Банско иска карт бланш за писти и сгради в половин Пирин

Последна промяна на 06 февруари 2013 в 20:40 3563 23

Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната
Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната

Ако искането на община Банско да се промени планът за управление на парк „Пирин“ бъде прието, то би послужило и за осъществяването на поне част от по-мащабния ски проект, популярен като „Мега Пирин“. Това личи от депозираното заявление на общината в екоминистерството, което ще бъде дискутирано на 19 февруари от висшия експертен съвет на ведомството.

Община Банско, която е съдружник във фирма „Юлен“ - концесионер на ски зоната в националния парк, настоява за разширяване на зоната с втори кабинков лифт, 30 километра писти и седалкови лифтове към тях. Официалното й искане обаче би позволило строителството дори в далеч по-голяма част от парка. Сега планът на парк „Пирин“ разделя територията му на 6 вида зони, от които строителството се допуска само в една – зоната за сгради и съоръжения. Тя покрива 0.6 % от територията на парка.

Предложението на общината е формулирано така, че да се допусне строителството в още 3 вида зони, съобщи председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев - за опазване на горските екосистеми (45.2 % от площта на парка или 182 450 дка), за туризъм (2.2 %) и за устойчиво ползване на откритите площи – 16.9 %. Това означава почти 65 % от територията на парка, който покрива 403 560 декара или 100 пъти над сегашната площ, в която е допустимо строителство.

В случай, че предложението бъде одобрено, на практика би било крачка към осъществяването на идеята за мащабна ски дестинация Банско – Разлог – Добринище. Идеята за проекта беше официално "възкресена" през зимата на 2011, когато трите общини, инвеститори и президентът на българската федерация по ски Цеко Минев поканиха четирима министри в Банско, за да я представят. И трите идейни проекта, за които от години лобират местните общини и депутати, касаят територии от националния парк.

Независимо от промените в плана обаче, в националните паркове по принцип не се допуска никакво ново строителство, с изключение на хижи и заслони, сгради за нуждите на парковото управление и инфраструктура към тях, посочи Белев. Това правило е въведено в Закона за защитените територии през 2000 – две години, след като община Банско е поискала ски концесията.

Това на практика означава, че за да се допусне ново ски строителство в Пирин, трябва да се промени и законът. Потърсен за коментар кметът на Банско Георги Икономов заяви, че общината ще изчака решението на експертния съвет към екоминистерството, преди да предприеме нещо друго. "Нека видим решението на експертите там, вярвам, че те няма да приемат нещо в нарушение на закона", каза той.

Макар че още преди 2 години екоминистърът Нона Караджова обяви, че ски зоната е с 650 дка. по-голяма от отпределеното в концесионния договор на „Юлен“, Банско има подкрепата на премиера Бойко Борисов, икономическия министър Делян Добрев, вицепремиера Цветан Цветанов и редица депутати от ГЕРБ. Досега няма никакви наказания за нарушението, допуснато от "Юлен", общината и поредица екоминистри, съгласували проектите на фирмата за лифтове и писти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.02 2013 в 15:16

"Новите писти – Бетоловото, са в райни с нискостеблена растителност и няма да се секат дървета. Тогава за какво иде реч?"- Ти или си крайно нагъл или си просто тъп. Проектът "Кулиното" е три пъти по мащабен от този на Тодора и част от пистите навлизат не само в парка , но и в резервата "Баюви дупки - Джинджирица"ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА МЕГАЛИ ИДЕЯТА ОСТЪКЛЕНА ГОНДОЛА ДА СЕ НОСИ НАД МРАМОРНИТЕ ВЪРХОВЕ НА СЕВЕРНИЯ ПИРИН.

08.02 2013 в 11:25

Pumkinboy Ако си позволявате да говорите с цифри ,не пишете глупости Цената била 8 милиона,изплащала се за 15 години,абеее будалауглу. 150 кабини на час по 400 лева в една кабина са 60 хиляди лева на час.Нема такава печатница.друг е въпроса ,че не се отчитат и тези пари и НАП не ги вижда.Лапаницата е голема,затова борбата е на живот и смърт.ама парите са друга тема.Природата е важно да е за хората а не за лакоми гешефтари

07.02 2013 в 17:00

На Банско и банскалии принадлежи само територията на града и малко около него!Планината принадлежи на всички,на всички!Престъпно спрямо следващите след нас да разхитим този ресурс за кратковременните печалби на концесионера!

07.02 2013 в 15:08

Спомних един цитата от Швейк, който е много подходящ за горе изказаното:
„А жаждата е последица от вчерашната жажда. Човек не може да се отърве от нея така лесно. Познавам един дърводелец, който за пръв път се напи срещу новата хиляда деветстотин и единадесета година. На първи януари сутринта той почувствува такава жажда и му беше толкова лошо, че си купи херинги и започна да пие отново. Така той я кара вече четвърта година и никой не може да му помогне, защото всяка събота се запасява с херинги за през цялата седмица. Това е чисто и просто въртележка, синджир марка, както казваше един стар фелдфебел от деветдесет и първи полк.“

07.02 2013 в 13:53

КАКВАТО НИ ДЪРЖАВАТА, ТАКЪВ НИ И СЪДЪТ!!!

МАЙ ЕДИНСТВЕНОТО НИ СПАСЕНИЕ ОТ ВСИЧКИ ТЯХ Е СЪД НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА, ЗАЕДНО С ОРГАНИТЕ Й.... НЕ, НЕ В СТРАСБУРГ, А... В НЮРНБЕРГ!

07.02 2013 в 10:28

“Нека видим решението на експертите там, вярвам, че те няма да приемат нещо в нарушение на закона”, каза той." - последния път ВАС постанови че забраната за строеж в Национален парк Пирин е "недалновидно решение", със сигурност оправданието и този път ще е подобно.
http://www.mediapool.bg/%D0%B2%D0%B0%D1%81-%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B B%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D 1%82%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%B6%D0%B8-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%B8-%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0 %B8%D1%84%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D0%BD-news201810.html

07.02 2013 в 09:47

Неака само да уточним: Банско, тоест хората в Банско не искат тези неща. Това го иска Юлен и заради техния натиск го "искат" и кмета и работниците на Юлен. Никой друг не иска това безумие, жителите на Банско излязаха с отворено писмо, в което твърдо се дистанцират от исканията на Юлен. Юлен много силно пречи на развитието на малкия бизнес в курорта, а повечето от жителите там са именно представители на малкия бизнес. Така че ако ще се решава някакъв проблем в Банско, то нека изгонят Юлен!

07.02 2013 в 09:36

Банско да гледа животни и да сее картофи.

07.02 2013 в 09:32

Драги ми Pumkinboy, желанието на някой да направи много пари не означава че то автоматично трябва да бъде удовлетворено. Хайде някой да ми покаже колко данъци е платила Юлиен, ДДС не се брой, то не е данък който тя плаща а данък който е взела от скиорите. Хайде да видим и колко от хотелите са на печалба и са платили съответния данък. И тогава да говорим колко печели държавата от великата европейска дестинация за висене по опашки. За работните места - нека не забравяме че това е сезонна заетост, и тези 5000 работници през зимата (3 месеца макс) за 5 000 безработни през останалата част от годината и висят на врата на държавата . Да си спомним и за концесията която някак си не покрива всичко което се използва и в момента.
Да обобщя - вообще изобщо ама хич не ме интересува какво иска Юлен и какво си мислят че искат банскалии, това че си се родил на едно място не ти дава право да се разпореждаш за всичко в радиус от 50км наоколо. Ако банскалии имат малко акъл и се огледат на какво е заприличало иначе прекрасното градче отпреди 10 години, ще видят че е по добре една фабрика за ски да се построи между банско и разлог и там да работят целогодишно. А планината е за всички и трябва да може да се ползва целогодишно - мен тия писти през лятото ме е гнус да ги погледна.
И ако искат нещо от държавата нека първо кажат какво ще и дадът.

07.02 2013 в 09:13

Точно така, може би има и хотели на други собственици в Банско все още. Техните гости обаче, до колкото ги има чакат на опашки, докато гостите на Цеко не чакат. Гостите на другите хотели си плащат по 50-60 лева карта на ден, докато гостите на Цеко не, защото в пакетната им цена е включена карта, ски гардероб, трансфер, ски училище и самолетен билет. Аз продължавам да се питам защо до сега държавата не е направила поне едно разследване на тая концесия и на нарушенията които се правят непрекъснато - неравен достъп до лифта, крос субсидиране на цените, дъмпингови цени на нощувките и т.н. Да не говорим за доминирането на пазара на туристически услуги тъй като и Балкан турист и Болкан холидейс до колкото знам за собственост на същите хора. Ако жителите на Банско поне малко защитаваха собствените си интереси, би трябвало отдавна да са изгонили Цеко Минев. Да не говорим, че почти на всички имотите са им ипотекирани в неговата банка, така че при тази политика рано или късно ще станат негова собственост.