НПО-то ми е по-добро от НПО-то ти!

Георги А. Ангелов 02 април 2021 в 13:19 7724 1

Давид Александров (РОД) и Искрен Веселинов (ВМРО).

Няколко пъти за последните две години ВМРО влиза във война с неправителствените организации. Веднъж с предложения за закриване на конкретни организации, а после - с проект за закон, с който се въвеждат ограничения на правото на сдружаване, по примера на законите на Виктор Орбан и Владимир Путин. Лидерът на партията Красимир Каракачанов обяви, че зад протестите срещу правителството от лятото на миналата година стоят соросоидни НПО-та, които искат да вземат властта, за да въведат гей браковете. Същите НПО-та Каракачанов обвини и по повод обсъждането на ситуацията със законността и корупцията в Българи в пленарната зала на Европейския парламент през есента.

Това обаче не попречи на “воеводите” да сключат предизборно споразумение с… неправителствена организация „РОД Интернешънъл“ и членове на сдружението да се явят на избори в листите на ВМРО. 

Войната с неправителствените организации

През септември 2019 г. евродепутатът Ангел Джамбазки, тогава и кандидат за столичен кмет, а сега за народен представител, и депутатът Александър Сиди поискаха от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде прекратена регистрацията на БХК поради "недопустима намеса в съдебната власт и за антибългарска дейност" заради организирането на безплатни семинари за магистрати и воденето на дела пред Съда по правата на човека в Страсбург. Двамата тогава се позоваха на текст от Закона за юридическите лица с нестопанска цел, който предвижда преустановяване на такава организация, ако тя извършва дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

На 1 юли 2020 г. ВМРО предложиха поправки в Закона за юридическите лица с нестопанска цел. С него се опитаха да въведат регистрация на юридическите лица с донори от чужбина (само на тях), да задължат ръководителите им да подават декларации в антикорупционната комисия (но не и на ръководителите на другите НПО, които са на хранилка на бюджета) и да се даде възможност за бъдат заличавани по искане на министъра на финансите. Паралелно с това проектът обезсмисляше новосъздаденият Съвет за развитие на гражданското общество и премахваше предвидения контрол върху разходването на публичните средства, с които държавата финансира неправителствения сектор.

Могат ли НПО да участват в избори?

Поне два пъти в последните 20 години пред съда е поставян въпросът дали неправителствените организации могат да извършват политическа дейност.

В Конституцията изрично се разграничават сдруженията на гражданите от политическите партии. Партиите съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите и тяхното създаване и дейност се регламентират от Закона за политическите партии.

“Кои политически цели и дейности са присъщи само на партиите и са забранени за гражданските сдружения?” Този въпрос е поставило на Конституционния съд (КС) Общото събрание на Търговската колегия на Върховния касационен съд (ВКС) през януари 2015 г. Повод за питането са опитите на ОМО “Илинден” да се регистрира като НПО.

През март същата година Конституционният съд отклонява искането на ВКС и прекратява производството. Конституционният съд намира, че отговор на този въпрос се съдържа в чл. 2, ал. 1 и 2, според който „Република България е единна държава с местно самоуправление. В нея не се допускат автономни териториални образувания. Териториалната цялост на Република България е неприкосновена“ и в чл. 44, ал. 2 от Конституцията, който посочва единствените основания, които могат да са ограничители на свободата на сдружаване – „Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.“

“Няма законова пречка ЮЛНЦ да се включват в демонстрации, дискусии, предложения за промени на законодателство и т.н. Правото на сдружаване е основно гражданско право, което дава възможност на всеки човек заедно с други да си поставят нестопански цели, включително да участват в предлагането, приемането и промяна на политики и дела, които касаят тях или техните общности. Това право е гарантирано от свободата на изразяване, сдружаване и мирни събирания”, каза Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право (БЦНП).

Кои са „РОД Интернешънъл“

Според сайта на Сдружението "РОД ИНТЕРНЕШЪНЪЛ" то е създадено от родители с цел да се бори срещу антисемейните промени в законите като новосъздадения Закон за социалните услуги и всички, свързани с него промени в други закони.

Сдружението е деен организатор на протести срещу еднополовите бракове, "джендърите", Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и др. подобни. То беше създадено на основата на фейсбук групата “Национална група "Родители, обединени за децата” и впоследствие овладяно от представители на евангелски църкви с корени в САЩ.

Според Търговския регистър сдружението се представлява от трима души. Единият е адвокат Владимир Шейтанов, който участваше в защитата на българския лекар и медицинските сестри в Либия. Другите са Давид Александров Александров и Иван Иванович Вълков. Вълков е епископ на Българската християнска баптистка църква (БХБЦ) и председател на фондация „Светлина на Балканите“. На сайта на БХБЦ има създаден акаунт на Давид Александров, който публикува преводни религиозни статии.

До декември миналата година представляващ на сдружението е бил и адвокат Виктор Петров Костов. В личния му сайт той пише, че е "Доктор по философия в областта на междукултурните науки, (2009) от Фулър Теолоджикъл Семинари в Калифорния". Името на Костов може да се срещне в сайта на американската консервативна християнска организация Алианс за защита на свободата (ADF). Southern Poverty Law Center определя ADF като анти-LGBTQ група на омразата. ADF е група за правна защита и обучение, която подкрепя повторното криминализиране на гей действия между пълнолетни в САЩ и криминализирането им в чужбина. Няколко публикации в авторитетни медии доказват връзката на ADF с администрацията на Доналд Тръмп и с видни депутати от управляващата партия на Владимир Путин в Русия - Единна Русия. Според разследване на OpenDemocracy за последните 10 години ADF е похарчила 21 338 551 долара за лобиране и съдебни дела в Европа.

В момента оригиналната фейсбук група на РОД е премахната, вероятно заради разпространението на фалшиви новини. Освен че се обявяват срещу каквато и да е намеса на държавата в семейния живот, в социалните мрежи от РОД използваха всякакви поводи за раздухване на недоволство, като отричане на пандемията от коронавирус и т.н. Смята се, че публикации в закритата фейсбук група стоят зад разпространения през ноември 2019 г. слух, че ще им вземат децата на ромите, което накара стотици български роми да спрат наследниците си от училище в Сливен, Карнобат, Сунгурларе, Ямбол, Асеновград и др. Просветният министър Красимир Вълчев каза тогава, че "в основата са групите, които се организираха срещу Стратегията за детето и става въпрос за злоупотреба със страхове". Тогава премиерът Бойко Борисов определи случая като поредната "Костинбродска афера" и съобщи, че е разпоредил ДАНС и МВР да проверят и установят виновните. "И ще ги хванат разни пастори в кавички, партийни, които отиват и просто лъжат хората. Дойдат ли избори, насаждат, има си такива стратегии, 100 души да повярват, хиляда да повярват, все е плюс", каза Борисов.

Ето и част от клаузите, около които ВМРО и РОД са се обединили:

- укрепване на брака, семейство, традиционните български семейни и християнски ценности, отглеждането на физически и психически здрави деца, морални и нравствени личности, възпитани в български национален дух;

- сътрудничество и публична подкрепа в областта на просемейните политики, отстояване на традиционните български семейни ценности, закрила на децата и преди всичко – защита правото на децата да бъдат отглеждани, създавани и възпитавани в биологичното си семейство;

Според споразумението ВМРО се ангажира да включи в предизборната си програма за парламентарните избори през 2021 г. и няколко ключови тези, свързани със законодателството в областта на семейното право, а именно:

- ревизия на законодателството, свързано със закрила на децата при съобразяване с принципите на „Конвенцията за правата на детето“;

- съвместна работа по предложението за нов „Социален кодекс“;

- отмяна на „Закона за социалните услуги“;

- премахване на практиката за извеждане на деца от биологичното семейството;

- взаимодействие и сътрудничество за разработване на нова демографска политика в България и стимулиране на отговорното, многодетно родителство.

Ирония на съдбата

Не е незаконно представители на НПО да участват в листите на политическа партия.

Друг е въпросът доколко ВМРО имат моралното право да се съюзяват с неправителствена организация, която има връзки с други чужди организации и се бори за промяна на законите на България. В същото време, две години ВМРО искаше да закрива и контролира неправителствените организации, които възприемаше като главния си враг, точно защото искаха промяна на закони и законност. 

Или цялата работа е като в песен на Ицо Хазарта: НПО-то ми е по-добро от НПО-то ти...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

1

Човека

02.04 2021 в 14:27

След БКП-2 и БКП-3 имаме и БКП-нацисти. Цяла палитра от бивши агенти с "ако в главите", както пее певеца Ицо. Тия жалки охлюви, за съжаление, пипат точния нерв в главата на патреота-идиот, характер от бг бита, който не го интересува кой го краде и лъже реално, а да не би да дойде Баба Меца (разбирай жендер, соросоид и др. заплахи на подсъзнателно ниво)