Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Исканията на протеста: Мнението на Александър Георгиев

26 февруари 2013 в 14:42 3011 12

Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща offnews@offnews.bg Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews
Какво трябва да се промени след февруарските протести? Дискусия по този въпрос организира OFFNews. Предложенията ви очакваме на редакционната си поща [email protected] Снимка: Михаил Георгиев, читател на OFFNews

OFFNews започна дискусия “Какви са исканията на протеста”. В нея ще търсим за мнение тези, които са ни известни като лидери на протестите, но дискусията е отворена и за всички, които имат своя визия за гражданското общество и участието му в процеса на вземане на решения. Ето мнението на Александър Георгиев.

На редакционната ни поща [email protected] всеки може да изпрати предложенията си.

Опитал съм се да изложа по по-прост начин мнението си за посоката, която бих искал да следваме.

Желанието за печалба е естествено. За повечето хора е естествено да искат да дадат по-малко и да получат повече. Конкуренцията може противодейства на печалбарството. Тя се постига чрез повече свобода и знания (добро образование) за хората.

И на мен не ми харесва, че корпорациите са толкова властни, че убиват дребния бизнес, че хората, работещи в тях заприличват на роботи, обезличават личната отговорност... Но не мога да отрека, че те предлагат най-големите и лесно постижими възможности за хората, които привличат на работа. Това е така, защото те много приличат държавите, но разликата е, че там собствениците се грижат по-добре за собствеността си (затова постоянно търсят качествено развитие, за да оцелеят), но често по-малко им пука за нещата около тях.

Аз не искам държавата ни да заприлича на малка корпорация. Искам да има разнообразие, да има свободни хора, конкуренция, дребен бизнес.

Доказано е, че политиците имат възможност да осигурят условия за конкуренция, като така се преборят с монопола на корпорациите. Но, за съжаление, те търсят лесното. Много по-лесно е да работиш с една мощна корпорация, отколкото с хиляди дребни фирмички. Така големите, популистични обещания се изпълняват много по-лесно, но се създават монополи и се убива бизнеса на хората.

Когато избирателите масово станат по-знаещи, по-проницателни, по-интересуващи се, тогава популизмът ще изчезне. Предпоставка за това са по-кратки и по-прости нормативни уредби, които да бъдат по-лесно усвоени от хората (чрез подходящо образование) - все пак, човек за да играе на политика, да прави избор, трябва да е запознат с "правилата на играта".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!