Държавата си взема от Цеко Минев съоръженията на Витоша

23 април 2013 в 18:06 13959 19

Плувецът Петър Стойчев поема министерството на спорта. СНИМКА: БГНЕС
Плувецът Петър Стойчев поема министерството на спорта. СНИМКА: БГНЕС

Министърът на спорта Петър Стойчев започна офанзива срещу федерациите, които "никога не говорят за спорт, а само за пари". Това стана ясно днес на пресконференция на Стойчев, който е бивш професионален състезател по плуване. "За съжаление никой от хората, които идват при мен, не говорят за спорт. Те искат или пари, или да им се даде някоя база за ползване без пари", заяви Стойчев.

Сред федерациите, чиито претенции няма да бъдат удовлетворени, е БФ "Ски", оглавявана от банкера Цеко Минев, стана ясно от думите на министъра. Той обяви, че смята да започне изграждане на цялостна концепция за развитието на зимните спортове и туризъм в България. Дотогава министерство ще си върне няколко бази на Витоша, които през последните пет години се стопанисваха от ски федерацията, обяви той - "спираме практиката да се работи на парче, както е било досега".

Договорът със ски федерацията за наем на държавните бази на Витоша - повреденият лифт "Заека" в ски зона Алеко, инсталация за изкуствен сняг и сградата в основата на писта "Витошко лале", е изтекъл през февруари, съобщи Стойчев. Предшественикът му Свилен Нейков обяви нов конкурс в последния ден на мандата си, но Стойчев го прекрати. Ски федерацията преотдаваше директно съоръженията на фирма „Витоша ски“, която се ползва с подкрепата на Минев и финансовото рамо на Първа инвестиционна банка, в която той притежава около 30 % от акциите. „Витоша ски“ е свързана с концесионера на ски зона Банско фирма „Юлен“ - в ръководството и на двете е юристът Петър Петров.

При правителство на ГЕРБ и управлението на Нейков „Витоша ски“ в продължение на няколко години получаваше без търг стотици хиляди лева за ски обучение на деца, макар че на Витоша има още десетина частни школи.

"Реших по целесъобразност да не се подновява до изграждането на цялостната концепция. Лифтът не може да се използва. Желанието ни е да ни върнат базата, наша комисия ще приеме обекта, който е в лошо състояние, и ще помислим как да се използва занапред", каза той.

Министърът е отрязал и претенциите за държавно подпомагане на домакинство на голф турнира Световен Volvo мач плей шампионат край Каварна. За него от министерството са били искани между 3 и 5 милиона лева. Той ще се проведе през май в голф комплекса „Трейшън клифс“. Предният спортен министър е обещал 3 милиона лева за турнира, а в първите дни на мандата си Стойчев е получил обаждане от спортен шеф, който лобирал да се отделят 5 милиона лева, писа „Дневник“. "Заявената сума за подпомагане не е по силите на МФВС, не можем да осигурим този финансов ресурс. Нямаме такива средства и затова няма да го финансираме", коментира Стойчев.

Той коментира и претенциите на федерацията по мотоциклетизъм (БФМ) за осигуряване на субсидия за домакинства на световни шампионати. "Българската федерация по мотоциклетизъм е подала заявка за 2.6 милиона лева. Предишният министър е обещал 600 хиляди лева за плащане на таксите за домакинство, които са изплатени (...) В разговор с президента на БФМ Богдан Николов той поиска да му осигуря "Авиоотряд 28" (правителственият авиоотряд – бел.ред.) за извозване на състезателите, за да се вдигне нивото на състезанието. Казах му, че не отговарям за "Авиоотряд 28", каза министърът.

Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) няма договор за финансиране през тази година. "Президентът й Добромир Карамаринов поиска директно 50% увеличение на сумата за федерацията за тази година заради успехите на състезателите му", заяви Стойчев. Той намекна, че основната претенция на федерацията е за дофинансирането, а успехите на състезателите ще са претекст за искане на повече пари догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!