Гроздан Илиев положи клетва като конституционен съдия

Юлиан Христов 28 февруари 2013 в 15:41 1883 0

Гроздан Илиев. Снимка: БГНЕС
Гроздан Илиев. Снимка: БГНЕС

Новоизбраният конституционен съдия Гроздан Илиев положи клетва в четвъртък на церемония в Конституционния съд. По-рано днес Висшият съдебен съвет (ВСС) го освободи от поста заместник-председател на Върховния касационен съд (ВКС).

С церемонията съставът на Конституционния съд беше попълнен и с това беше сложен край на тримесечната криза, заради която работата на съда беше блокирана, след като президентът Росен Плевнелиев бламира избора на Венета Марковска.

Гроздан Илиев беше издигнат от управляващата партия ГЕРБ на 11 февруари – минути преди да изтече крайният срок за внасяне на номинация. Под заплахата от предсрочни избори гласуването му стана предсрочно – на 22 февруари, парламентът го избра със 117 гласа "за", 11 "против", двама се въздържаха. Подкрепата за Илиев пак беше само от управляващата партия. Въпреки това съмнения и критики към него не се чуха.

От ноември в съда „отлежава“ казусът за това противоконституционна ли е комисията „Янев“, която се занимава с корупция по високите етажи на властта. Съдът беше сезиран от депутати от левицата, но до момента КС не се е произнесъл по искането им за обявяване на противоконституционност на комисията.

На назначените през ноември двама нови конституционни съдии – бившият главен прокурор Борис Велчев и депутатът от ГЕРБ Анастас Анастасов, са поверени две важни дела.

Велчев трябва да се произнесе по искането за премахване на текстове от Закона за конфискацията, в които е регламентирано обжалването на решенията на Комисията за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Анастасов пък трябва да се произнесе противоконституционни ли са текстове от Закона за ДДС, свързани с реда на погасяване на данъчните задължения и осигурителните вноски от физическите лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови