Какво ще стане с партиите? Прогнозата на Аналитична мрежа SOPHIA

Аналитична мрежа SOPHIA 16 септември 2020 в 21:30 8212 2

Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков. Координатор: Стела Райчева. Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние.

БСП: Нов етап в развитието?

След кампанията за пряк избор Корнелия Нинова сломи съпротивата на средните нива в партията, на „бившите“. Има картбланш за действителна смяна на поколенията и обновяване на БСП.

За БСП започва нов исторически етап. Компромисната, консенсуална, отстъпчива БСП, създадена от Луканов и Лилов, вече е в историята.

Освободена от перманентната вътрешна заплаха и борби, Нинова получава реален шанс за нова архитектура на политиката си, но далеч не е сигурно, че ще може да се възползва от него. Хоризонтът ѝ е четиригодишен и в неговите рамки, наред с изграждането на екип от нови млади хора, ще трябва да решава включително и въпроса с отглеждането на наследник. Тънкостта е в това дали ще бъде „силен“ или „силов“ лидер.

Прогнозни вероятности

Ще последват тенденции към разцепление на БСП 20:80
Корнелия Нинова ще води по-гъвкава политика  в рамките на лявото и извън него 60:40
БСП ще разшири влиянието си извън твърдото червено ядро 30:70


ВМРО: Пред радикално решение?

Властовото изхабяване на Красимир Каракачанов, а напоследък и на Ангел Джамбазки, съчетано с поддържащата роля, която ВМРО играе в сегашното правителство, понижава шансовете на партията за самостоятелно влизане в парламента. Още повече, че съжителството с „Атака“ отдавна е приключило, а НФСБ са сведени до електорално незначими отломки.

Традиционните теми на ВМРО – Македония, роми и т.н. са в дисонанс с основните дискусии в обществото, което означава, че без радикален жест партията е пред тежка ситуация. Тънкото е, че това обстоятелство като че ли се осъзнава от лидерите на ВМРО.

Какъв би могъл да бъде този жест? Предизборна смяна на лидера (Джамбазки вместо Каракачанов) е вече недостатъчна. Курс към посредничество в днешната криза и дистанциране от ГЕРБ? Перспективата е несигурна.
От това пряко следва (без да е сигурно) курс към предизборна коалиция с ГЕРБ, което прави много вероятна предизборна коалиция със СДС и ВМРО - „ГЕРБ +“. Зестрата на тези две малки партии е електорално значима, може би около 100 000 гласа.

Прогнозни вероятности

ВМРО ще влезе самостоятелно в следващия парламент 10:90
ВМРО ще влезе в предизборна коалиция с ГЕРБ 70:30

Воля: Има ли все още шанс?

След осъдителната присъда на Веселин Марешки и с оглед на неговото поведение по време на обсъждането на идеята за ВНС, шансове за влизане в парламента той практически няма.

Предположението, че „Воля“ би могла да се консолидира предизборно с „Възраждане“ и „Атака“ е подкрепено от някои геополитически наблюдения. Точката на замръзване, до която е достигнал Марешки обаче, прави малко вероятно той да бъде поканен в подобно начинание. Това означава, че може да станем свидетели на съюз „Възраждане“ + „Атака“, който да направи опит да прескочи парламентарната бариера.

Прогнозни вероятности

ВОЛЯ ще влезе самостоятелно в следващия парламент 05:95

Слави Трифонов: „Третият цар“?

Вече никой не се съмнява в доскоро сензационното изречение, че партията на Слави Трифонов би могла да бъде поне трета политическа сила. Трифонов избра много необичаен начин за участие в политическия живот в преддверието на изборите: не е на площада, не издига политически лозунги, не води публични преговори, само коментира отстрани и… расте. Позициите, които зае, бяха много промислени и отчасти рисковани: против истерията с коронавируса, против ВНС (идея, която се корени в неговия референдум).

Повечето социолози оценяват тавана му на 600 000 избиратели, което, при определени обстоятелство, може да се окаже достатъчно, за да стане повече от трета сила. Да не говорим, че никой още не го е виждал как действа на самата политическа сцена – как решава за минути току-що възникнал проблем.

Единственото голямо разминаване в прогнозата на SOPHIA се образува тъкмо около шансовете Слави Трифонов да стане първа политическа сила – очертаха се две отчетлви позиции. Затова числата са изведени като средно аритметично всички предположения.

Прогнозни вероятности

Партията на Слави Трифонов ще бъде първа политическа сила 30:70


Христо Иванов: Ще надхвърли ли границите на дясното?

За първи път от години десницата е напълно консолидирана под ръководството на Христо Иванов и Атанас Атанасов и има шанс да добавя влияние дори извън познатите мрежи. Това я прави сигурен участник в парламента с поне 300 – 350 000 потенциален електорат. От друга страна тя се намира в пика си и темите, които обсъжда, не изглеждат перспективни за сериозно разширяване на влиянието. Така че всичко над 400 000 гласоподаватели изглежда като неправдоподобен успех.

За десния градски избирател споменът за „всемогъщото СДС“ вероятно все още не е избледнял достатъчно. Мисълта, че те са малка партия, която следователно трябва да се държи пластично и компромисно, трудно достига до тях.
Все пак, тъкмо десните лидери съумяха да зададат дневния ред на политическа България. И ако не направят груба грешка ще са значим участник в политическия дизайн на страната от следващия парламент.

Прогнозни вероятности

Христо Иванов има шанс значително да разшири влиянието си 20:80
Градската десница ще се консолидира на изборите 90:10


„Отровното трио“ и Мая Манолова: нов политически субект?

Тези протести, за разлика от много предишни, са бременни с политическа формация. Въпросът обаче е, че тази „формация“ е в единствено число. Две формации, а да не говорим за повече, биха били нежизнеспособни.
Проблемът (но и шансът) е, че движението, което протестите ще родят, не е нито „ляво“, нито „дясно“, а нещо ново – „и ляво, и дясно“. Подобно движение не може да има лидер, а само лидерИ, което го прави много крехко, но пък и много привлекателно за стотици хиляди избиратели.

„Партията на Мая“ до последния момент би треперила дали е влязла или не е влязла в парламента. „Партия на Отровното трио“, както и да се нарече тя, просто трудно би влязла в парламента. Движение, начело със знакови леви и десни фигури, вече е легитимирано в очите на мнозина. В този случай може да се очаква подобно обединение да получи рамо и от президента Радев.

Прогнозни вероятности

Партия/движение на „Отровното трио“ ще влезе  самостоятелно в парламента 20:80
Движение на Мая Манолова ще влезе самостоятелно в парламента 30:70
Обединено гражданско движение с „леви“ и „десни“ лидери ще влезе в парламента 60:40

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4006

2

Kongoto

17.09 2020 в 16:15

Кой желае вличнието на проваления министър Христо Иванов да се увеличи??? Не не си слагаме таралеж в гащите