Колко са забавените случаи на лечение на деца, откакто фондът го няма?

Вероника Шербанова 26 юни 2019 в 15:59 5505 1

Скандалът около смъртта на тежко болно дете повдигна отново въпроса за това как работи системата за отпускане на средства за лечение на деца у нас и в чужбина. 

6-годишната Мария, която беше болна от левкемия, почина преди дни. Малко преди смъртта на детето стана ясно, че има забавяне на отпускането на средства от страна на Здравната каса и от Университетска болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ, където се лекуваше детето, са поискали от майката да плати около 14 000 лева. 

НЗОК излезе с обяснения по случая, от които стана ясно, че е започнала проверка на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" заради разминаване в поисканата от майката на момиченцето сума и тази, поискана от Касата. От изявлението обаче стана ясно и нещо друго - че заявлението за лечението на 6-годишното дете е подадено на 25 април, а парите за лечението на детето са отпуснати едва на 18 юни. 

Касата обвини ИСУЛ за забавянето, като обяви, че болницата не е изпратила документи с цената на необходимите медикаменти. ИСУЛ отрече обвиненията и заяви, че проблемът е бил в липсата на лекарството в болничната аптека, заради което не е било възможно да се обяви точна цена. 

От обясненията на НЗОК по случая обаче може да се проследи колко точно е продължила цялата процедура и през какви етапи е минала тя.   

Заявлението е подадено на 25 април, като към него са липсвали задължителни документи от ИСУЛ, които са изискани от НЗОК. Следващото разглеждане на случая е било чак на 30 май - повече от месец по-късно, като през това време все още не са били постъпили всички необходими документи от страна на ИСУЛ. Едва тогава комисията предлага на управителя на НЗОК наличната документация, макар и непълна, да бъде изпратена за становище на двама външни експерти, каквото е задължението по процедура. Писмата са изпратени на следващия ден, а ИСУЛ предоставя документите на 6 юни, но отново без цените на медикаментите. 

Становищата на външните консултанти са получени на 13 юни, а документът за цените - на 18 юни, веднага след което е издадена заповедта за одобряване на заплащането. 

Заради случая здравният министър Кирил Ананиев и управителят на НЗОК Дечо Дечев бяха изслушани от здравната комисия в парламента. От НЗОК, МЗ и ИСУЛ повториха няколко пъти, че смъртта на детето няма общо със забавянето. Това действително е така, тъй като лечението не е прекъсвано и е изпълнено по план, но показа колко тромава е цялата процедура за даването на разрешение. 

Дейността на Фонда за лечение на деца в чужбина беше поета от Здравната каса на 1 април. За промяната обаче се знаеше още при приемането на бюджета за тази година - с текстовете бяха направени промени в редица нормативни актове. 

Още при обсъждането на идеята здравният министър Кирил Ананиев заяви, че целта на прехвърлянето на Фонда в НЗОК е да се оптимизират процедурите за одобрение и да се намали срокът за изчакване, както и да има "по-прецизна оценка на потребностите и размера на финансиране".

Той обеща да се осигури и пълна прозрачност на решенията.

Такава обаче на практика няма. Сега информация за това докъде е достигнала процедурата по дадено заявление има само подалият заявлението, още повече след закриването на Обществения съвет към Фонда. 

Свободно няма достъп дори до броя на заявленията и до това колко от тях са получили разрешение или отказ. Затова се обърнахме с тези въпроси към Здравната каса. 

От 1 април до 21 юни НЗОК е разгледала 360 заявления за лечение на деца, като 146 от тях са подадени преди преминаването на Фонда към Касата, съобщиха от НЗОК. 

От всички разгледани 360 заявления управителят на НЗОК е издал заповеди за лечение за едва 132. Откази не са издавани, така че по 228 заявления все още се работи, като няма обществена информация на какъв етап са те. 

"Всички заявления са на различни етапи – нови случаи, случаи за попълване на документацията, очакващи или получили вече становища от външни експерти", посочиха от НЗОК.

Попитахме институцията колко от подадените във Фонда заявления все още не са решени. Оттам обаче отговориха, че нямат точна бройка, защото след поемането на функциите на Фонда от НЗОК всички заявления са вече "техни" и не ги делят. Така в крайна сметка не се знае колко от заявленията не са получили решение вече близо три месеца, а такива със сигурност има, съдейки по цитираните от Касата данни. 

Оттам посочиха само, че все още се изпълняват 30 заповеди на директора на Фонда за лечение на деца, т.е. преди функциите на Фонда да преминат към НЗОК. 

Самият Ананиев също призна, че процедурата за отпускане на средства за лечение е тромава и ще се направят опити за облекчаването ѝ. Не е ясно обаче защо такива стъпки не са направени още преди прехвърлянето на дейността на Фонда в НЗОК, за което се знае от края на ноември - след приемането на Закона за бюджета за 2019 г., в текстовете на който беше включена и тази промяна, или след като Касата пое функциите на Фонда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

26.06 2019 в 18:37

Не е ясно обаче защо такива стъпки не са направени още преди прехвърлянето на дейността на Фонда в НЗОК, за което се знае от края на ноември

- Ааами, съвсем ясно е. Просто бюрократите, като навсякъде по света, не се интересуват от ничие здраве или живот, инстересуват се от това да им е подпечатана хартийката с правилния печат. И когато някой пострада от това се крият зад произволните си правила. "Аз не съм виновен, спазил съм си всичко..." Спазил, ама без капка мисъл, съчувствие, или поне инициатива. Да ги сменят всички с изкуствен интелект (нали строим и суперкомпютър), също толкова ще са човечни решенията, но много по-бързи.