Държавата хвърля над 60 млн. лева за ъпдейти на Windows

Последна промяна на 07 март 2012 в 15:46 5326 40

Windows 8 ще бъде легално инсталиран на 96 000 административни компютъра.
Windows 8 ще бъде легално инсталиран на 96 000 административни компютъра.

60 416 666 лева без ДДС са предвидени от Министерския съвет за софтуерни ъпдейти на администрацията. Това става ясно от обществената поръчка, публикувана на сайта на Агенцията по обществените поръчки.

Колосалната сума ще бъде дадена за безсрочни лицензи на операционните системи на „Майкрософт“, които ще излизат в бъдеще, макар все още повечето да не съществуват. Засега правителството ще си уреди правата върху 96 000 копия от Windows 8, който вече може да се изпробва от всеки в своята бета версия.

„Това ще ни осигури и Windows 9, и Windows 10 и каквото излиза занапред“, казаха за OFFNews от Министерски съвет на телефоните, дадени в обществената поръчка.

Има обаче няколко крайно притеснителни факта, за които Добри Божилов от Българска интернет партия сигнализира във Фейсбук.

Първо, досега нито веднъж не е купуван толкова огромен брой лицензи – винаги са били около 60-65 хиляди с оглед свиването на администрацията. Този път те са цели 96 000.

Второ, все още няма излязла нова версия, т.е. няма никакъв смисъл сега да се прави поръчка.

"Тя трябва да се направи, когато излезе. В противен случай докато излезе, ще се плаща за нещо, което вече го имаме (Windows 7)", казва Божилов и добавя, че за тригодишния срок на договора не се очаква да излезе нищо, освен Windows 8.  Това означава, че обяснението на служителите на Министерски съвет за евентуална полза от заплащането за Windows 9, 10 и други хипотетични софтуери са в сферата на въображението. "Самият Windows 8 няма да бъде инсталиран никъде, защото те още не са инсталирали дори Windows 7, за който имат всички лицензи", допълва Божилов.

Трето, условията за спечелване на поръчката са доста тясно специфицирани. Има слух, че само една от трите фирми-доставчици на продукти на „Майкрософт“ отговаря на критериите. Едно от въпросните изисквания е за ISO сертификат, с който фирмата „ЦАПК Прогрес“ се е сдобила преди 4 месеца, показва проверка в сайта на "ЦАПК Прогрес". Другите две фирми, които би трябвало да имат шанс да спечелят поръчката, са „Стемо“ и „Акт Софт“. OFFNews.bg потърси за мнение и трите фирми и очакваме техните гледни точки по въпроса.

Четвърто, фирмата, за която се предполага, че има най-голям шанс за спечелване - „ЦАПК Прогрес“, е същата, която се оказва в центъра на скандали с правителствен софтуер вече няколко пъти. Един от запомнящите се случаи е спечелен от нея конкурс, в който тя е единственият кандидат.

„Вече има закупени няколко комплекта документи за кандидатстване, но това не гарантира, че въпросните фирми ще участват“, казаха пред OFFNews.bg от Министерски съвет, като подчертаха, че не могат да кажат брой закупени комплекти, защото срокът за кандидатстване не е изтекъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.05 2012 в 15:34

Кратко допълнително сведение - покрай "Premier" услугата на Microsoft от март месец насам Министерски Съвет (МС) има внедрена софтуерна система за "безхартиени заседания и отчети". Справката показва, че покрай всички отчети, доклади и подобни бюрократски глупости са спестени 140 000 листа хартия месечно. Цялата работа е направена в рамките на договореностите и не сме платили и една стотинка. Информация от в-к Computer World

Та не било само "сериен номер на Windows". Има и други работи покрай лицензите. Просто журналистите се хващат за най-очевидното.

19.03 2012 в 15:23

Към Wattie. Моля те. Недей се изказва неподготвен/а. Не знам как е във министерство на външните работи, но имам представа колко неща са на dbf-и в НОИ, както и какви "програмисти" на Clipper имаше там ...

13.03 2012 в 21:05

Ако някой от нас двамата ще разказва за нравите на лелките в държавната администрация, това определено не си ти. Знаем се и контактът ни с този ендемичен вид се различава с три порядъка. Но не и това е въпросът. "Момчето" идва и рестартира, но момчето е момче на трудов договор към съответното министерство и община. Някои от момчетата и момичетата, които ходят да рестартират, даже са не на трудов договор, а държавни служители. ТЕ нямат никого, когото да попитат, освен ако става дума за още един брой лиценз за нещо.

13.03 2012 в 07:59

Имаш предвид, че лелките сами си оправят проблемите и въобще не викат "момчето" ли?

Жестоко бъркаш. Лелките само това чакат - нещо да не работи. Скръстват ръце и крака, започват да гледат лошо и ехидно докладват на шефа, че "системата не работи", после настоятелно искат "онея да си я оправят". Ма то трябвало да се рестартира рутера само? Нищо, това не е тяхна работа. "Те не знаят".

Казвам го със сарказъм, но за нещастие светът реално е такъв. Проблемът НЕ е само в държавната администрация. Той е наличен абсолютно навсякъде. Мнозинството от хората са мърди. Не желаят да се помагат - предпочитат да си пречат, защото така се чувстват по-важни, по-влиятелни. Впрочем това не е и само за България. Навсякъде е така.

12.03 2012 в 19:21

Добре, нека преформулирам въпроса - можеш ли да изброиш случаите, в които support case за продукт на Майкрософт е ескалиран до някого извън администрацията, упълномощен да го обслужи?

п.п. можеш, уверявам те. Не защото съм ясновидец.

12.03 2012 в 13:52

Ресурс за Red Hat Enterprise - да, но не и за Fedora. Suse Enterprise - да за поддръжка, но не и за OpenSuse. За лелите е достътъчно OpenSuse с KDE и OpenOffice /казва се FreeOffice в дистрибуцията/. Сървърите могат да са Enterprise, но не са 60 хиляди. Open софтуерът говори на български, вероятно няма да е нужно обучение. Приложният софтуер може да е web базиран и дори сървърите да са на Windows, за да се изпълняват наследени програми. Но проблемът, е че задачата, не е да се направи работеща администрация, а да се изядат едни пари и нищо да не се направи, за да има след една-две години нова обществена поръчка, за да се вземат още едни пари, пък и мъглата над паричните потоци в държавата да продължава да се стеле... така е вече над 20 години.

12.03 2012 в 13:46

Да разбира се - фирмите спечелили обществената поръчка за лицензи поемат и съпорта за определения период. Съответно те споделят печалбата си с M$.

Или казано по друг начин - "админите" обикновено са външни за администрацията хора, а не такива на щат. Което е друга простотия, но... така е. "Държавата не може, частния бизнес може" казват...

12.03 2012 в 11:04

Китайското правителство използва собствена линукс дистрибуция, главно защото МОЖЕ. Може да си я позволи (ресурс), да я наложи административно (суверенитет) и да наложи административно съобразяването с нея (подходящо държавно устройство). България няма нито едно от тези три неща.

От това, че "ние" (т.е. българската държавна администрация, може би) започнем да използваме сусе или убунту, нито ще настигнем китайците, нито ще видим хаир от какъвто и да било порядък. Несметни пари пак ще потъват в непрозрачни сделки за софтуер (те и сега потъват не защото е Windows, а по други причини). Информационните системи пак ще имат задни врати (те и сега ги имат не защото е Windows, а по други причини). Като бонус ще имаме около 60 хиляди лели Цеци, подлежащи на преобучаване (те и сега вопият за обучаване не защото е Windows, но някакви навици за бутане на работата напред имат).

Та, в администрацията сега се ползва и Suse, и RedHat, и други работи, и може да се използва и повече, ама основните проблеми са другаде. Ако те се решат, преходът към отворен софтуер ще тръгне от само себе си.

12.03 2012 в 10:47

Поп Дръвчо е бил в положението на единственият, способен да помогне и на леля Цеца, и на админа на леля Цеца с липсващата иконка, registry key или файлови позволения толкова много пъти, че се чуди дали не са го преместили в арменската православна църква.

В този ред на мисли, Wattie, можеш ли да изброиш случаите, в които support case от българската администрация е бил ескалиран до Майкрософт?

10.03 2012 в 09:29

Интересно като на "леля Цеца" й изчезне иконката какво ще стане - админът ще се събуди от блажена дрямка, за да осигури remote assistance от Майкрософт? Тогава вероятно ще е добре да станем щат на USA и да разпуснат IT отделите, за компютърна сигурност на държавните ведомства въобще няма да отваряме дума, то и без това в нашите среди са добре известни трикове за сваляне на защитите на Windows, по малко колеги разбират, че тези трикове са част от по-глобалния замисъл на "задната врата" в операционните системи, която се изисква от секретните агенции на USA. Дали е случайно, че китайското правителство ползва собствена компилация на RED HAT Linux. Ние можем да не изоставаме и да ползваме SUSE Linux, най-малкото, защото е правен в EU /Германия/ и има много близък до Windows 7 интерфейс.