Защо Саудитска Арабия се помири с Катар и свали тригодишното ембарго?

Йорданка Веселинова 08 януари 2021 в 21:24 8890 0

Снимка Pixabay

Доха, Катар

В началото на седмицата световните медии съобщиха, че Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет възстановяват дипломатическите си отношения. Няколко дни по-късно Саудитска Арабия отвори въздушното си пространство за катарските авиолинии, с което Доха и Рияд официално си стиснаха ръцете.

Защо обаче битката за надмощие между духовния център на Близкия изток и една от най-развитите икономики в региона беше прекратена точно в този момент? И как една прегръдка се превърна в предвестник на премахването на ембаргото над Катар?

Как започна всичко?

През 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха връзките си с Катар, като последва и налагането на пълно икономическо ембарго върху Доха. Официалната причина беше обвинението, че страната подкрепя тероризма. Решението на Рияд обаче беше по-скоро мотивирано от битката за политическо надмощие в региона.

Катар отрече обвиненията и не прие условията за премахване на ембаргото, сред които закриването на "Ал Джазира", закриване на турската военна база в Катар, ограничаване на дипломатическите връзки с Иран и други. Последваха три години на пълна икономическа изолация, през които малката, но богата на петрол и газ държава, разчиташе на местно производство и скъп внос.

Ембаргото обаче имаше и една негативна последица за Рияд - то сближи поредната сунитска държава с Турция и Иран.

Напрежението между Доха и Рияд имаше и още една последица - реалното нефункциониране на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив - регионална организация, в която всяко решение се взима с пълно мнозинство, като изключването на Катар доведе до замразяването на дейността ѝ.

Как Доха и Рияд се сприятелиха отново?

Подновяването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Катар се случва само няколко месеца след мирните споразумения на ОАЕ и Бахрейн с Израел - споразумения, които са израз на споделеното недоверие към Иран. (ОАЕ и Бахрейн подновиха дипломатическите си отношения с Израел в края на лятото. Сделките бяха скючени с посредничеството на Вашингтон. Те преразпределиха позициите в региона, разделяйки Близкия изток на два лагера - просунитски, т.е. подкрепяни от Саудитска Арабия страни, и прошиитски, в който влизат страните, подкрепяни от Иран.)

Изненадващо в понеделник световните агенции съобщиха, че Саудитска Арабия е отворила въздушното си пространство, сухопътните и морските си граници за Катар. Решението на Рияд беше обявено в навечерието на срещата на върха на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив.

Във вторник, непосредствено преди срещата, саудитският престолонаследник прегърна емира на Катар - ясен знак за затоплянето на отношенията между двете страни. Малко по-късно принц Фейсал бин Фархад Ал Сауд заяви, че двете страни са се договорили да "отстранят напълно различията". Нещо повече, лидерите на шестте държави членки подписаха споразумение, в което потвърдиха стремежа си за "солидарност и стабилност в Персийския залив", предаде Би Би Си.

Саудитският престолонаследник заяви още: "Днес има отчаяна необходимост да обединим усилията си за популяризиране на нашия регион и да се изправим срещу предизвикателствата, които ни заобикалят, особено заплахите, породени от програмата за ядрени и балистични ракети на иранския режим и плановете му за саботаж и унищожаване".

Какво предстои?

След сключването на споразумението, днес ОАЕ обявиха отварянето на въздушното си пространство и границите си за Катар, съобщи Асошиейтед прес.

Решението за подновяването на търговията и пътуванията ще влезе в сила от утре.

Външният министър на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани пък заяви пред британското издание "Financial Times", че ще спре съдебните дела срещу държавите, които наложиха ембаргото, както и че Катар ще "сътрудничи в борбата с тероризма и транснационалната сигурност".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови