Алфа рисърч: Спад в рейтинга на Кирил Петков, но остава най-одобряваният лидер

ГЕРБ води с 3 процента пред Продължаваме промяната сред решилите да гласуват

OFFNews 18 април 2022 в 10:35 4717 2

Спад от 35 на 19% и рязък скок от 23% до 48% в неодобрението за дейността на кабинета „Петков“ от февруари до април, отчита проучване* на "Алфа рисърч", проведено от 8 до 14 този месец. 

Същата тенденция е налице и в рейтинга на премиера: положителните оценки спадат от 39% на 23%, а отрицателните нарастват от 21% до 48%.  

За по-малко от половин година от началото на мандата поредицата от кризи, външнополитическите предизвикателства и вътрешнополитическите напрежения изправят управляващите пред необходимостта не просто да вземат бързи решения, но да правят и ясни ценностни избори. Размиването на идеологическите граници и в резултат, блокирането на редица важни решения, поставя все по-сериозни препятствия пред коалицията, а този принцип на (без)действие среща все по-високо неодобрение от хората, коментират социолозите. 

С 21.7% от решилите да гласуват ГЕРБ излиза с около 3 пункта преднина пред ПП, а основен фактор за това разместване е вътрешнопартийната консолидация. Макар да продължава да е един от най-остро критикуваните партийни лидери, Бойко Борисов запазва доверието на 19.1% от пълнолетните българи.  

Втората позиция е за ПП с 18.4%, но с отлив от 6.0 пункта за два месеца. По-значима е ерозията в персоналния рейтинг на Кирил Петков (от 39% до 22.5%). Въпреки тази негативна тенденция той остава най-одобряван сред партийните лидери.

10.2% подкрепа и трета позиция за БСП. На фона на негативния тренд към управляващата коалиция, социалистите запазват симпатизантите си от последните парламентарни избори, а лидерът Корнелия Нинова – одобрението на 18.3% от българите.

Мобилизацията на радикален вот дава тласък на националистите от „Възраждане“, които бележат най-силен ръст през периода, достигайки 9.4%. Положителна е динамиката и в персоналния рейтинг на лидера им Костадин Костадинов (17.3%).

ДПС получава обичайните си за неелекторален период 7.6% подкрепа, а лидерът Мустафа Карадайъ одобрението на 9.4% от избирателите в страната.

По-слабо засегнати от негативните тенденции към управляващите са ДБ. Те стабилизират подкрепата си на равнище от 6.7%, а доверието в съпредседателите им варира в сравнително широки граници: Христо Иванов – 15.8%, Владислав Панев – 8.5%, Атанас Атанасов – 7.1%.

ИТН е другият коалиционен партньор, който търпи съществени електорални негативи. Подкрепата за него спада с 2.1 пункта в сравнение с февруари и към момента е 4.5% от готовите да участват в избори. Лидерът на формацията Слави Трифонов се ползва с одобрението на 13.5% от българите. 

-------------------------------------------------------------

Настоящото национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на "Алфа Рисърч". Проведено е в периода 8–14 април 2022 г., сред 1037 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1037

2

PrinceOfDarkness

18.04 2022 в 11:37

Възраждане не са по различни от БКП тежко ни горко ни ако дойдат на власт ще стане по зле от Северна Корея искам да живея в свободна България в която мога да пътувам където поискам и да имам каквото мнение поискам без да съм вкаран в лагер за това стадото не си учи урока и това си е.

5827

1

pisnamiotmutri

18.04 2022 в 11:07

Сериозно разминаване в резултатите на медийните любимки Алфа и Галъп. Това отново сочи за престъпление с лъжа за представителност на данните.

Ама продължавайте да ни облъчвате с престъпници. Народът това заслужава.