Москва се притеснява от военна заплаха от към Централна Азия

Ганчо Каменарски 10 декември 2019 в 16:15 8375 1

Снимка Министерство на отбраната на Русия

Кадър от учението Център - 2019

Немското издание Die Welt обяви, че основната опасност за НАТО идва не от Русия, а от Китай, защото Пекин иска да вземе под контрол всички световни океани, в частност проявява стремеж „да купи” политическо влияние в Европа по пътя на инвестиции в нейната икономика.

Извън войнствената реторика на отделни политици с доза условност може да се приеме, че поне в обозримо бъдеще за Русия не съществува сериозна военна заплаха от запад.

Да, на благоденстваща Европа не й се воюва!

Тази година голямото есенно учение „Център-2019” не се състоя край западната граница, а в Централна Азия. Учението напразно остана в периферията на световния интерес, защото освен средноазиатските Киргизия, Казахстан, Таджикистан и Узбекистан бяха привлечени Китай, Пакистан и Индия.

Като стратегически фон на ученията се сочеше възможното появяване в региона на нова „Ислямска държава”, която би започнала джихад против Русия през границите на бившите съветски републики. Странното е, че се реагира на потенциална агресия от паравоенни формирования във форма на класическо военно нахлуване с използване на бронетехника, авиация, крилати и балистични ракети, ударни безпилотни апарати. Конкретно като противник бяха посочени афганистанските талибани, (уж) притежаващи високотехнологическо оръжие, затова срещу тях съсредоточени 128 хиляди военнослужещи с 20 000 единици бойна техника. Нещо повече: в ученията бяха привлечени не само 600 самолета, но и 15 бойни кораба. Традиционно за руски главен преден пост на южното стратегическо направление се счита 201-а Гатчинската военна база на територията на Таджикистан. В случай на широки бойни действия поддръжка трябва да й осигурят щурмовите Су-25 от авиобазата в Кант (Киргизия) и 670-а авиогрупа в Айни (Таджикистан).

В базата има отделен батальон с безпилотна авиация, за разузнаване и коригиране на огъня. За усилване на ПВО на 201-а база в Таджикистан е пребазиран и вече застъпи в бойно дежурство дивизион ЗРС С-300ПС, самоходен вариант на С-300 „Фаворит”, след като с дроновете отлично се справя и ракетно-оръдейният комплекс „Панцир-С1”.

Край Душанбе (Таджикистан) се изгражда най-новата система „Поле-21” за радиозаглушаване на управлението на бойни дронове, крилати ракети и управляеми авиобомби чрез смущаване на спътниковите и радионавигационни системи.

Възниква въпросът: Срещу кого са струпани тези сериозни сили?

По време на учението на полигон Донгуз (Оренбургска област) от 71 военнотранспортни самолета Ил-76 са скочили с парашути около 2000 десантчици и са хвърлени 200 броя бойна техника. Други четири Ил-76 и един китайски самолет стоварили рота от китайската армия. В същото време 128 вертолета Ми-8, Ми-26 и Ми-24 са стоварили руска въздушнодесантна бригада, десантно-щурмова рота от Киргизстан и отряд спецназ от Пакистан. Тежко им на талибаните! – ще си помисли човек. Само че брадатите афганистанци нищо не ги заплашва - те не са радикално ислямско движение, а са само войнствени националисти, които изобщо не гледат извън границите на Афганистан. Възможно е дори да има нещо вярно, че Москва ги е снабдявала с ограничено количество оръжие, за да могат те да се противопоставят на прииждащите от Сирия бойци на Ислямска държава.

Всъщност за какво става дума?

По-скоро руският Генерален щаб преразглежда своето стратегическо военно планиране, като внася в него съществени корекции. Привлечените в ученията значителни сили вероятно допускат при изключителни условия Русия да воюва едновременно на два фронта. Москва обаче реагира адекватно и на най-песимистичните прогнози, защото не иска повторение на 22 юни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

10.12 2019 в 23:12

Да. Явно мислят.
Малко известен момент от оная война - отбраната на Туапсе. И възможното развитие на цялата Световна война, в случай на загубата му.
Могат да мислят - мислят. Тука няма кой, понеже ...
Благодаря за статията, др. полковник!