190-сантиметров ни риба, ни рак от БСП клати Богомил Манчев

OFFNews 26 септември 2013 в 10:12 5685 11

Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС
Богомил Манчев. Снимка: БГНЕС

Зад „политическата атака“ срещу фирма „Риск инженеринг“ на Богомил Манчев стои човек, висок метър и деветдесет. Това коментира днес Манчев пред бТВ. На въпрос дали въпросната фигура е политик или бизнесмен, той отвърна, че е „ни рак, ни риба“. Той отрече да визира Румен Овчаров, но призна, че е човек от БСП.

Шефът на „Риск инженеринг“ стана обект на обиск от прокуратурата, МВР и ДАНС заедно с консултанта на НЕК за АЕЦ „Белене“ и архитект – инженер на централата WorleyParsons. Фирмата на Манчев е неин подизпълнител. Причина за проверката е фактът, че година и половина след решението на парламента за прекратяване на проекта „Белене“ (март 2012) НЕК продължава да изплаща пари на консултанта. Според официалното изявление на прокуратурата конкретният повод за проверката бил сигнал, че двете компании унищожават документи. Проверката е за присвояване в особено големи размери – 18 000 евро (за 18-те месеца след март 2012 НЕК е превеждала по около милион евро на консултанта; всъщност тези плащания не са спрели – те продължават и в този момент, но въпреки това като свидетели по разследването са призовани само предишните двама изпълнители директори на НЕК, не и настоящият Владимир Инков).

Дори в момента обектът на втората българска атомна електроцентрала „Белене“ не е консервиран, посочи днес шефът на „Риск инженеринг“.

Богомил Манчев подчерта, че решенията на Министерския съвет и Народното събрание не спират изпълнението на търговските договори с подизпълнители, каквато е неговата компания. За целта е необходимо писмено разпореждане на съответното министерство, което отговаря за централата, а такова не е постъпвало. Богомил Манчев каза още, че и в момента всеки ден се прави опис на състоянието на 40 обекта на площадката в Белене. 

Все още НЕК не е превела плащане за август на подизпълнителя в размер на 950 хиляди евро. Най-вероятно ще си ги търсим със съдебен иск, каза Манчев.

„Народното събрание не забранява нищо. Това е доста удобна спекула”, заяви Манчев пред Нова телевизия. Той отново заяви, че се счита за жертва на политическата конюнктура в страната. „Тези хора, които стоят 100 дни на улицата, трябва да получат някой, когото да дъвчат – политическо лице, юридическо лице...”.

Манчев обясни, че преди замразяването на проекта (политическото решение на парламента)

към 6 млн. на месец са били изразходвани от НЕК по него. След март 2012 г. спирането му сумата е намаляла до малко под 1 млн.

В сряда Манчев имаше среща със Следствието. Негови представители са посетили офиса му и поискали да отворят запечатаната от тях каса, от която получили оригинали на документи на фирмата му. „Бях призован като свидетел, но не са ми задали нито един въпрос. Прегледаха всички документи в присъствието на мои колеги и си заминаха”, разказа той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!