БНБ да защити вложителите след санкциите по Магнитски, да не стане като с КТБ

Кой предупреди Пеевски? Администрацията на Байдън дължи отговор, заяви Иван Костов

OFFNews 10 юни 2021 в 14:02 9497 0

Снимка БНР

Ако българските банки продължават да обслужват левовите сметки на санкционираните лица по закона "Магнитски", САЩ ще наложат санкции и на тях. Знаем, че има банки, които са дали кредити, държат авоари на санкционираните. Изпълнява ли си БНБ дълга пред обществото, или пак ще стане като с КТБ?

Това попита бившият премиер Иван Костов по БНР. Той подчерта, че не са защитени интересите на вложителите в тези банки. Костов постави въпрос пред УС на БНБ как защитава БГ банките от риск да не попаднат под санкции. 

Според него централната банка трябва да предупреди банките и да ги накара да излязат с планове как ще управляват тези рискове. "Ако БНБ не направи това, ги лишава от основание те да предприемат мерките, които трябва да бъдат осъществени, за да бъдат защитени банките и, още по-важно, техните вложители. Това е много сериозен въпрос", категоричен бе Костов. 

Смисълът на санкциите е да се спре кръвоносната система, т.е. паричните операции на корупционните мрежи. Това не е ядрен взрив, това е изсушаване на тези мрежи, за да не могат да функционират", коментира той. 

Администрацията на президента Байдън дължи отговор как, кога и от кого е бил предупреден Делян Пеевски, за да се опита да прикрие собствеността си с фалшиви продажби на свои активи и участия. Знаеше ли някой в България, че точно той ще бъде санкциониран? Не. А той откъде знаеше, попита Иван Костов.

"Има такъв народ" са единствените, които имат шанс да съставят правителство, защото ГЕРБ са в глуха изолация, отказаха се от тях и т.нар. Патриоти. БСП, заради тежката си обремененост и съавторството си в този модел, който сега трябва да бъде изчегъртван, също не е в състояние да събере мнозинство и да управлява". Така че единствените, на които се пада тази отговорност, са ИТН, каквото и да означава това, коментира политическата ситуация у нас бившият премиер. 

И на трети избори да отидем, и на четвърти, ако няма консенсус как трябва да се излезе от трайната политическа криза в страната, как да се конструират отново службите за сигурност и, най-вече, съдебната система, за да гарантира върховенството на закона, ако политиците не знаят как се прави, няма да има изход, обясни Костов. 

Дебат означава да чуваш другия, да го уважаваш, да дебатираш на равно ниво, да посрещаш тезите му критично, но добрите неща да приемаш, такъв дебат изобщо няма. Предметът е стратегическите цели и приоритети и мерките да се постигнат тези цели. Кой дебатира в момента тези въпроси, попита Костов. 

Гражданското общество се е разделило на племена, както каза един антрополог, враждебни, всеки със своите си медии и противоречия, а това води до разпадане на цялата национална тъкан, заяви още той. 

"Демократична България" дадоха програма и се опитаха да започнат този диалог, темата за съдебната реформа е постоянна тяхна тема. Те са умерени, не стигат до крайности и при тях няма шоу. Опитват се да бъдат позитивни, да подскажат този тон на останалите, но не се получава дебат, посочи бившият премиер. 

Той предложи да се приеме Декларация за реформата, която трябва да започне да се съгласува отсега между тези, които се канят да правят реформа, за да станат екип. "Без екип не може да се направи стъпката напред. Не може да я направи нито една партия, защото няма капацитет нито човешки, нито експертен, подчерта Иван Костов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови