Банките на война с адвокатка – уронвала престижа им

Последна промяна на 31 октомври 2012 в 13:22 16218 40

Веска Волева  Снимка: Сергей Антонов
Веска Волева Снимка: Сергей Антонов

Асоциацията на банките в България (АББ) поиска дисциплинарно наказание за столичен адвокат, водещ дела срещу кредитни институции у нас.

Писмото срещу адв. Веска Волева е от АББ, ръководена от Левон Хампарцумян (директор на „УниКредит Булбанк“) до Висшия адвокатски съвет Петър Китанов.

Банкерите искат проверка, след която на адв. Волева да се потърси дисциплинарна отговорност заради нейни публични изказвания през последните два месеца, публикувани в медиите. Според АББ изказванията нарушавали професионалната етика и морала и Закона за адвокатурата. Изказвания „уронват доброто име на търговските банки в България“, защото съдържали невярна информация и били „изключително непрофесионални“.

В писмото са цитирани пет изказвания: за в. „Свободен народ“, две изказвания пред БНР, в. „Стандарт“, в. „168 часа“.

В тях адв. Волева засяга даването на съдебни изпълнители на клиенти от банки, определяните от банките лихви и др.

Според банкерите изказванията на адв. Волева „открито и без никакво притеснение прави изказвания, с които се уронва доброто име на банките и доверието към банковата система като цяло“. Според тях изказванията „могат да се квалифицират като грубо нарушаващи професионалната етика и морала“. Те трябвало да бъдат „сериозно обсъдени от компетентния дисциплинарен състав на Софийската адвокатска колегия с оглед дисциплинарната отговорност на адвокат Волева“.

Адв. Веска Волева води дела, заведени срещу банки заради неравноправни клаузи в договорите с клиентите им. Преди по-малко от година тя спечели дело срещу ЦКБ.

Според Закона за адвокатурата, при дисциплинарно нарушение адвокатът може да бъде наказан с: порицание; глоба от една до осем минимални работни заплати; лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.12 2013 в 17:02

Вяра Мелтън, пропускате да споменете, че загубихте делата си срещу банката. Жалко, че по някаква причина на сайта на Софийски градски съд не може да се провери техния резултат, без да се знае Вашето ЕГН. Аз съм служител в банката, с която се съдихте и която не успяхте да осъдите. Не защитавам сляпо всички банки, напротив, сигурен съм, че не навсякъде и не всичко е наред, но когато пишете, че точно СИбанк Ви е докарала до просешка тояга, се замислете дали и Вие нямате все пак някаква вина за това, което се случи. Припомнете си какви доходи имахте и помислете кой е по-виновен за това, че те намаляха - банката или Вие?

06.06 2013 в 02:24

Да, офисът и е на Алабин 50 на ет.4. можете да я намерите и по интернет.

06.06 2013 в 02:21

Аз обещавам пред всички да изляза на словесен двубой с Хампарцунян рамо до рамо с адв. Волева!
Тя води мои дела срещу СИБанк, която ме докара до просешка тояга и разби живота на семейството ми с многократните си изменения на лихви в посока нагоре! Имам много да ви разказвам по колко начина изцеждат пари ежесекундно от нас. Стискайте палци и нека се обединим, защото съдебните такси за исковете са доста големи - стават непосилни , когато вече сме банкрутирали. Но може би не е късно!

06.06 2013 в 02:14

Aдв. Волева е смел и стойностен човек с откровена гражданска позиция!Тя е професионалист, един от малкото адвокати на човешките права у нас! Аз съм от онези, които много пострадаха от българските банки и ми взеха всичко. Докараха ме до плачевно, мизерно и унизително материално и психическо състояние. Познавам лично адв. Волева и искам да Ви кажа, че тя пое моите дела и моята защита, като и досега работи с екипа си Про-Боно - тоест без пари - аз до този момент не съм успяла да й заплатя дължимите хонорари. Призовавам ви да застанем зад нея и да я подкрепим, защото има кураж да се изправи срещу този валяк, мачкащ човешки съдби!
А на Хампарцунян искам да му кажа да вземе да слезе от този лъскав мерцедес и да се качи в една скромна Тойота, защото парите в Банката не са за него, нито за борда на директорите, които се возят в най-скъпи возила, пътуват напред назад с бизнес класи и частни полети, без да са попитали акционерите - съгласни ли са за това. И да обясни защо се ядоса и не даде на обществеността отговор на въпроса каква му е заплатата? Нали е публична личност, а заплатата му и бонусите към нея трябва да са прозрачни поне на всички акционери ( хайде не на цялата общественост). Ако има лице - нека се изправи в ефир пред българската общественост и да води диспут срещу мен и Волева! Аз съм един обикновен български гражданин - смея да твърдя, че Хампарцунян ще бъде силно затруднен да отговори на моите въпроси.

12.11 2012 в 19:21

вижте им само лъскавите офиси, пълни с администратори и банкери, повечето от които не знаят какво работят, но аз не разбрах в условията на криза да фалира една банка в БГ ?!?!

06.11 2012 в 09:49

Е да де, ама като се окаже че не ги клевети, нали инж.Хампарцумян, банкер на годината и голямо добро утро, ще му се наложи сигурно и обезщетения да изплаща. А аз арменец да дава пари доброволно не съм виждала, то ще е все едно да му режат месо на живо.

04.11 2012 в 18:30

За какъв престиж говори тоя инжинер - химик и псевдо банкер.............сега когато се намери кой да им се противопостави и да им рови кирливите ризи стама докачлив.....не било морало.А когато доскоро в интервютата си сипеше обиди маляво и надясно , колко клиентите на банките били прости и глупави и как не могат да си правят сметките тези същите прости и глупави хора на чиййто гръб получават тлъсти бонуси без да бройм големите заплати по време на криза, тогава не беше такъв моралист.Нядявам се всяко едно дело да бъде спечелено и все повече да виждаме такива адвокати с кураж и много хъс.

04.11 2012 в 01:32

Адвокат Волева, извинявам се, че я прекръстих .

04.11 2012 в 01:30

Ники, това е пощата ми - embo70@abv.bg . Предполагам си видял поста ми от 02.11. по-долу.
Напиши ми, ако искаш нещо да правим, че вече нерви нямам .

03.11 2012 в 19:28

Не е "малко". много е!