Исканията на протеста: Мнението на Стоян Пировски

Последна промяна на 25 февруари 2013 в 09:13 2582 3

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Стоян Пировски. Писмото му бе получено на редакционната ни поща offnews@offnews.bg, където всеки може да изпрати предложенията си.

Моето мнение е, че ще бъде добре да се обособят няколко неща, около които да се формират по-конкретни искания. Целим да има повече яснота и най-вече възможност за контрол и .... не точно, но... управление от гражданите

За тази цел, ако е нужно да се променя нещо по конституцията, трябва да се свика Велико народно събрание и тя да бъде променена.

Съдебната система се води независима, но не е съвсем така. Там трябва да има вратичка за "изритване" на личности, замесени в корупционни схеми, и начин за предотвратяване на опитите за умишлено забавяне на делата.

Не знам до колко би било приложимо да има съдебни заседатели от народа.

Необходима е и промяна в избирателната система. Там също би било добре граждански организации да имат някакъв контрол при провеждане на избори.

Това са основни неща, които биха позволили да имаме повече контрол върху управлението, изборите и евентуално върху съдебната система. Което като за начало би било добре.

След изборите и останалите наболели проблеми трябва да влязат в списъците на неща "за оправяне" и да се следи какво се случва. Към този момент теми като образование, здравна каса, монополи и т.н няма как да са на дневен ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2013 в 02:56

Да, подкрепям идеята за лустрацията. Тази наша държавица я подарихме на ченгесарите и никой не се сеща да си я поискаме обратно. Защо с лустрацията да се нарушават правата на ченгесарите? Те можаха да мърсуват и да сасипят половин България, ние искаме само да не заемат държавни и публични длъжности.
И на всяка цена ЛУСТРАЦИЯ в съдебната система. Съдиите и адвокатите да са само хора без досиета.
Представяте ли си - на мен ми продадоха дела от наследствена земя като ме подписаха и прокуратурата го доказа, а в съда всички ги оправдаха - и адвоката, който е подготвял документите и тези които са ни подписали - и мен и брат ми. как може това да е държава???????????
Каквото и да правим - няма ли съдебна система - нямаме нищо.
Всичко тръгва от съдебната система.
Всички улисани в сметките за тока, забравяме най-важното. Строг контрол, драконовски контрол върху качеството на съдебната система и лустрация повсеместна - във всички сфери на живота. Това е оправията.
Иначе закони имаме и те не са лоши но лошото идва от това че не се спазват. Беззаконие. Това е бедата ни. Каквито и колкото и закони да правим, няма ли съдебна система която да ги спазва - нямаме нищо и пак ще сме на същото дередже.
Протестите трябва да отидат пред съдебните палати на всеки град, а не пред Енергото и Топлофикацията.

25.02 2013 в 10:22

Предлагам да издирим този свестен г-н Георги Панев и да го подкрепим!

Този закон трябва да се прекара отново!!!

Хайде да насочим протестните си усилия следващата неделя КОНКРЕТНО НАТАМ!!! :)

25.02 2013 в 10:18

Лустрация

Лустра́ция (от лат. lustratio—изчистване посредством жертвоприношение)— политическа практика, състояща се в законово ограничаване на правата на някои категории лица (избирани по професионални, партийни, религиозни или други признаци) за:

заемане на държавни длъжности (вкл. и държавен служител); професионална практика („забрана на професии”); неприкосновеността на личния живот (допуска се публично разпространяване на всякаква информация за произход, детайли от биографията и т.н.).

Примери

Пример за такъв закон в България е т.нар. Закон „Панев“ — закон, написан от депутата от СДС Георги Панев през мандата на 36-ото НС. Той има за цел лустрация на бившите членове на БКП като преподаватели във висшите учебни заведения. Законът “Панев” е отменен от парламента на 30 март 1995 г.