Евробаби написаха народна песен за Бареков

Владимир Йончев 24 август 2013 в 19:56 11824 45

Бареков в Забърдо. Снимка: barekov.com
Бареков в Забърдо. Снимка: barekov.com

За Бареков вече има "народна" песен.

Според личния блог на телевизионния водещ и проектополитик автори на "народното творчество" са бабите от родопското село Забърдо. Досега те са писали фолклор само за Барак Обама.

От текста в блога не се разбира дали двата лирически героя са се слели в един или творчеството на бабите търпи градация - от нетолкова популярния Барак, към световоизвестния Бареков.

В личния си блог Николай Бареков говори за себе си като за "спасителя на Родопите", а подзаглавието на материала е, че бабите го призовават да носи светлината на истината от град на град и от село на село.

Препечатваме дословно текста от barekov.com:

Евробабите в Забърдо посрещнаха Бареков като спасителя на Родопите

Евробабите в Забърдо посрещнаха Николай Бареков като спасителя на Родопите и му изпяха песен, в която го призовават да носи светлината на истината от град на град и от село на село.

Над 500 човека го посрещнаха преди началото на традиционния събор в смолянското село. Местните жители запознаха Бареков с проблемите си. Хората му се оплакаха от труднодостъпно образование и здравеопазване, ниски доходи и висока безработица. Жителите на Забърдо смятат, че са забравени от управляващите.

Бареков подкрепи идеята за приемане на държавна стратегия за високопланинските селища в България, включително и за населени райони със специален статут като Родопите и Странджа-Сакар. Според него държавата трябва да създава условия за обратна миграция на младите хора и младите семейства там, както и да предоставя помощи в двоен размер за тези райони. Бареков се обяви за детските надбавки от 100 лв., еднократна помощ от 1000 лв. за раждане на първо дете и 2000 лв. - за второ. Той призова и за безплатни дърва за огрев във високопланинските селища, както и за безплатно здравеопазване за възрастните хора.

Николай Бареков смята, че Програмата за развитие на селските райони е политизирана от бившето правителство. По думите му много от средствата по тази програма са изгубени, а тези, които са влезли в страната, са отишли по тяснопартиен критерий за определени общини.

Бареков се ангажира да работи много с кметове и общински съветници, защото по думите му те са най-близо до хората и проблемите им. Тази вечер смоляснкото село Забърдо се събира на традиционен събор и среща на местните родове. Освен Николай Бареков, гост на празника бе и бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов.

Село Забърдо е известно с изобретяването любовна въртележка, за която се твърди, че е прототип на Виенското колело, както и с поканата за св. Валентин към Никола Саркози и Карла Бруни. Самодейният състав за народни песни "Евробаби" пък се прочу с песента, с която поздрави Барак Обама при избирането му за президент.

Текст на песента за Николай Бареков

Песен за Бареков

Да знаеш майчо, да знаеш

Какво е сутрин хубаво, хубаво

Хубаво, още радостно

Бареков да се появи по TV7

Бареков да се появи по TV7

Известния, известния

Да каже добри новини

Торна ми, торна (тръгна) Бареков

По села и по градове

Народа да си защити

Бареков – почитан, още обичан

Телевизионният водещ явно е в силен творчески цикъл. Преди 2 дни той разкри неподозирания факт, че той е свалил Жан Виденов, което веднага роди вицове.

Седмица преди това пък записа телевизионно обръщение, с което призова турския премиер Реджеп Тайип Ердоган да върне 10 милиарда златни лева на България и да му се извини за насилието на Таксим.

Засега няма информация дали Ердоган е видял видеообръщение на възпетия в народните песни герой.

Народното творчество близко до душата на "спасителя на Родопите". Сред най-гледаните клипове в мрежата е изпълнената от Бареков в народна носия също толкова "народна" песен "Радка пиратка", в която приносителят на "светлината на истината" припява най-нецензурните куплети.

Според първоначалните анонси партията на Бареков ще се казва "Без цензура", което е подходящо заглавие и за най-известната публична изява на Бареков:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!