какво се случва в България, понеже ако предприемем всички тези действия, ще разсърдим доста хора по света. 

Имаме нужда от друга алтернатива за живот, която да не ни ощетява, а да ни помага да живеем по-добре. И не само на нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.05 2013 в 18:29

Браво г-н Петров за жалост повечето хора са много плитки и изобщо не проумяват в каква матрица живеят...

03.03 2013 в 02:08

Radvam se 4e ima takiva Balgari .BRAVO g-n Petrov!!!Priqteli,bratq i sestri neka da se splotim i da sma4kame glavite na tezi 4erveni,sini,pastri i kakvi li ne o6te zmii obvili se okolo 6iqta ni i ni zadu6avat s vseki izminat den.Obiknovennite trudolyubivi horica umirat ot glad,iznemogvat,teglqt krediti ot vsevazmojni kreditori s mn. golemi lihvi -samo i samo za da si platqt nqkakvi smetki.Pretisnati sa do krainost neponosimo e !Tova si e jiva podigravka s Balgarskiq narod koito var6i 4ernata rabota ,blaska ot sutrin do zdra4 i nakraq kakvo???? - hvarlqt mu oglozganiq kokal za zaplata i s nego toi trqbva da nahrani i svoeto semeistvo.Maika sam na 4-ri deca.Po ironiq na sadbata sled dvete si deca zabremenqh s bliznaci,dojalq mi da gi mahna i si gi rodih.Kajete mi kakva e logikata da sravnqvat rabotata,grijite ,problemitei razhodite na mnogodetnata maika s edna maika s 1 ili 2 deca.Balgarskite mnogodetni maiki ase brim na prasti'.Gospodata upravnici pomislili sa malko pone za tqh ,za tezi koito dori zaslujavat zlatni medali ,kato maiki geroini.Iskame da se varne stariq zakon!!!! 1. Maiki koito imat nad tri deca da se pensionirat 47 ili 50 godini [te dostata4no sa dali na tova ob6testvo} 2. Decata im da polzvat nqkakvi namaleniq v u4ebnite zavedeniq. Malcinstvata polu4avat pomo6ti .Balgarskata maika ne bi se unijila da 4aka za pomo6t, nii iskame spravedlivost koqto zaslujavame. Izvinqvam se 4e pi6a na latinica ,no ne razpolagam s moderen komp. Bih jelala iskaniqta mi v za6tita na mnogodetnite maiki da bade 4uta i vzeta pod vnimanie ,bih u4astvali v debat ako bada pokanena

02.03 2013 в 23:01

А ето и една много хубава статия защо всъщност трябва да премахнем борда - http://bg.convdocs.org/docs/index-13179.html

02.03 2013 в 22:58

Та да продължа с негативите от валутния борд, които г-жа Петрова пропусна да спомене. Информацията е взета то тук - http://www.theglobaleconomy.bg/guide/article/83/

Проблема с валутния борд е, че елиминира монетарната политика. Централната банка трябва да поддържа монетарен резерв, за да за е във връзка с международните валутни резерви. Не може да манипулира монетарния резерв или лихвеният процент. В резултат на това, централната банка изгубва едни от важните си инструменти за борба с рецесиите.
През 2012 има няколко страни във валутен борд, предимно в Източна Европа: България, Естония, Латвия и Литва. Както показва графиката, Аржентина вече не е една от тях. Нейният валутен борд е претърпял изключителен натиск и е бил премахнат през 2001. Очевидно, валутните бордове, не са имунизирани срещу валутни кризи.

Трябва да призная, че страната ни е в патова ситуация. Г-жа Петрова е права по принцип.
Но, вижте какъв парадокс се получава, обаче - след като в повечето страни не действа т.нар. валутен борд, значи нормалния начин е без валутен борд - и тази грешка в нашия телевизор рано или късно трябва да се поправи. От друга страна обаче, премахнем ли въпросния валутен борд, почти сигурно и почти моментално ще се озовем в положение, в което валутния борд ще ни се вижда цвете. А от тези два момента произтичат много други моменти в многострадалната държавица.
Естествено, нормалния начин е без валутен борд. Валутния борд е всъщност политически борд. Пази ни от много корумпирани политици, които веднага ще сложат в централната банка свои хора, които да дават пари на техни банки, които да дават пари на техни фирми, които да не ги връщат тези пари.
А и защо ли никой не се наема да го махне?
Че защо да го маха - те политиците сега са същите, които бяха и когато нямахме борд. Централната банка е добро нещо, когато е независима, но дали има и един българин, който да вярва, че нещо което печата пари, ще бъде оставено независимо.

Ето какво казва и Стив Ханке, който е известен като "бащата на българския валутен борд" (въпреки, че аз не му вярвам изобщо на този мошенник).
- Може ли да се каже, че влизането ни в ЕС е било грешка, тъй като сам казахте, че има объркване в ядрото на съюза?
- Не беше грешка. Смятам, че трябва да направите нещо, което България никога не е правила досега, а именно да развиете икономическа стратегия. Тъй като единствената икономическа стратегия, която България е имала, е валутният борд. Това е добра стратегия, но е ограничена. Трябва да помислите и да направите по-голяма и мащабна стратегия за развитие. Но нищо голямо не може да се разработи, докато не се оправи проблемът с корупцията и съдебната система.

- Какво мислите относно евентуалното приемане на еврото като валута в България?
- Ако България приеме еврото сега, това ще е много негативно. Погледнете Гърция - основен проблем там е, че нямат монетарна независимост, а си мислят, че могат да правят в еврозоната какво си искат и Брюксел винаги ще им помага.

Това доказва и моята теза, че трябва да се отървем от борда. Може да не е сега, но рано или късно трябва да го направим, защото в един момент той ще бъде тежест за нас и доказва на Георги (в коментара по-долу), че може би не съм толкова луд. Но това важи само ако останем с тази стратегия на развитие на страната, която имаме в момента, а тя не е много цветуща. За щастие има и други алтернативи, някои от които съм описал в статията и в предишния отговор на коментара на г-жа Петрова.

02.03 2013 в 20:55

Г-жо Петрова, трябва да призная, че сте права. Идеите са нереални, дори бих казал навъзможни за прилагане на настоящия етап. Особено в България. Хората не са готови още за това, не са дорасли, както можете и сама да видите от двата коментара по-долу. Може дори и смешни да изглеждат идеите. Това няма значение, всеки може да се смее на това, което си иска и колкото си иска. По тази логика исландицте, арежентинците, перуанците и екевадорците са най-смешните хора на планетата. Вие може би сте финансов експерт или икономист и разбирате валутните бордове в детайли, много по-добре от мен. Аз не съм експерт в тази област и не претендирам, че съм такъв. Аз се занимавам с технологии. Просто споделям моите наблюдения и казвам това, което смятам, че е алтернатива за ситуацията в България. И никъде не твърдя, че съм прав, може и да греша, може би валутния борд не е правилно да се премахва на настоящия етап. Съгласен съм с вас за определението за валутен борд, но това е в класическия случай. В България обаче, валутния борд ни направи зависими и това даде основи за повсеместната приватизация, в която между другото пръст има същия този МВФ, който ни принуди да наложим този същия валутен борд. Да, може би без него страната наистина щеше да фалира. И може би така трябваше. В икономиката понякога фалита не е чак толкова лошо нещо. Може би трябваше да обявим банкрут, както направиха други държави, като Аржентина и Исландия например. Да паричната единица на страната трябва да е приравнена към твърда валута. Но еврото съвсем не е чак толкова твърда валута, колкото на някои хора им се иска да мислят. Знаете ли колко валутни съюзи е имало само през 20-ти век? Над 130 са. И никой от тях не е просъществувал повече от 20-30 години. Невъзможен? Хм, интересно. Няма невъзможни неща г-жо Петрова. Нека ви попитам нещо. Вие смятате ли, че монетарната система като цяло ще просъществува още примерно 100 години? С тези невъзможни нива на дълговете и с нейната принципно сбъркана архитектура? Аз не смятам. Много хубаво казахте за плюсовете на борда, но нищо не казахте за минусите и дали негативните последствия от него не надхвърлят плюсовете. А гърците, просото още не знаят какво прекрасно приятелство с МВФ и световната банка ги чака. Те ограбиха цяла Южна Америка, за това ги изгониха от там. А наскоро и Исландия направиха същото. Това правят навсякъде, където отидат с техните "спасителни" мерки. И аз пак питам, защо точно трябва да влизаме в еврозоната? За да ни обират по-лесно и да бъдем обслужващите държави на Германия и Франция, както са Испания, Португалия и други държави? Защо не се разходите до Словакия да ги попитате как живеят след като приеха еврото? Пак казвам, не съм експерт във финансовата политика и икономика, но ако валутния борд беше толкова хубаво нещо, колко вие го представяте, ами то всяка държава щеше да го въвежда. Защо някои държави не го въведоха, след като им беше предложен, а предпочетоха да обявят фалит? Може би защото са смешни хора.
Права сте за кредитите, който взима трябва да плаща. Но взимането на самия кредит не е проблема, г-жо Петрова. Лихвите са проблема, пари от нищото. За това Америка имат 50 трилиона долара дълг и ако китайците не им изкупуват лошите дългове, Америка ще фалира. И вие ми говорите, че срива на долара е невъзможно нещо. Знаете ли, че САЩ взима 400 милиона долара на заем всеки ден за да може да поддържа икономиката си само за този ден. Това нормално ли е според вас? А идеите, които предлагам не си ги изсмуквам от пръстите. Ще ви дам малко връзки с информация.
Какво направиха Еквадор и защо - http://saprotiva.org/atakata-sreshtu-republika-ekvador-kakvo-stava-v-london-i-zashto/

Как неолиберализмът заробва демокрацията - http://www.dokumentalni.com/?p=1321

Кой пише конституцията в истинската демокрация - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NufLZOGcKE4

Как се прилага пряка демокрация и защо Исландия трябва да е в новините, а не е - http://saprotiva.org/zashto-islandiya-tryabva-da-e-v-novinite-a-ne-e/

А когато говорим за алтернативи и за настоящата система ето, изгледайте това - http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4Z9WVZddH9w

02.03 2013 в 18:46

Да, платили са ми, за да ви кажа истината. Лично аз нищо не искам, освен това какво искам аз не е толкова важно. Написах това с простата цел да помогна, ако българския народ желае да вземе някоя от тях аз ще бъда щастлив, че съм помогнал. Ако не, живи и здрави да са. Не очаквам нищо от никого. Ваш избор си е да вярвате или не в каквото си искате. Аз нямам нищо против това. Това си е вашето мнение и аз го уважавам. Но сте далеч от истината, само това ще ви кажа. Приятен ден!

02.03 2013 в 18:37

На Георги исках да кажа, извинявам се. Името ви е същото като моето. Както и да е, стана ясно за какво говоря.

02.03 2013 в 18:37

На Георги исках да кажа, извинявам се. подобно ви е името.

02.03 2013 в 18:26

На г-н Петров дори няма да си правя труда да анализирам невежеството му. Само ще го попитам дали знае приказката за черната овца измежду другите бели? Черната казва "Вие ми се смеете, че съм различна, а аз ви се смея, че всичките сте еднакви". Да, не съм нормален, г-н Петров. Не и по начина, по който вие приемате да си нормален. Не искам да бъда и не претендирам, че съм. Аз съм това, което съм и правя това, което правя. Това, че моята реалност е различна от вашата, не ме прави луд, независимо как изглежда от вашите очи. Но ваше право си е да приемате това, което казвам както решите.

‎"Странни са тези времена, когато нa млади и нa стари им се преподават неистини в училище (и им се предлагам от медиите след това). И всеки един човек, които има смелостта да каже истината се обявява директно за ненормален и глупак.” - Платон.

02.03 2013 в 18:26

Жалко за България...Това прочитам в тези коментари - упреци, лични нападки, обиди...Кой осъзнал смисъла на написаното в статията , кой не разбрал...Крадецът казва ,,дръжте крадеца''...При една промяна на системата, доста хора ще загубят лукса си и уютните топли работни местенца /засега/, да не забравяме, че има и такива люде, които до последно ще защитават сегашната система.

Кой докара валутния борд /поредното ,, легално'' заробване на българите / в България ?! Ами ще теглят хората заеми, вие какво очаквате, след години съществуване далеч под оптималния жизнен стандарт ?!! Много хора изтеглиха заеми, точно за да покрият стари сметки за ток, вода, парно, поради пладнешкия обир на монополните компании...
ДА СЕ ОСЪДЯТ ВИНОВНИТЕ И ДА СЕ ВЪРНАТ В ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА ВСИЧКИ НЕЗАКОННО ПРИДОБИТИ СРЕДСТВА , ВКЛЮЧИТЕЛНО ТЕЗИ ОТ ЛУКСОЗНИТЕ ИМОТИ НА КРАДЦИТЕ ! Бедна била България ! Колко тона злато е изнесено от държавата ?! Та, само това ли ?! Много бързо ще се направи нов бюджет, ще има и за образование, и за здравеопазване и за всичко. Това са милиарди, oкрадени в годините .
Тежки времена за българите. Но, то досега беше по-тежко, защото не вярваше народа, че има алтернатива, която ще го изведе от финансовото робство и е забравил, че може да се живее достойно. Какво по-страшно от това да отнемеш надеждата на цял един народ ?!!!
Затова, в този уникален за България момент е изключително важно отношението на хората един към друг, уважението към личността на тези, които имат смелостта да изразят мнение, респект един към друг ! Да се водят дискусии , а не спорове. Липсата на толерантност към различното мислене е пагубно. Като не ни харесва една идея, да не обиждаме, да не хулим, да не нападаме, да не бързаме да отричаме , преди да сме вникнали в смисъла на това, което се казва.... Сподели своята алтернатива и общият стремеж ще се насочи към компромисното решение, което да е оптимално за добруването на всички...Но, да се взимат за база причините за сегашното състояние, а не следствията от тях. Промяната започва на личностно ниво, не може да искаме светът отвън да се адаптира към нас, защото ние го създаваме този външен свят. За мен статията по-горе е една чудесна алтернатива и вероятно зад тези кратки размишления стоят възможности за действия за реална промяна. Поздравления за идеята...Друг е въпросът, че на определени кръгове не им оттърва да се промени статуквото. И ще използват всички средства , за да си постигнат целта. Не ги улеснявайте, хора...Бъдете единни и се обичайте. Това е залогa за добър изход.