Престъпление ли е, че Танева си върши работата и хваща нарушителите?

Позиция на Владислав Михайлов, Асоциация на млекопроизводителите и млекопреработвателите

Владислав Михайлов* 09 юни 2020 в 15:45 7825 7

Свидетели сме на безпрецедентна атака към провежданата от страна на Министерство на земеделието и храните политика. В тази ситуация не можем да скрием и да не отчетем направеното през последната година от земеделския министър Десислава Танева за всеки един производител в сектор „Земеделие“. И да, тази политика е в интерес на тези, които реално се трудят, но е факт, че същата разрушава лоши практики. И всички тези данни и факти са публични.

За миналата година от 20 120 бенефициенти по схемите за обвързана подкрепа на 4 453 не са изплатени субсидии, защото не са открити културите по време на проверка.

Престъпление ли е български министър да лобира и да защитава българските производители? Престъпление ли е, че институциите си вършат работата и хващат нарушителите?

В резултат на завишените проверки, на кандидатите, при които са установени нередности не им е извършено плащане. Средствата по отделните схеми са разпределени на коректните земеделски стопани, като в резултат на това ставката им е завишена средно с 15%.

Не можем да отречем откритата политика на министър Танева и как всяко едно решение за сектора се обсъжда със заинтересованите страни.

През последните месеци министър Танева е на прицел, защото лобира регионалните български продукти да намерят място в търговските вериги. Приетото постановление, с което се задължават веригите да предлагат регионална българска продукция започва да дава своя резултат. Все повече производители са търсени от вериги. Тази мярка винаги е искана от бранша, но никой до този момент нямаше смелост да я въведе.

---------------

Авторът е председател на Асоциацията на млекопроизводителите и млекопреработвателите

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2950

7

Над мене няма никой !
под мене гладния прокурор сере
Над него беше само Господ
Кой смее да го отрече ?
-
Игра на думи
Забавно, зе-ебавно с логика вървим
Ний умни сме ил само Аз
От горе съм над всички Вас !
-
Поеми мога да не пиша
но ритам тъй добре сега
Във футбола съм мераклия - хоби
Ще ви го наблъскам, както луда крава у теле !
-
Телетата в България са твърде много
Те викат само „Слава с БКП и ГЕРБ напред“
И няма Бог с рога да го набучи със рого
Корида няма ЕС-пания е далече за борби!
-
Ще си мълчим за нашия Телец
Той има ДНК – Борец
На борците /СИК И ВИС/, кура им в гъзеца
Радост ще да има за всеки УЙ-Е-бавец !
-
Стефан д-р Д Чолаков

2950

6

НА ДРУГАРКАТА МИНИСТЪР НА ЗЕМЛЕДЕЛИЕТО СЪМ И ЕБАЛ ПУТКАТА МАЙЧИНА - ПРЕСТЪПНА . ИМАМ 64 ДЕКАРА ИМОТ, КОЙТО СЕ ОБРЯБОТВА И АРЕНДАТОРИТЕ НЕ МИ ПЛАЩАТ НИЩО, А ДОРИ ТЕ ВЗЕМАТ ЗА 64 ДЕКАРИ ПАРИ, А МИ ВОДЯТ ИМОТА НА 42 ДЕКАРИ. ДИРИ ИСКАХА ОТ МЕН ДА ДОКАЖА ИМОТА, ЗАЩОТО ИМАЛО И ДРУГ СОБСТВЕНИК - СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

8959

5

Станчо Панса

09.06 2020 в 17:10

Дали има престъпление или не решават прокуратурата и съда. Всякакви статийки с цел подкрепа само доказват, че има облажени от действията на министъра.

Впрочем такава институционална подкрепа видяхме и към главния прокурор. Всичките му бъдещи подчинени (да се разбира облажени) се втурнаха да го подкрепят.

17439

4

мнение от IP

09.06 2020 в 16:44

Гафът е, че Танева не иска да даде точните сметки на пиперопроизводителите, защото явно според тях има повече нарушения от откритите. Подтекстът на въпроса е ясен: "Хванали сте 4000 души, а другите, за които мислим, че лъжат?" И намекът, че някои се измъкват от проверките. А Танева ги съветва да мълчат. И много тъпо се оправда: В Европейските институции са изпратени точните разултати, ама отрасълът щял да загуби обществено доверие...чие?...

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

09.06 2020 в 16:04

Ако си вършеше работата дали нямаше вместо - "Да мълчим да не ни чуе ЕС, че крадем", не трябваше ли да се фали с ВЪРНАТИ ПАРИ от излъгалите с декарите?
Самата тя казва, че с 50% УЖ дигнала проверките.. Ама 50% незасети декари не ги била видяла..
превръзка на очите ли ходят по полето нейните подчинени?

5784

2

Бабатунде

09.06 2020 в 15:54

Сега чакаме и Зоров, другият мафиот в млекопроизводството да подкрепи великата гусужа, която има изказ на селска мома ! :)

12021

1

bls

09.06 2020 в 15:49

Отново питам - заявил си 1000 декара за субсидиране, получил си 1000000 евро . В процеса на проверка на заявените декари си установил, че 200 от тях не съществуват и не следва да получат съобщение респективно не си им дал 200 000 евро субсидии. В представите ми, тия 200 000 следва да се върнат на този, който ти ги е дал. Оставам с впечатлението, че те не са върнати а са разпределени измежду останалите коректни 800 декара, поради което след като са получили повече от планираните пари земеделците от тия 800 ДкА са те питали аджеба от къде идва бонуса.
Въпрос - законосъобразно и според правилата ли тези 200 000 евро са разпределени на коректните земеделци 1) ако е така, проблем няма. Но ако 2) няма правно основание за разпределяне на тия пари излиза, че те са разпределени неправомерно със знанието и по изричното разпореждане на съответния министър, който освен всичко на въпрос от бенефициерите им заявява да си траят.
При първият вариант, няма проблем. При вторият вариант-проблем.