Какво ще стане с протестите? Прогноза на Аналитична мрежа SOPHIA

Аналитична мрежа SOPHIA 08 септември 2020 в 18:29 21641 2

Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Първан Симеонов, Кънчо Стойчев. Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние.

1. ПРОТЕСТИТЕ

Властта успя донякъде да подмени сблъсъка протестиращи/власт с конфликт протестиращи/полиция. Полицията опитва да защитава своя образ на „реципрочно реагиране“, което е в синхрон с видимия край на „посткомунистическия комплекс” при прилагането на сила. Властта цели приемането на полицейските акции срещу протестиращите като отговор, а не като репресия, при това полицията да има образ на „консервативна“ сила на реда. Положението е съвсем ново за България.

Изглежда, че протестиращите в голямата си част не смятат да увеличат агресията и ще заложат на по-легални форми (трайната окупация на централни кръстовища за момента е преустановена).

Премиерът Борисов прилага тактика на изтощение като се надява на ниска международна подкрепа за протеста и се мъчи да го сведе до рутинен фон. Протестът обаче се стреми да еволюира, а и неговият състав не може да бъде сведен до обичайното „умни и красиви“ защото има „ляво-дясна“ структура на участие, с което преодолява навичната биполярност. Привичното „против гадовете“ е реално мотивирано от стремеж „за правила“.

ПРОГНОЗНИ ВЕРОЯТНОСТИ

Протестът ще се самоограничи и ще търси легални форми 60:40
Международната подкрепа за протеста ще нараства 50:50
Протестът ще издържи достатъчно дълго 90:10
Полицията ще успее да легитимира действията си в очите на общественото мнение 60:40
Протестът ще успее да покаже на общественото мнение, че не се бори с полицията, а с властта 50:50
Исканията на протестиращите ще „еволюират“ към икономически 20:80

2. „БОРИСОВ 3“ ИЛИ ВЕЧЕ „БОРИСОВ 4“

В кабинета „Борисов 3“ са извършени 15 промени (в някои ресори – повече от веднъж), без да смятаме Цветан Цветанов, председател на Народното събрание и много други.

„Перманентният ремонт“ беше характеристика и на предишните негови кабинети, но разликата е, че при „Борисов 1“ и „Борисов 2“ се търсеше разширяване на влиянието на ГЕРБ, докато ремонтите на „Борисов 3“ са от отбранителен характер и целят запазване на влияние. По този начин кабинетът „Борисов 4“ е факт и неговата устойчивост съответства на новата цел на Борисов: да запази ядрото на ГЕРБ и здрав, лично предан партиен елит.

Това означава, че Бойко Борисов е поел четвърта роля. След „Отмъстителя“, „Строителя“, „Международника“, сега вече е в режим на оцеляване: „Сървайвъра“. Въпреки мнението на критиците му, това оцеляване не е самоцел, а съответства на нова политическа реалност – втвърдено ядро на ГЕРБ, което се чувства застрашено и изисква твърда линия.

Ако можеше сам да слезе от власт – отдавна да е слязъл, но Борисов не може да си позволи да бъде свален. Най-неприятното за премиера обстоятелство е, че намаляват възможностите му за дългосрочни договаряния.

ПРОГНОЗНИ ВЕРОЯТНОСТИ

Бойко Борисов ще подаде оставка в близко бъдеще 25:75
Прокурорът Гешев ще се обърне срещу премиера Борисов 25:75
Ще видим силен „финален спринт“ на Бойко Борисов преди изборите 70:30
Ще има значим електорален спад на ГЕРБ на предстоящите избори (каквито и да са те) 60:40

3. ИДЕЯТА ЗА ВНС

Бойко Борисов консолидира достатъчно съюзниците си, за да стартира процеса, но увеличи своята зависимост от тях, особено от Красимир Каракачанов.

Независимо от изхода на битката в БСП, никой от възможните победители не може да си позволи да подкрепи ВНС.

ДПС е в по-сложна позиция. От една страна това е партия почти независима от медиите и общественото мнение.

Движението не е фиксирано в своя медиен образ и затова може да взима по-остри политически завои. От друга страна ДПС се страхува от хаос в държавата защото всеки хаос може да завърши с националистическа стабилизация. Политическата цел на ДПС не е удържането на Бойко Борисов за министър-председател, а на Иван Гешев за главен прокурор. Отношенията на ДПС с президента Радев изглеждат безнадеждни. Но в крайна сметка реалните им конфликти са само два: фигурата на главния прокурор и отнемането на държавната охрана на Ахмед Доган.

ПРОГНОЗНИ ВЕРОЯТНОСТИ

Бойко Борисов ще отмени политическата си линия към избори за ВНС 20:80
БСП ще приеме идеята за ВНС 10:90
ДПС ще приеме идеята за ВНС 25:75
Ще се стигне до избори за ВНС 10:90


4. ДОГОВОРЕНОСТ РАДЕВ – БОРИСОВ

Президентът подценява факта, че е поставил премиера в ситуация с единствен изход: максимално да удържа фронта. От друга страна Радев не може да си позволи каквито и да е било преговори по самоинициатива защото би де-легитимирал моралната си подкрепа за протеста. По този начин и той като Борисов се озовава в режим на оцеляване. При това наблюдаваме сблъсък на един много опитен и един много неопитен политик (която неопитност на Румен Радев е и голяма негова сила).

Главната цел на Бойко Борисов в сблъсъка е да тласка ситуацията към симетричност. Това ще се излива в евентуален опит за импийчмънт на президента, други протести и обвинения. Иронията се състои в това, че политическата криза започна с опит да бъде „матиран“ Радев, а сега предприелите атаката се борят за реми.

Не се вижда и хипотетичен „трети“, който би могъл да опосредства и смекчи сблъсъка. Към момента единственият мислим за подобна роля е Красимир Каракачанов.

ПРОГНОЗНИ ВЕРОЯТНОСТИ

Бойко Борисов и Румен Радев ще договорят политически изход от кризата 10:90

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

2

Христо Венев

10.09 2020 в 09:02

Много обичам изрази като: "Представените вероятности са условни, обосновани хипотези, поредица случайни или извънредни фактори" и пр.

10372

1

elbarbudo

08.09 2020 в 21:22

трябва да залагаме ли?