Учебните програми на МОН: Стратегическа дълбочина или явно малоумие

Владимир Йончев 27 януари 2016 в 15:25 12430 17

"Съвместното съжителство" - политкоректна версия на романа на Иван Вазов - летописец на бракоразводните процеси между българи и турци в края на 19 век. (Колаж е все пак, още не сме чули МОН да го иска, но както е тръгнало, сигурно и до там ще стигнем)

"Стратегическа дълбочина" е книга на турския министър-председател Ахмед Давутоглу, която минава за доктрина на неоосманизма - план как Турция да възвърне някогашната си роля на супер сила, която е имала Османската империя.

"Явното малоумие" е състояние на българския чиновник, при което се напъва да произведе нещо, надхвърлящо капацитета му с цел да се подмаже на началника.

"Учебната програма" е парадигма, по която ще бъдат написани учебниците на децата ни, парадигма, по която ще бъде формиран техният светоглед, тяхното разбиране за истина и лъжа, за род и Родина.

"МОН" е министерство, което никога не случва на министър. Причината е, че скандалите в него са по-видими от всяко друго, а ако случайно направиш нещо хубаво, то ще проличи чак след 10 години, когато никой няма да си спомня кой е бил министърът. Затова по подразбиране за министър на образованието се слага човек, за когото никой няма да съжалява, ако бъде отстрелян. Когато има коалиция, то се дава на най-мижавия коалиционен партньор, който дори не се обявява явно.

Сегашното министерство на образованието е дадено на НПСД - отцепниците от ДПС, които сега са в Реформаторския блок. Тодор Танев официално се води министър, а на практика е смокинов лист, сложен да прикрива неприличните части от коалиционното споразумение. Реалният шеф в министерството на образованието се казва Мюйессер Солак. Официално е само началник на кабинета на министъра, но тя управлява администрацията, сред която в последната година се появиха много хора с турски имена.

За шеф на НПСД се води Корман Исмаилов, а на практика е Касим Дал. Касим Дал е предишният Лютви Местан - дясна ръка на Ахмед Доган, която много си повярва и започна да играе самостоятелна игра с Турция, за което и беше отстрелян.

НПСД по принцип е партията на разочарованите от Доган - от обръчите от фирми, от ченгесарското му минало, от нахалството му да прави от надеждите на българските турци Боянски сараи. Възможно е новоназначените в МОН администратори да са решили, че има още една линия на разграничение - докато Доган се подмазва на Русия, те да блеснат, подмазвайки се на Турция. Възможно е дори някой от тях да е прочел "Стратегическа дълбочина" на Ахмед Давутоглу и да е решил да я прилага, както я разбира.

Но ако е така, горко на такъв стратег, който има такива малоумни изпълнители. От цялата стратегическа дълбочина остана само явното малоумие. С политкоректните си глупотевини те не само няма да свършат работа на стратезите на неоосманизма. Но и нещо много по-важно - точно в момента, в който отношенията между българи и турци са по-добри от всякога, възродиха заспало напрежение и отдавна погребана омраза.

Не, не мисля, че има стратегическа дълбочина в това. Има явно малоумие - на хората, които са заели позиции, надхвърлящи капацитета им. И на хората, дали на исполица цяло едно министерство с аргумента, че не е много важно.

Анкета

резултати
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!