Не вярвайте на прогнози, а гласувайте както сте решили

Цветозар Томов 24 май 2019 в 13:55 5902 0

Снимка БГНЕС

Вчера медиите публикуваха много и различни резултати от последните предизборни социологически сондажи. По този повод искам да припомня какви бяха резултатите от последните социологически сондажи преди евровота през 2014 година.

И така: през 2014 година най-съществени разминавания с изборния резултат има в прогнозите за десните партии и коалиции - ГЕРБ и Реформаторския блок. От 6 агенции, направили прогнози в навечерието на изборите, 3 (АФИС, ИМП и МЕДИАНА) прогнозират загуба на ГЕРБ, 1 (ГАЛЪП) прогнозира равен резултат между ГЕРБ и БСП и 2 (ЕКЗАКТА и АЛФА РИСЪРЧ) прогнозират победа на ГЕРБ съответно с 4,5% и 3,7% разлика пред БСП. Средният резултат, прогнозиран за ГЕРБ от шестте агенции, беше 22%. В действителност на изборите ГЕРБ получи 30,8% от гласовете и спечели изборите с 11,5% пред БСП (тогава Коалиция за България).

За Реформаторския блок: 4 агенции (АФИС, ИМП, МЕДИАНА и ГАЛЪП) прогнозираха, че Реформаторският блок няма шансове да прескочи бариерата от 5,88% и да получи евродепутатски мандат, а 2 агенции (ЕКЗАКТА и АЛФА РИСЪРЧ) допускаха, че това е възможно, без да са сигурни, че ще се случи. Средният резултат, прогнозиран за Реформаторския блок от шестте агенции, беше 4,3%. В действителност на изборите Реформаторският блок получи 6,5% от гласовете и беше близо до това да спечели и втори евромандат.

Пиша това не толкова за да подчертая разминаванията между тези прогнози и изборните резултати, а защото мисля, че хората трябва да гласуват според собствените си предпочитания, без да се влияят от това кой какво предвижда за партията или коалицията, която са избрали. Още повече, че вчерашните прогнози за шансовете на десните партии и коалиции - ГЕРБ и Демократична България - са много сходни с тези от 2014 година.

Б. ред. - Мнението на социолога Цветозар Томов е от профила му във фейсбук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови