Иран измисли съвременната хибридна война. А Путин е само слаб ученик на аятолах Хаменей и генерал Сюлеймани

OFFNews 13 януари 2020 в 21:31 16424 6

Снимка wikimedia

Юлия Латинина

Иран води хибридна война в Близкия Изток. Не се заблуждавайте, че Путин е измислил хибридната война, в днешния ѝ вид тя е изобретение на Иран. Кремъл е само слабият ученик, коментира известната руска журналистка Юлия Латинина в ефира на радио "Ехото на Москва".

Кремъл не копира Сталин, Кремъл копира аятолах Хаменей и генерал Сюлеймани. В какво се състои иранската хибридна война? В това, че Иран, една бедна държава, си приписва величие чрез прокси войни и PR и създава шиитски опълчения из целия Близък Изток, финансира "Хамас", финансира "Хизбула". Стратегията е следната: да получиш власт в  страните, където има много шиити, тоест в Ирак, Сирия и Ливан, да стигнеш до море и в крайна сметка да обградиш Израел с шиитски опълчения. Архитектът и изпълнителят на тази стратегия беше генерал Сюлеймани - лидерът на "Ал Кудс". А "Ал Кудс" не е армия, това е паралелна квазидържавна структура, част от "Ислямския революционен гвардейски корпус", създадена още преди ислямските фанатици да контролират напълно армията, каза Юлия Латинина.

"Ислямският революционен гвардейски корпус", както еничарите в Турция и ченгетата от службите за сигурност в Русия, се превърна в самоподдържаща се корумпирана система. В Русия му казваме "басейн". "Басейнът" е паралелен бюджет, който се пълни от отклонени пари от всякакви бюджетни сделки и после уж отива за Луганск, Донбас или катедралата в Солсбъри. А всъщност 90% от парите в "басейна" се крадат, заяви известната опозиционна журналистка.

Тя коментира и иранските ракетни удари срещу американски бази в Ирак, нанесени миналата седмица:

"Изстреляха 15 ракети срещу американците, а за ориентация отмъкнаха чертежите от книгата на Казимир Семенович "Artis magnae artilleriae" - знаменит артилерийски учебник от 17 век. В Иран този учебник все още не е остарял. Ракетите не нанесоха щети. Но, както винаги, в хибридната война този жалък напън беше придружен от оглушителна PR атака. Иранците обявиха, че са убити 80 американци. И показаха страхотно видео от нападението, а част от видеото е заснето в Луганск в Украйна."

Има още куп интересни детайли. Някой създал фалшив профил в Туитър на журналист от Haaretz и написал от негово име, че са убити 200 американци, че стотици ранени тайно са тайно отведени в Израел. Някой хакнал профила в Тиутър на кувейтска информационна агенция и написал, че веднага след нападението американците в паника бягат от Ирак, отбеляза Юлия Латинина.

Някои режими толкова си приличат, че може да объркаш единия с другия - вижте случаите с украинския "Боинг" и малайзийския "Боинг". Въпреки че иранците се държаха по-разумно от нас и вместо да обясняват "Ама това не е "Бук" и не е наш, а труповете не са свежи", изведнъж казаха "Да, ние свалихме самолета, но проклетите американци са виновни" - иронизира Латинина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

6

El Commandante

14.01 2020 в 09:30

Не моа майна...

23293

5

Стефан

14.01 2020 в 04:32

Знаеш ли, за мене най-силното беше "защото даваме толкова пари на тъпите военни, защо не го свалиха!"
Без идея за математиката от пети клас, където май им разказват за порядъците на числата. И без връзка с физиката от шести клас, където трябва да имат идея за скорост. И без връзка с главния мозък, който жена на средна възраст, би трябвало все пак да има.

23293

3

Стефан

13.01 2020 в 23:55

Те плащат и на други. Но тая се отличи особено, още с Челябинския метеорит, това беше епично!:))
Та затова помолих редактора, да остави душевноболните намира:)

23293

1

Стефан

13.01 2020 в 22:16

:))))))))) Върнете и хапчетата, и спрете да тревожите пациентите! Психиатрията все пак е деликатно отделение ...:)