1 жертва, 155 пожара и отнесени покриви от ветровете

15 март 2013 в 08:10 2334 0

Бурята взе живота на млада жена. Ветровете предизвикаха пожари и събориха покриви. СНИМКА: Архив/БГНЕС
Бурята взе живота на млада жена. Ветровете предизвикаха пожари и събориха покриви. СНИМКА: Архив/БГНЕС

Обстановката в страната след вчерашната буря постепенно се нормализира, съобщават от МВР. На близо 400 сигнала за произшествия са реагирали служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението, от тях 155 са за пожари. Постъпили са още сигнали за паднали дървета, отнесени части от покриви, скъсани жици. Най-много са били сигналите в Габрово - 50, следвани от Велико Търново, Пловдив, София.

Най-тежка през изминалата нощ бе обстановката в Габровска област, където млада жена загина от паднало строително скеле , а снощи бе обявено бедствено положение. Има и един пострадал мъж. В много населени места от областта беше прекъснато електрозахранването. И към момента част от Габрово продължава да бъде без ток, работи се по отстраняване на паднали покривни конструкции върху 110 КV-та подстанция, за да може да то бъде възстановено.

Дряново също е без ток, като на подстанцията са нанесени щети и е отнесен покривът вследствие на бурните ветрове.

Заради паднали дървета е прекъсната контактната мрежа на жп линията Трявна–Плачковци. Снощи бяха затворени пътищата Габрово–Шипка и Воняща вода – Трявна, но движението възстановено към 4:30 часа тази сутрин.

От паднали предмети във Велико Търново била оказана помощ на 6 пострадали с леки наранявания. Огнеборците са реагирали на 20 сигнала. Остава затворен пътя Елена–Твърдица.

В община Банско, между селата Филипово и Осеново, придошлите води на река Граденишка отнесоха част от пътя между двете села. Движението между селата е спряно. В село Осеново е отнесен дървен мост.

Заради валежи и снеготопене Министерството на околната среда и водите предупреди, че се очаква покачване на водните нива, по-съществени в Южна България и при реките от източната половина на Дунавския водосборен басейн. Очаква се съществено повишение на нивата на реките в Рило-Родопската област, по поречията на реките Арда и Места и десните притоци на река Марица.

С настъпването на пролетното снеготопене, поради по-високите температури и очакваните количества валежи, се създават условия за преминаване на високи вълни по реките, предава БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови