Мажоритарният вот фаворизира големите и изкривява представителността

OFFNews 09 април 2021 в 18:33 6121 0

След парламентарните избори от 4 април усилено започна да се говори за въвеждането на мажоритарна избирателна система в България. За класираната на второ място на изборите партия, това дори е първото условие за съставяне на парламентарно мнозинство.

Мажоритарна система в два тура съществува във Франция още от края на 50-те години на миналия век, въведена от завърналия се с гръм и трясък в политиката генерал Де Гол.

Как работи френската мажоритарна система?

В резюме, Франция е разделена на 577 мажоритарни района и във всеки един от тях има кандидати, партийни или независими. На първия тур всеки гласува за своя кандидат. На втория тур се класират първите двама класирани кандидати, а понякога и третият, ако е взел над 12.5%.

Нека сега си припомним резултатите от първия тур от последните парламентарни избори във Франция (2017г):

РЕМ (либерали, Макрон) - 28%

Републиканци (традиционна десница) -16%

Национален Фронт (националисти, Льо Пен)-13%

ФИ (комунисти, крайна левица) - 11%

ПС (социалисти) - 7%

Зелени - 4%

МоДем (център) - 4%

При пропорционална система партията на Макрон щеше да получи 160 места от 577

Ако избирателната система на Франция беше пропорционална, като нашата, партията на Макрон щеше да получи някъде около 160 депутатски места от общо 577 във френския парламент. Много далеч от 289-те, необходими за парламентарно мнозинство.

За Макрон (и не само), коалиции с крайната десница (Льопен) и крайната левица не можеха да бъдат възможни дори на теория. Евентуалната коалиция с класираните втори - десните Републиканци, би могла да осигури още 90 депутати, пак недостатъчни за мнозинство.

Коалиция в посока център-наляво, със социалистите (40), зелените (23) и либералите (23), също е далеч от необходимото мнозинство за формиране на правителство.

Е, за радост на Макрон, Франция няма нашата пропорционална система, а мажоритарна на два тура, и тези коалиционни главоблъсканици не са стояли на дневен ред.

След втория тур партията на Макрон получава стабилното вече мнозинство от цели 361 депутати и вече няма нужда от коалиции с когото и да било.

Вторите, десните Републиканци имат 126 депутати, а Националният Фронт на Льопен, само 8 депутати, въпреки 13-те процента гласували за тях французи на първия тур.

Какви са изводите?

1.Френската мажоритарна избирателна система фаворизира изключително големите и почти убива малките партии.

2.Качеството на кандидатите не е от голямо значение, избирателите пак си гласуват за партии или за лидери като Макрон. Независимите кандидати нямат никакъв шанс.

3.Мажоритарната система премахва необходимостта от коалиции и дава силни и стабилни еднопартийни правителства.

4.Мажоритарната система силно изкривява политическата представителност в парламента.

5.Мажоритарната система принуждава партиите да се договарят помежду си преди вторите турове чий кандидат евентуално да подкрепят.

Силни и стабилни, често еднопартийни правителства на цената на ниска и силно изкривена политическа представителност в обществото. Това е френската мажоритарна система. Каква ще е българската, предстои да видим…, но да не се окаже deja vu. 

Анализ на БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови