У нас има целенасочена пропаганда срещу приемането на еврото. Лъжа е, че левът ще се обезцени

Илияна Цанова 19 февруари 2020 в 21:20 12397 3

Илияна Цанова

През последните дни чета и слушам абсурдни тези и целенасочена пропаганда срещу приемането на еврото. За мен е удивителен начина, по който се води този дебат, при положение, че всички доказателства показват категорично, че всеки българин ще спечели от въвеждането на еврото. Ето защо:

1. Левът няма да се обезцени, когато влезем в Еврозоната и параметрите на валутния борд няма да бъдат нарушени. България има стабилна макроикономическа позиция и добро състояние на текущата и капиталовата сметки. При тези показатели левът не само стои стабилно, но дори може да се допусне, че е подценен спрямо еврото. След въвеждането на еврото, най-вероятно цените на вносните стоки ще поевтинеят, а заплатите ще се повишат.

2. Ще плащаме по-ниски лихви по кредити и по-ниски разходи за транзакции, т.е. при равни други условия ще имаме повече пари.

3. Ще привличаме повече инвестиции. Въвеждането на еврото ще подобри дългосрочните перспективи за икономически растеж. Ще имаме силна международна валута и засилена парична стабилност, установена от паричната политика и надзора над банките от Европейската централна банка. Тези политики ще се водят професионално, а не под диктата на вътрешни политически интриги. Това със сигурност ще подобри бизнес климата и институционалните условия в страната, а от тук и доверието на местните и чуждестранни инвеститори.

4. Еврото не е панацея за решението на нашите проблеми, но със сигурност влизането ни в Еврозоната ще даде силен стимул за реформи и усилия за подобряване на конкурентоспособността ни – силни институции, ефективна администрация, гъвкаво трудово законодателство. Тези реформи трябваше да се случат отдавна и без тях трудно ще се отместим от последните места в европейските класации, нито да се възползваме от ползите, които членството в Еврозоната ни предлага.

5. България няма да последва примера на Гърция и твърденията в обратната посока са абсолютно нелепи. Още преди приемането на еврото, Гърция имаше големи фискални дефицити и нива на дълг (далеч над Маастрихтските критерии) в комбинация със структурни проблеми и неефективната бюрокрация. Финансовата криза допълнително влоши ситуацията. България от години поддържа строга финансова дисциплина и отдавна отговаря на критериите за дълг и дефицит. В заключение, ситуацията в Гърция не е приложима за България.

Ако не искаме да сме в периферията на ЕС, ако искаме да сме партньори с държавите, които осигуряват близо 90% от БВП на ЕС след Брекзит и да взимаме решенията заедно с тях, ако искаме по-тясна интеграция с ЕС, тогава членството ни в Еврозоната е най-естествената стъпка в тази посока. И според мен най-важното събитие за България след приемането ни в ЕС.

Илияна Цанова е бивш вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки. От 2015 г. е заместник-управител на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Коментарът е публикуван в личния й Facebook профил. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

3

yetti

05.03 2020 в 09:27

Илианке,
1 "Левът няма да се обезцени, когато влезем в Еврозоната". А ще се обезцени ли, ако не влезем? (ако не съборите валутния борд). Това НЕ Е причина за минаване на евро
2 "Ще плащаме по-ниски лихви по кредити". И ще получаваме по-ниски лихви при дебити !
Всъщност, не че няма да получаваме нищо, а ще даваме пари на банките, за да ни пазят парите. ЕЦБ отдавна въведе отрицателни лихви!

"т.е. при равни други условия ще имаме повече пари."
Някой ще си заложи ли главата, че всички други условия ще са равни?

Колко ще струва и кой ще поеме цената на минаването на всички системи, апарати, програми към еврото? Или ще трябва всеки търговец да си плати за новите програми и устройства?

3. Отговорили са ти в първия коментар
4. "силен стимул за реформи и усилия за подобряване.." По какъв начин Левът ви пречи да направите усилията СЕГА?
5. По какъв начин Левът ти пречи да си партньорка с която и да е държава по света?

12256

2

Stamboloff

21.02 2020 в 10:41

Пропагандата срещу приемане на еврото всъщност прикрива целенасочената пропаганда срещу влизането в ЕРМ2. Това са две различни неща. Еврото/германската марка/ сме приели още с въвеждането на валутния борд. Ангарски го каза - погледни 1 лев и виждаш чек за 0.51 евро.Така е от 22 години и така ще бъде.
Влизането в ЕРМ2, обаче, ще доведе до нов контрол от ЕЦБ върху всички банки, застрахователни дружества и харченето на бюджета.Затова...спираме да бързаме.
Много е опасно това евро и затова хиляди хора си обърнаха левчетата в ...евро. Не в долари, да ме прости Ханке.

6500

1

petio01

21.02 2020 в 09:01

В Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния също ли има пропаганда срещу въвеждане на еврото? Или те са толкова глупави да не съзнават, че без евро остават в периферията на ЕС?
Чуждите инвеститори не посочват еврото сред причините да отбягват България, а корупцията, неефикасния съд и липсата на квалифицирана работна ръка.
Дали левът ще се обезцени може да преценим най-добре като сравним инфлацията в Германия и тази в България след въвеждането на валутния борд. И сравнението не е в наша полза.
И сега, в условията на валутен борд и стабилен курс на лева, би трябвало да плащаме по-ниски лихви, но нещо не се получава.