Борисов една година мълчи за злоупотреби с европейски пари в земеделието

Последна промяна на 09 януари 2013 в 09:06 5794 15

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Зам.-министърката на земеделието, продала дюните в Несебър, е злоупотребявала с властта си, като е облагодетелствала дадени фирми при конкурсите за европейски средства. В един от случаите Светлана Боянова е облагодетелствала сдружение, свързано с депутата от ГЕРБ Емил Димитров, по-известен като Емо Фаса. Това е написано в доклад от Инспектората на МС лично до Бойко Борисов през 2011 г. До момента последствия за Боянова няма.

Част от доклада бе публикуван днес от агенция БГНЕС.

Името на Боянова беше замесено в скандала със застрояването на защитен терен край Несебър, по което вече са образувани три преписки от прокуратурата в Бургас. Въпросният терен от 29 дка. в местността Кокала бе продаден от земеделското министерство на 27 ноември 2012 г. с подписа на зам.-министър Светлана Боянова.

Инспекторатът към МС започва проверката на 28 ноември 2011 г. по заповед на премиера Бойко Борисов от 15 ноември 2011 г. Тя е провокирана от сигнал за нарушения на ръководството и служители на земеделското министерство, получен на 4 ноември същата година. Сигналът е подаден от Маргаритка Астраджиева  - зам.–председател на комисията за оценка на стратегиите на местно развитие. Копие от него е изпратено и на директора на ОЛАФ Джовани Кеслер.

Проверката приключва на 20 декември с тежки констатации, но без реални последствия за отговорните.

Боянова отговаря за контрола на дейността на дирекция "Развитие на селските райони". Нарушенията са свързани с разпределяне на пари по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Боянова се е намесвала в работата на комисията за оценка на стратегии за местно развитие, подадени от местни инициативни групи (МИГ). 

Според сигнала през юни 2011 г. председателката на комисията е била повикана в кабинета на Боянова, "където е поискано да докладва за напредъка на работата на комисията и е била питана за конкретни заявления - дали са одобрени и дали ще получат финансиране". Отговорът е бил отрицателен и два дни по-късно със заповед на Мирослав Найденов съставът на комисията е сменен със заповед на Боянова.

Със заповедта е наредено да се направи повторна техническа оценка на представените стратегии, а част от сменените хора в комисията са председателят Демина Байрактарска и нейният заместник - подалата сигнала Астраджиева. Така се е стигнало до повторна процедура, при която част от оценките на някои МИГ са завишени.

Повечето случаи се отнасят за суми над 3 милиона лева.
 
Накъде без Емил Димитров?

Маргаритка Астраджиева смята, че тази повторна оценка цели манипулиране на резултатите от нея. Тя дава за пример оценките на МИГ Етрополски балкан, която от 31–о място е класирана на 6-о. В управата на въпросното сдружение е Станко Димитров, братът на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Освен това всички партньори по проекта на сдружението - фирми и неправителствени организации, са или собственост на депутата, или свързани с него. Например едната партньорска фирма от квотата на местния бизнес, ангажирана с привличане към проекта и обучение на заинтересовани бизнесмени, земеделски производители, е "Етропарк", която е с мажоритарен собственик Емил Димитров.

Съдейства за привличане на местни заинтересовани лица –бизнес представители, земеделски производители , сфера на туризъм, услуги, търговия.

Участва в процеса на подготовка и планиране СМР, в работни срещи и разпространение на информация.

В списъка с одобрените дружества са и МИГ Тунджа, което от 11-о е класирано на 2-ро и МИГ Струмяни – Кресна  - от 30–о на 18–о място. 

На подменената комисия се възлага и да извърши повторна техническа оценка на представените стратегии за местно развитие и на кандидатите на МИГ. Контролът за изпълнението на тази заповед Светлана Боянова възлага сама на себе си.

Един от изводите, който правят проверяващите е, че в нарушение на Наредба 23/2009 г. заместник–министърът е предложил на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов да възложи извършване на повторна техническа оценка.

Министърът на земеделието издава Наредба 23 от декември 2009 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка 41 и 431 – те са за прилагане на стратегии за местно развитие. В нея се посочва редът и условията за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на МИГ и е предвидено "актовете, свързани с откриването, провеждането и финализирането на процедури да бъдат издавани единствено от министъра на земеделието и храните, но не и от упълномощено от него лице".

Докладът на Инспектората е даден на Министерство на земеделието в началото на 2012 г. за отстраняване на допуснатите нарушения. Една година по-късно, включително и след скандала с дюните от Несебър, не са взети никакви мерки срещу нарушителя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2013 в 05:34

НЕ Е ВИНОВНА ТАЯ ГРОЗОТИЯ БОЯНОВА.ТЯ НЕ Е ЧАК ТАКЪВ "ЕРБАП" ДА ВЪРШИ ТИЯ ИДИОТЩИНИ НА СВОЯ ГЛАВА.ВСИЧКО ЕСТИКОВАНО С ГЛАВНАТА МУТРА И МИРО МЪРШАТА(ТОЙ НЕ Е ВЕЧЕ МЪРША,А ОХРАНЕН ПЛУЖЕК С ОТВРАТ ВЪРУ БРАДАТАСИ).НЕ ТАЯ Е ВИНОВНА.

09.01 2013 в 19:45

Eй, с тези задължителни регистрации, човек не смее да си напише мнението.. Защото не е сигурно дали за лека нощ няма да му дойде компания с камуфлажи и маски.
И така и г-жа Демина Байрактарска, и г-жа Маргаритка Астарджиева се пекоха на този огън доста дълго време преди да бъдат уволнени. И никак не им се тръгваше. И не бяха в неведение. Напротив, бяха добре запознати с машинациите на всичките потенциални МИГ-ове. Е, дойде време за стратегиите. Те са следващият етап от един процес на блажене, в който замесените са от всички цветове. И всеки от тези потенциални МИГ-ове, който се е докоснал до кацата не може да не се стърпи да не си натопи показалчето до лакътя. Няма невинни в тази игра.. Просто някои вече са зад борда, други са ги изпързаляли, а трети ще ги изпързалят. А тези които всъщност кльопат от медеца също си плащат за масрафа. И изобщо - щастлива компания, защото още с идването си на власт ГЕРБ подмени целия експертен състав, поставяйки на негово място свои хора. Да е по- лесно и по-сладко. И ръководството последователно се отръскваше от неудобните като патица от мръсна вода.

09.01 2013 в 17:37

САМО ГЕРБ . САМО МИРО НАЙДЕНОВ КУЧКАТА . ГАРАНТИРАНО ОТ БОЙКО . ДАЙТЕ НИ ВЬЗМОЖНОСТ ЗА ВТОРИ МАНДАТ .

09.01 2013 в 17:14

Evropa veche se interesuva ot po interesni bulgarski imena kato dimitar stefanov i sacho karatista kakvito i da sa tezi hora te darpat konzite na vsichki v upravlenieto. Mislia che i dvamata imat neshto obshto s pashata. Skoro evropa niama da plati na bulgaria nikakvi pari a bulgarite shte gladuvate. Tova e....

09.01 2013 в 14:52

Т'ва дЕте са го оставили за бушонче... А те си въртят големите далавери.

09.01 2013 в 13:56

Да дойдат базуките- танкове няма! Ще участвам в уличните протести,когато и да са , който и да ги поведе !

09.01 2013 в 13:11

Затвор за Найденов!!!

09.01 2013 в 11:52

Поредната калинка!

09.01 2013 в 11:23

Нагла свиня. На въжетооооо

09.01 2013 в 11:04

Тия юнаци от Ирландската афера с 20 г .говеждо месо с луда крава начело с Министъра Найденов, създадоха Агенцията па храните, за да овладеят прозводството, търговията и вноса на храни чрез тяхни частни лаборатории за изследвания и спедиторски фирми.Тарикатите вече са милионери и до края на мандата ще станат мултимилионери, а за хората пиар акции и измислени стандарти и проверки