Исканията на протеста: Предложенията на Димитър Маринов

Последна промяна на 01 март 2013 в 10:17 2093 4

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Димитър Маринов.

На редакционната ни поща offnews@offnews.bg всеки може да изпрати предложенията си.

Живеем в интересни времена. По всичко си личи че българският народ започна леко да си отваря очите. Какво ли ще стане обаче ако прогледне съвсем? Тогава всеки един от нас ще осъзнае, че сме най-бедната нация в Европейския съюз,  че сме с разбита и нефункционираща икономика, че ни управляват едни и същи групировки - единственото, което си сменят е боята и имената.

Исканията на протестите са справедливи, но често пъти - противоречиви и неизпълними при сега действащото законодателство. Ясно е, че имаме нужда от промяна на политическата система, но според мен по-належаща е промяна в нивото на доходите на населението, разбиване на монополите и административна реформа. После ще дойде времето и на промяна на политическата система.

Предлагам комплекс от мерки в тази насока, с конкретни стъпки, които мерки са бързо изпълними и ще се усетят веднага от всички нас: 

1. Незабавно приравняване на минималното заплащане за различните професии и отрасли на икономиката с това на диференцираните минимални осигурителни доходи.

2. В срок до една година да се увеличи с 50% минималното заплащане за различните професии и отрасли на икономиката, а след още една година - с нови 50%.

3. Административна реформа в държавната администрация, премахване на дублиращите дейности, оптимизация на държавните служители, ангажиране на предприемчиви и амбициозни млади хора на ключови позиции в държавните институции.

4. Внедряване на електронно правителство и намаляване на бюрокрацията. Електронното правителство да бъде действащо и в услуга на гражданите и бизнеса.

5. Привличане на крупни чуждестранни инвеститори чрез програма по отрасли на икономиката, които ще се развиват чрез тях - енергетика, нови технологии, производство на високо технологични продукти. На всички чуждестранни инвеститори, да се предложат бонуси и директни финансови и нематериални стимули, за да предпочетат България пред всички останали държави

6. Нулева данъчна година за фирмите след приключване на първият етап на втора точка.

7. Изготвяне на система за контрол на дребните и средни нарушения на законите в България, така че всеки, който подаде сигнал за такова нарушение да получи 30% от наложената санкция, ако сигналът е довел до такава санкция. Да се осигури анонимност на подаващия сигнал, но и мярка при която който подава лъжлив такъв, то той да плати 30% от минималната глоба, за сигнализираното нарушение.

8. Модернизиране на проверяващите и контролиращи органи в България, така че да се избегнат дублиращи се звена, да се осигури проследимост на всеки един сигнал, подаден от гражданин в реално време, да се осигури капацитет за да се извършват проверките в срок, качествено и адекватно на подадения сигнал. Назначаване на допълнително компетентни държавни служители, като бройка до 30% от хората, съкратени по точка три. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.03 2013 в 11:42

Много ми се виждат социалистически тези предложения.
Пък има и националсоциалистически такива - да предадеш на властите себеподобния си!!!
И въобще - утопично и екзотично, някак си, звучат.
Явно е, че кризата на духовността ни е ударила много повече от кризата на ежедневното потребителство. Народът просто е изтрещял!
Текат едни коментари, едни анализи на актуалните прояви от улицата, задават се безброй въпроси кой, кога, какво, защо....., и всеки от тези въпроси намира по десетки най-различни отговори. В масата от случаите неадекватни и като плод на потресаваща безпросветност и некомпетентност.
Аз си мисля, че мерките, които следва да приложи всеки един от люшкащото се и разединено общество са много прости, стари колкото света, ама доста позабравени...
Та както следва:

ПЕТ: "Почитай баща си и майка си."
ШЕСТ: "Не убивай."
ОСЕМ: "Не кради."
СЕДЕМ: "Не прелюбодействай."
ДЕВЕТ: "Не лъжесвидетелствай против ближния си."
ДЕСЕТ: "Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си, нито неговият, нито слугинята му, нито вола му, нито магарето му, нито нещо, което е на ближния ти."
ДВЕ: " Не си прави кумир, . . . . . . ."
ТРИ: "Не изговаряй напразно името на Господа твоя Бог."
ЧЕТИРИ: "Помни съботния ден, за да го освещаваш."
ЕДНО: "Да нямаш други богове освен мене.”

Нарочно промених реда на степенуването им. Защото тези десет постулата важат най-вече за тези, които са натоварени да управляват и регулират обществото. Разбира се и за всички други...

Тези десет прости изречения формират рамката на обществения морал. И те не са само християнски. Има ги в подобен вид във всички религии. Просто ако си ги поприпомним, обществото ни би било много по-добро.
Това е.

Нека Бог да пази обществото ни (и мен) от прекомерна глупост!!!

01.03 2013 в 11:14

Абсолютно точно казано! :)

01.03 2013 в 11:00

Хора, вие луди ли сте? Как правителството ще вдигне заплатите? Ще ми спуснат на мен заповед да вдигна заплатата на работник от 650 лв на 1300 лв. Аз тия 650 лв от къде ще ги взема? Ами ако предприятието е със 1000 работника?
Заплатите не може да се регулират от правителството. Правителството може да слага някаква минимална заплата, от която се определят помощи за безработни и социално слаби.
За да се вдигнат заплатите, да се намали безработицата и да ни се повиши стандарта на живот има само един единствен начин - култура на потребление. Не трябва да се пазарува от големите вериги, те убиват българския производител (знам от личен опит), печалбите им изчезват в чужбина без да плащат данъци, продават стоки с предимно по-ниско качество. Трябва да е пазарува от малки и средно големи квартални магазини, които имат ресурса да продават качествена българска стока. Правейки оборот на родната продукция, се увеличават парите които се въртят в нашата си държава, това позволява гарантиране на труда и повишаване на доходите.
Ето аз ще дам собствен пример: имаме си клиенти които си купуват даден продукт - много са доволни в продължение на години, в един момент се замогват - почват да си купуват вносна стока. Качеството на вносната е под нашето в конкретния случай, но те вече имат пари и си купуват по-скъпото. В един момент обаче бизнеса им позамря и хоп, хайде при мен в офиса да си купуват пак от нашата стока?
Давам и друг пример: един приятел си пали колата и от единия край на Варна отива до другия общо 25- 30 км (отиване и връщане). Влиза в Метро и пазарува за 1 седмица продукти. Питам го що прави тази далавера. Той скромно ми обяснява , че като си махне цената на нафтата и удари чертата, разликата му е между 5-10 лв. Което си е "голяма далавера" върху разходите за една седмица. Човека не е беден, взима добри пари, жена му е юрист. Но като му обясних каква е схмата с разплащанаията с веригите и производителите, къде отиват едни пари, каква стоак с какви етикети е прави за тях се спря за един месец. После старата песен на нов глас. Всичко му било под ръка там. А има магазин до работата си в който има всичко което има и в Метро. Но какво да правиш - манталитет и навик.
Аз мога да заявя категорично, че от големите вериги купувам само това, което го няма в кварталните магазини. Ако обаче го няма в единия го има в другия. Така че до Метро, Кауфланд, Била и най-вече Карфур... не пристъпям.

Това са нещата, които трябва да се променят у всеки от нас. Да си ценим труда. Да знаем, че с нашите пари ще платят заплати на други българи, които от своя страна избирайки родната продукция ще платя и нашите заплати. Данъците ще останат в нашата държава.
От тук насетне е въпрос на мирни граждански протести да стигнем до възможността да вкараме грамотни и заинтересовани за развитието на държавата ни хора в парламента. Да не ни крадат и да разпределят финансовите средства правилно.

01.03 2013 в 10:28

Много хубаво, обаче как да се изпълнят тези стъпки, по-точния въпрос - ОТ КОГО???

Според мен би следвало да залегнат като програма и платформа на някоя партия... Няма значение коя, а може и нова. Иска ми се да се даде ход на подобни нови идеи, но от старите кримки в политиката никакъв свеж полъх не може да влезе там!!! Или може...?