Вие си протестирайте, ония си крадат през митниците

OFFNews Последна промяна на 15 март 2013 в 15:49 26019 34

Ваньо Танов Снимка: БГНЕС
Ваньо Танов Снимка: БГНЕС

Докато народът протестира, същите тези, срещу които протестира, крадат и се готвят да купят изборите с пари от наркотрафик и контрабанда.

Едно от първите изказания на новия финансов министър Калин Христов бе, че вече е направил анализ на двете приходни агенции - НАП и "Митници" и там всичко е наред. Христов обяви, че няма да прави смени, защото трябва да има приемственост и всичко е наред.

Числата говорят друго. Министърът не е сляп, за да ги види, но явно е притиснат да си затвори очите.

Защото през митниците се финансира партийната каса. През контрабандата и наркотрафика ще се купуват избори и ще се осигуряват гласове.

Нека да сметнем колко влиза в касичката само от контрабандата на цигари.

През 2008 година според статистиката на самата Агенция "Митници" обмитените късове цигари са 22 милиарда или 2 200 ТИР-а. Тогава според данни на Министерството на финансите има 10% контрабанда или общото потребление на цигари през 2008 година е било 25 милиарда къса. Бъдещите управляващи от ГЕРБ тогава твърдят, че контрабандата на цигари е над 30%.

Сега Ваньо Танов - шефът на Агенция "Митници" - твърди, че в момента контрабандата е до 15%. Обмитените късове цигари са 11,6 милиарда. Плюс 15% това прави 13,4 милиарда къса. На Ваньо Танов му се губят 11,6 милиарда къса до нивото от 2008 г.

Официалното обяснение е, че българинът е намалил цигарите.

Митниците и Министерството на здравеопазването обаче нещо не са се синхронизирали. Според анализ на МЗ след мерките за ограничаване на тютюнопушенето и драстичното вдигане на акциза, се очаква от цигарите да се откажат между 5 и 7% от пушачите и то не веднага, а в рамките на 3 години.

5% от 25 милиарда къса, колкото сме изпушили през 2008 г., са 1,5 милиарда къса. Така излиза, че пушим около 23,5 милиарда къса, но според експерти реалното потребление е около 21-22 милиарда къса.

Според статистиката ние сме на второ място по тютюнопушене в ЕС след Гърция, на първо място по пушачи под 18 г. и с най-голям процент пушачи жени.

Защо тогава статистиката на Агенция "Митници" твърди, че потреблението на цигари е намляло с 50%? Отговорът е прост - не е намаляло. Увеличила се е контрабандата и приходите в партийната касичка.

Приходи, обложени късове и средна акцизна ставка на тютюневите изделия в периода 2008–2012 г.

 

2008

2009
(преди възст.)

2010
(преди възст.)

2011

(преди възст.)

2012
(преди възст.)

2013
прогноза
АМ и МФ

АКЦИЗИ ОТ ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ
(в млн. лв.)

1715,00

1787,70

1685,7

1680,00

1803,00

1850,00

ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ
( в млрд. къса)

21,90

17,90

11,96

10,9

11,6

11,9

ИЗЧИСЛЕНА СРЕДНА СТАВКА (лева за 1000 к.)

78,40

101,60

141

155

155

155

Източник: Агенция "Митници" и Министерство на финансите

Колко пари правят 11 милиарда къса?

Държавата е загубила за последната година само от цигари 2 160 000 000 лева. Два милиарда сто и шестдесет милиона лева от акциз и ДДС.

В партийната касичка и по цялата контрабандна верига е влязъл около 1 милиард.

Откъде идва разликата. Най-напред трябва да обясним каква е контрабандната верига?

Производствената цена на една кутия цигари е между 0,70 и 0,80 лева, като в нея се включва и печалбата на производителя.

До 4,70 лева, колкото е продажната цена, всичко е акцизи, мита и ДДС.

Продажната цена на черно на цигарите е между 2,50 и 4 лева.

Най-евтини са китайските цигари, които дори не са менте на известна марка. Но за сметка на това са с качества, които са абсолютно недопустими за европейския пазар.

Най-скъпи са цигарите, които са с чужд бандерол - например молдовски или сръбски. 

Българските цигари с официална цена 4,50-4,80 лева се продават на черно за 3,50 лева на единична кутия или 30-32 лева на стек, което прави 3-3,20 лева за кутия.

Как става контрабандата на български цигари. Има 2 начина.

"Нормалният", който виниги се е правил през последните 15 години, е следният:

Производителят упълномощава определен брой фирми да търгуват с неговите марки.

Тези фирми винаги са свързани с управляващите, независимо кои са те.

Следващото звено във веригата е фирма-купувач, която иска да изнесе цигари в далечна страна. Най-големите фенове на български цигари са Япония, Того, Иран, Ирак, Канарските острови, Либия, Филипините и Египет.

След като фирмата закупи произведените български цигари, те абсолютно легално напускат територията на България, като ТИР-ът се придружава до границата с конвой от МВР, за да не изчезне акцизната стока.

Камионът с цигарите отива до най-близката безмитна зона в съседна на нас държава извън Европейския съюз.

В този момент шофьорът на ТИР-а получава уведомление от фирмата, че дестинацията е сменена и трябва да разтовари цигарите в безмитната зона. Обикновено тя е Мерсин в Турция.

Тираджията разтоварва, подпечатват му документите, че е разтоварил стоката и той се връща в България.

От Мерсин стоката се връща контрабандно в България най-вече през морската ни граница. Как се случва това?

Първо намираме високопоставен подкупен служител от безмитната зона. Неговата задачка е проста - срещу 5000 долара да пише документ, според който цигарите се превръщат в дамски превръзки или гащи.

След това намираме стока (обикновено с произход Китай), която да служи за "тапа". Любимите стоки са дамски превръзки, тоалетна хартия, гащи и интериорни врати. Логиката е тежестта на стоката-тапа да е същата като тежестта на цигарите в един контейнер.

Така правят "по-честните" контрабандисти. Фирмите, които са на едно добре познато политическо лице (жаргонно наричани "талибаните") слагат каквото имат, като принципът е да е възможно най-евтино, за да спестят допълнителни разходи. 

След това намираме празен контейнер. Той има идентификационен номер, който подлежи на проверка в интернет и от него трябва да личи, че контейнерът се е движил редовно по направлението Китай-Европа, тъй като стоката, която ще контрабандираме е с произход Китай.

После ни е нужен подкупен капитан на кораб, който е наясно, че няма да кара гащи, а цигари с гащи отзад.

Плащаме на шефа на безмитната зона официално да напише, че контейнерът е с гащи и е натоварен на еди-кой си кораб с дестинация България.

Плащаме му още веднъж, за да изпише по документи, че цигарите са напуснали безмитната зона в направление към далечна страна.

Натоварваме контейнера на кораба и той отива в българско пристанище.

От там наши проверени митничари го поемат срещу скромно възнаграждение - между 50 000 лева и 50 000 евро на контейнер. Сумата си делят между 5 и 10 души.

Контейнерът се обмитява като гащи и там с ескорт от МВР отива до нелегалната складова база, където се разтоварва. Ескортът на МВР е сравнително евтин - около 5 000 лева на контейнер. Срещу тази сума се застраховаш от дребния рекет на митнически мобилни групи, патрулиращи полицаи и катаджии. Най-важната застраховка обаче е срещу големи акции на МВР. Ако по-време на акция хванат такъв контейнер, ескортът обяснява, че вече го е арестувал и самият ескорт е участник в акцията, под ръководството на големите началници от морските градове.

А акциите са правят, за да се хванат тези, които се опитват да правят конкуренция на контрабандната верига или не се отчитат правилно в партийната касичка.

Има отделна тарифа за шефовете на ДАНС по морето, за да си затварят очите. Те са на "твърда заплата" между 5 и 10 хиляди лева на месец.

Същата "заплата" получават началници от РЗБОП и МВР в морските ни градове. 

Висшите началници в София са на особена почит. Тяхната заплата от различните "честни" контрабандисти почва от 50 000 лева на месец и стига 250 хиляди евро на месец. На "талибаните" им е забранено да дават пари на митниците, тъй като те са под прякото покровителство на гореспоменатия бивш силов вицепремиер.

От нелегалния склад на едро, цигарите се разпространяват в определени региони на страната. На редовна заплата са: областните управители и местните структури на МВР, които отговарят за "бизнеса". Хората, които се занимават с разпространение и продажба на дребно, отговарят и за купуването на гласове по регионите. Същите те ще бъдат застъпници в избирателните комисии. 

При фирмите на "талибаните" нещата са още по-простички и директни. Там един известен политик на висока позиция само казва фирмата на началниците на митниците и МВР и никой по веригата не смее да пипне нито лев.

Човекът, който съобщава имената на правилните форми, е Митко Каратиста.

И всичко това е "честният" или поне обикновеният начин за контрабанда.

В последните няколко години обаче има нововъведение.

За да се спестят всичките тези разходи от завода производител се прави байпас на системата от измервателни уреди, които митницата въведе и стоката директно отива към нелегалните бази за разпространение. Там монополистът е една конкретна партия. По левче на кутия цигари отива директно при правилния човек.

През 2009 година съотношението между едната и другата схема е 90/10 в полза на "обикновената" контрабанда. Сега 50% от контрабандата се извършва чрез байпаса на системата.

От 2012 година Агенция "Митници" има разследващи функции. Т.е. правомощията й се увеличиха. Резултатът е, че хванатите камиони от 25 (през 2009 г.) станаха 8 (през 2012 г.). Защото митницата работи все по-добре, шефовете й не трябва да се сменят, а трябва да се осигури приемственост.

Таблица на задържаните късове контрабандни цигари в милиона къса:

2010

2011

2012

249,6

194,8

83,6


*Заб.: В един ТИР има 10 000 000 къса цигари.

Източник: Агенция "Митници"

Та това е положението с цигарите, а вие си протестирайте.

Докато си протестирате и говорите за мажоритарна избирателна система, национализация и тинтири-минтири, от началото на годината до изборите през май един човек и неговата партия ще изкарат 200 милиона лева кеш пара.

Значителна част от тях ще бъдат употребени, за да се спечелят "честно" изборите.

Това е сумата само от цигарите.

Тя е само една трета от общата сума, която се лапа през митниците, където всичко е наред.

Другите две трети се изкарват от горива, наркотици, контрабанда на оръжие, стоки за широко потребление и износ на електроенергия.

А в следваща статия ще ви опишем как се краде и от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2014 в 07:34

Прекрасни сте, OFF!!!

Наистина, добра схема…

…колко подкупни боклуци има! И те са нявсякъде!

Не ли? Има ли някой, когото КАТ не са питали "И ся, кво? Ше пишем ли?"

Не искам да изпадам в обобщения, в КАТ и МВР сигурно има и свестни хора, но не са повече от 5% като цяло.

А народЪТ, беден и зъл…..
….

Искам да живеем в една достойна БЪЛГАРИЯ!!!!

17.03 2014 в 21:56

Много сложно

17.03 2014 в 10:57

Офнюз дължи извинение за тази статия.

В момента вече има липсващи стотици милиони.

16.03 2014 в 20:18

През митниците-да, но сега и чрез Държавния бюджет. Корнелия Нинова ще открива 13-14 хил. работни места по програми точно преди изборите. Тези програми кой ги финансира? Ние. Така на практика всички ние купуваме гласове за комунистите/социалистите.

16.03 2014 в 18:11

Лили, докато такива НУРО-ве (неуправляеми реактивни летящи обекти) като този тъпан са кандидати на зелените, няма никакъв шанс да получат по-широка подкрепа.
http://www.zelenite.bg/wordpress/wp-content/uploads/2009/06/pernik_10.jpg

16.03 2014 в 04:20

Svobodata ne shte Ekzarch...i
V nay-skoro vreme shte se prerodi Kradjata
i togava jalna im mayka...

15.03 2014 в 14:07

Ujassss,na fona na mizeriata v Balgaria,tova e ujasno grozna kartina.

24.06 2013 в 15:59

Geyovete sa si geyove, iskame ili ne gi ima navsqkade! Az bachkam v thailand (ne zashtoto ne obicham Balgariya i ne iskam da sum si v nas !) v firmata mi ima 2-ma pedala i az prosto ne im obrushtam vnimanie. Tuk e pulno s geyove i si bachkat i nikoi ne gi deli po polova orientaciq, vseki go interesuva koi kakvo umee i kak shte podpomogne biznesa mu. Vse nqkoga shte se naloji da priemem pedalite, bilo to dnes, utre ili sled 30 godini... Tva che ne mojesh da go priemesh ne promenq faktite po absoliutno nikakuv nachin...

23.06 2013 в 08:04

себестойността на българските цигари,по мое скромно мнение, е около 0,25-0,30 лв .за кутийка,защото съм купувала в азиатска държава кутийката за 0,42 лв.

23.06 2013 в 00:19

МИТНИЦИ, НАРКОТИЦИ, ДАЛАВЕРИ, нали затова се борят да са на власт, парите да отиват при тях, боли ги ГЪЗЪ за хората, мамицата ви нещастна, мафиоти прости, СМЪРТ.